Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Недостатність кровообігу. Недостатність серця. Вінцева недостатність



І. Актуальність теми

У наш час, за даними ВООЗ, серцево-судинна патологія займає провід­не місце в структурі захворювань населення (45-52% смертності населення). Недостатність кровообігу – це таке порушення гемодинаміки, при котрому клі­тини організму не забезпечуються киснем і поживними речовинами відпо­відно до їх потреб.

Патологія серцево-судинної системи тривалий час може не проявлятися, що забезпечується включенням кардіальних і екстракар­діа­ль­них механізмів компенсації. Одним з найбільш досконалих компенсатор­них механізмів є гіпертрофія. В той же час і вона несе в собі патологічні риси – недостатність кровопостачання серця, енергозабезпечення, порушення іннервації, що в результаті приводить до розвитку кардіосклерозу і недостатності серця.

Недостатність серця розвивається внаслідок порушення коронарного кровообігу, гіпоксії, інтоксикації та перевантаження серця, вади клапанів, гі­пер­тонічна хвороба та ін. хронічна недостатність серця призводить до хроніч­ної судинної недостатності. Тому вивчення механізмів у розвитку компенса­тор­них процесів, забезпечення тривалості і ефективності їх функціонування необхідно для патогенетичної терапії і попередження серцево-судинних зах­ворювань.





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 1140 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...