Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

АЛГОРИТМ. реалізації Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене» на 2015 рік



реалізації Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене» на 2015 рік

Відповідно до Наказу Міністерства молоді та спорту від 21.01.2014 № 104

(Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 лютого 2014 р. за № 219/24996)

1. Створити в обласному центрі Координаційну раду Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене» при облдержадміністрації та/або міськраді (далі - КР).

Запросити очолити КР перших осіб області, зокрема голову ОДА, голову міськради або їх заступників.

До складу КР рекомендується включити:

- від державних органів влади: начальника/заступника обласного та міського структурних підрозділів з питань молоді, представників ГУМВС, УМВС (зокрема, кримінальної міліції у справах дітей), структурних підрозділів з охорони здоров‘я, освіти, з питань захисту прав споживачів, державної фіскальної служби;

- від громадського сектору – представників молодіжних громадських організацій, представників бізнесових об’єднань;

- представників ЗМІ.

2. Затвердити план-графік роботи КР: заходи по реалізації рекомендованих та власних проектів Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене» (далі – Акція) в області/місті, та терміни їх виконання на період до 31 грудня поточного року (з урахуванням обов’язкових та рекомендованих проектів, відповідальних за їх організацію та виконання).

3. Розробити медіа-план співпраці зі ЗМІ з пояснення спрямованості Акції та висвітлення її проектів.

4. Домовитись з керівництвом ГУМВС, УМВС в області, МРВ місті щодо функціонування «Гарячої лінії» Акції на базі номеру 102. Забезпечити широке інформування громадськості про участь у сповіщенні органів міліції про порушення правил торгівлі алкогольними напоями та пивом».

5. Провести прес-конференцію для інформування громади про Акцію, роз’яснити цілі та задачі Акції, її основні складові, запросити широку громадськість та ЗМІ до співпраці.

Додатково: рекомендується укласти меморандуми про співпрацю зі ЗМІ

6. На сайті облдержадміністрації (міськдержадміністрації) або на сайті структурного підрозділу з питань молоді створити окрему інформаційну сторінку Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене».

На сторінці має бути розміщена інформація:

- загальна інформація про Акцію, її цілі та завдання;

- основні активності в рамках Акції;

- телефон функціонуючої «Гарячої лінії»;

- перелік членів КР, контакти (тел. та e-mail) відповідних осіб;

- посилання на сторінку Акції у соціальних мережах Facebook та VKontakte.

7. Розповсюдити інформацію про Акцію (або презентувати) серед народних депутатів України, що обрані за мажоритарними округами області, депутатів обласної та міської рад, представників бізнес-структур, громадських організацій з метою залучення матеріально-технічної допомоги та фінансування окремих ініціатив Акції (з коштів місцевих бюджетів, міжнародних фондів, бізнес-структур тощо).

8. Під час проведення Акції вести активну промо-кампанію для інформування населення про Акцію, у тому числі забезпечити розміщення соціальної реклами, стікерів «Повнолітній? Доведи!», «Продають алкоголь неповнолітнім? Телефонуй!» із телефоном «Гарячої лінії» у точках реалізації алкоголю.

Додатково. На місцевому рівні за рахунок залучених ресурсів, можуть виготовлятися футболки, браслети, інші аксесуари з символікою Акції.

Залучення неповнолітніх до розміщення стікерів у місцях торгівлі забороняється!

9. Постійно інформувати організаторів про проекти, які реалізуються в рамках Акції для оперативного інформування зацікавлених на офіційних сторінках в Facebook та VKontakte. Вчасно та в повному обсязі подавати проміжні звіти (до 10 квітня, 10 липня та 10 жовтня 2015 року) та загальний звіт про реалізацію акції (до 20 січня 2016 року).

10. Ініціювати та проводити інші ефективні заходи для виконання цілей та завдань Акції.

УВАГА!

Для прозорості підведення підсумків Організаторами Акції прийняті наступні рішення:

1. Попереднє підведення підсумків роботи на місцях буде відбуватися на постійній основі завдяки висвітленню заходів на стрінках Акції у ФБ та Вконтакте. Прохання оперативно надсилати інформацію про заходи на місцях Організаторам на електронну адресу: [email protected].

Повідомлення про захід має містити:

- дата та місце проведення;

- організатори та учасники (цільова аудиторія);

- мета, завдання, короткий опис заходу;

- фото-, відео посилання;

- посилання в ЗМІ.

2. На сторінках Акції в соцмережах Facebook та VKontakte Організаторами постійно буде розміщуватись інформація щодо проведених заходів. За попередніми оцінками згідно критеріїв оцінювання на сторінці VKontakte у розділі «Документи» буде створено рейтингову таблицю підведення попередніх результатів.

Кожен учасник Акції буде мати змогу постійно відслідковувати хід реалізації Акції в інших регіонах.

Всі проекті повинні реалізовуватись під брендом «Відповідальність починається з мене». Кожен захід повинен мати окремі фото та відео матеріали, які підтверджують його проведення.

Заходи, які не проходили під брендом Акції, не мали візуального підтвердження або не підтверджуються відповідними документами не будуть зараховані Журі під час підведення підсумків.

ПРОЕКТИ АКЦІЇ

I. КОНТРОЛЬ ПРОДАЖІВ (обов’язковий проект)

Завдання:

- попередити продаж алкоголю неповнолітнім і його вживання особами, які не досягли 18 років;

- провести профілактику можливих правопорушень у сфері торгівлі та продажу алкогольних напоїв неповнолітнім;

- виявляти факти торгівлі нелегальною продукцією.

Алгоритм:

1. Підготувати регламентуючу документацію на місцевому рівні, створити групи для проведення рейд-патрулювання.

До складу групи рекомендується включити: представників УМВС, представників обласних/міських адміністрацій, зокрема, структурних підрозділів з питань молоді, охорони здоров‘я, освіти, з питань захисту прав споживачів, державної фіскальної служби, представників молодіжних громадських організацій, представників ЗМІ.

Увага! Група для проведення рейдів-перевірок ТО повинна складатися не менше ніж з 3 осіб, 1 з учасників якої повинен бути представником від правоохоронних органів.

Включення до складу групи патрулювання представників від різних підрозділів унеможливлює елементи корупції при проведенні рейдів.

Результати проведення рейдів ОБОВ’ЯЗКОВО повинні бути зафіксовані за зразком (додаток 1). Скан – копії актів проведення рейдів мають бути надіслані організаторам Акції.

2. Розмістити у місцях торгівлі алкогольними напоями інформаційні стікери із зазначенням телефону «Гарячої лінії»: «Продають алкоголь неповнолітнім? Телефонуй!» та «Повнолітній? Доведи!».

ВАЖЛИВО! Розміщення відбувається шляхом наклеювання стікерів на видимих для покупців місцях у безпосередній близькості до продавців. Розміщення стікерів повинно супроводжуватися інструктажем персоналу та/або власників торгівельних точок щодо неприпустимості продажу спиртних напоїв особам, що не досягли 18-річного віку.

Також необхідно підкреслювати значимість представників торгівлі, як особливої професійної групи, що безпосередньо відповідає за те, у чиї руки потрапить алкоголь. Представників торгівлі необхідно попередити про покарання за порушення норм діючого законодавства у сфері торгівлі алкогольною та тютюновою продукцією.

Проведення рейдів-перевірок відбувається згідно затвердженому плану.

Додатково можливе використання прийому «таємний покупець».

За умови залучення неповнолітніх для спроби (провокації) придбання алкоголю неповнолітнім є обов‘язковим отримання письмової згоди батьків на участь підлітка у рейді.

У разі продажу неповнолітньому алкогольного напою – зафіксувати порушення встановленим порядком. У разі вимоги продавцем паспорта та відмови у продажі – висловити продавцю подяку за відповідальність при продажу алкоголю. (Можливе розміщення стікерів власного виготовлення на ТО «Тут не продають алкоголь неповнолітнім!», «Тут працюють відповідальні особи, що дбають про збереження генофонду нації», «Найкращий колектив,що дбає про дітей».)

3. Залучити місцеві ЗМІ для постійного інформування про проведення рейдів з метою висвітлення порушень працівниками торгівлі для профілактики та попередження цього явища в інших торгових точках.

4. Проводити фото- та відеофіксацію процесу здійснення рейдів та їх результатів для внесення до звіту про хід Акції.

II. МОЄ МІСТО - МОЯ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Завдання: залучення громадськості до проведення заходів з благоустрою свого міста (суботників) та формування несприйняття українцями недбайливого ставлення до навколишнього середовища.

Проектом передбачається організація та проведення заходів екологічного спрямування, благоустрою територій з широким залученням місцевої влади, комунальних підприємств та громадськості до прибирання лісових, паркових зон, берегів річок, прибудинкових територій, облагородження зон відпочинку: висадки саджанців дерев і чагарників з попереднім широким анонсуванням заходів та висвітленням їх проведення у ЗМІ.

Пропонується проведення флешмобів, створення соціальних роликів та розміщення друкованої продукції (стікерів) щодо бережливого ставлення до навколишнього середовища та формування відповідального ставлення громади до наведення порядку на підлеглих територіях.

1. Обрати захід/дію, спрямовану на благоустрій області / міста / району / двору (прибирання міських зон відпочинку, парків, скверів, дворів; проведення суботника з посадкою саджанців і т.п.).

2. Забезпечити матеріально-технічну базу для проведення заходу, у тому числі із залученням спонсорів/донорів, партнерів, комунальних підприємств.

Можливе залучення «донорів» під патронатом місцевої влади, організація телемарафону/радіомарафону для збору коштів на благоустрій територій.

3. Забезпечити анонсування заходу через ЗМІ, розміщення об’яв на сторінках Акції у ФБ та ВК про проведення суботнику із зазначенням контактів організаторів.

4. Організувати (за можливості) виготовлення та розміщення банерів/плакатів, виготовлення футболок, бандан, браслетів та інших аксесуарів із символікою Акції, друкування і розповсюдження буклетів, флаєрів, календарів з інформацією про Акцію на заходах.

5. Забезпечити фото та відео фіксацію проведеної роботи для внесення до звіту про реалізацію Акції.

РЕКОМЕНДОВАНІ ЗАХОДИ:

III. ВІДПОВІДАЛЬНЕ ТОВАРИСТВО

Завдання: попередження вживання неповнолітніми алкогольних напоїв та тютюнових виробів, профілактика правопорушень підлітками шляхом залучення громадськості до патрулювання прилеглих територій у вечірній час.

1. Створення груп з представників громадськості (можливо із залученням представників міліції, наприклад, в рамках партнерства «Школа і міліція» із залученням батьківських комітетів) для патрулювання територій найбільшого скупчення молоді у вечірній час (двори, під’їзди, спортмайданчики) з метою профілактики вживання та спонукання до вживання алкогольних, тютюнових, наркотичних виробів неповнолітніми та попередження скоєння підлітками правопорушень.

2. Проведення обстеження розважальних закладів на дотримання норм ЗУ №243-VII щодо недопущення перебування дітей до 16 років без нагляду дорослих у розважальних закладах після 22-00 та попередження доведення підлітків до стану алкогольного та \ або наркотичного сп’яніння.

У випадках, коли до складу груп патрулювання увійшли лише представники громадськості, які не мають законних підстав для реагування на виявлене порушення, рекомендується сповіщати про факт порушення на діючий номер «Гарячої лінії - 102».





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 265 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...