Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Електромагнітної потужності і лінія момента двигуна збігаються



Втрати неробочого ходу визначаються відрізком ad. У задано­му режимі (при струмі І]) втрати в обмотці статора визначаються відрізком cd, а втрати в обмотці ротора - відрізком Ьс. Масштабом для всіх цих втрат також є масштаб потужності Шр = 3Uim,.

Щоб визначити з колової діаграми найбільший момент Мт, опускаємо з центра кола струмів О і перпендикуляр на лінію електро­магнітної потужності і продовжуємо його до перетину з колом стру­мів у точці G. Далі з точки G опускаємо вертикальну пряму до перетину з лінією Рем У точці /. Тоді найбільший момент Mm = G/ m,, і коефіцієнт перевантажувальної здатності КлР = Gl/Dc. Точка G визначається також дотичною до кола струмів, яка паралельна до лінії Рем.

У машинах з відкритими або напівзакритими пазами статора і ротора потоки розсіяння під час короткого замикання слабо насичу­ють зубці статора і ротора, тому в таких машинах параметри корот­кого замикання Z*, RK і Хк можна вважати постійними. Якщо пази статора мають напівзакриту форму, а пази ротора - закриту (у дви­гунах малої потужності із залитою алюмінієвою обмоткою на ро­торі), то місток, який перекриває паз ротора, насичується вже при малих струмах, а при струмах, більших від номінального, насичу­ються головки зубців і самі зубці навіть у машинах з напівзакритими пазами на роторі. Так, у малих машинах під час зміни струму від Ік = Ін до Ік = 5ІН опір Хк зменшується приблизно удвічі майже за законом гіперболи.

Для двигунів зі змінними параметрами будують декілька коло­вих діаграм, кожну для заданого значення Хк. Зазвичай задоволь­няються побудовою тільки двох діаграм: для Хк, що відповідає стру­му Ік при UK = U„, і для Хк, що відповідає струму Ік = І„. Перше коло струмів називається пусковим, а друге - робочим.

Замість лінії (1 - s)/s можна побудувати самостійну шкалу ковзання таким способом. Вибирають довільну точку Р на колі стру­мів і сполучають її з точками Н, К і Т. Між прямими PH і РК прово­дять паралельно до прямої РТ шкалу ковзання так, щоб відрізок mR


мижна було зручніше поділити на 100 частин, причому в точці m н • 0, а в точці R s = 1,0. Щоб визначити ковзання при заданому ішвантаженні, з’єднують точки Р і D відрізком прямої і на перетині його зі шкалою ковзання отримують результат. Для визначення малих ковзань будують другу шкалу ковзання, паралельну до першої. Масштаб нової шкали ковзання буде у Pmi/Pm разів мен­ший, ніж початкової.

5.18.1. Числовий приклад побудови колової діаграми

Побудуємо колову векторну діаграму короткозамкненого асинхронного двигуна з номінальними даними: Рн = 11,9 кВт; U,, = 380 В; Ін = 25 A; f = 50 Гц, обмотка статора сполучена зіркою.

Дані експерименту неробочого ходу: U 0 = U„ = 380 В; Іо = 9,7 А; Р 0 = 565 Вт; cos фо = 0,088; при 15 °С R 1/15 = 0,32 Ом.

Дані експерименту короткого замикання:

а) при UK = UH = 380 В струм Ікн 144 A; ZK = 1,51 Ом; RK = 0,79 Ом; Хк = 1,28 Ом; cos фк = RK/ZK = 0,62.

б) при пониженій напрузі UK = 110 В, яка відповідає номі­нальному струму І„ = 25 A, ZK = 2,31 Ом; RK = 0,79 Ом; Хк = 2,17 Ом; cos фк = RK/ZK = 0,364.

Якщо б останні опори короткого замикання залишались постій­ними, то при UK = 380 В ми мали б Ік = UK/ZK = 380/(->/3 -2,31) = 95 А, тобто значно менший струм, ніж при UK = U„ = 380 В.

Активний опір фази обмотки статора при температурі 75 °С: Ri /75 = Ri/ 75[1 + а(Э - So)] = 0,32[1 + 0,004(75° - 15°)] = 0,398 Ом. Ha рис. 5.13 при побудові пускового кола (П.к.) і робочого кола

(Р.к.) для струму статора Ij прийняті масштаби напруги т„ = 20 В/мм і струму т, = 10 А/мм;

bIk=K1K1=RL = 0!398 =





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 159 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...