Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Translate the following text into Ukrainian where possible



ПРО ІНВЕНТАРИЗАЦІЮ В УКРАЇНІ НАЙСТАРІШИХ ДЕРЕВ

Влітку 2009 р. Київським еколого-культурним центром спільно з Держслужбою заповідної справи України проводився всеукраїнський перепис найстаріших дерев України.

Особлива увага була приділена деревам, що мають вік 1000 і більше років. До них відносяться дуби, ялівці, тиси, суничники, горіхи.

Така пильна увага до дерев похилого віку пояснюється тим, що вони є унікальними живими свідками всієї історії України, починаючи з ранньої Київської Русі і язичницьких часів, і мають величезну екологічну, патріотичну, етичну, естетичну, меморіальну цінність. Вони є свого роду корінням нації, а також цінні і самі по собі, як найстаріші живі істоти на території України.

У всіх розвинених європейських країнах до вікових дерев надзвичайно шанобливе і уважне відношення: їх там не тільки заповідають і лікують, влаштовують фестивалі і конкурси, обираючи національні дерева-довгожителі. Вікові дерева є улюбленим місцем відвідин туристів. Так в країнах, які мають площу менше, ніж Україна, узято під охорону вікових дерев більше, ніж в Україні.

У Польщі – 53 тис. дерев, у Великобританії 22 тис. дерев. В той же час в Україні узято під охорону тільки 2600 вікових дерев (у Криму, наприклад, до цих пір заповідано всього 3 вікових дерева). У європейських країнах кожне тисячолітнє дерево щорічно оглядається, лікується і є предметом гордості місцевого населення і властей. Всі дерева мають підставки під вітки.

В ході проекту нами були вивчені відповіді, отримані від обласних держуправлінь Мінприроди України, обласних лісгоспів, станцій юних натуралістів, ботанічних садів, національних парків, заповідників, окремих ентузіастів-краєзнавців, проаналізовані численні літературні, архівні матеріали, інформація в Інтернеті, здійснені поїздки до різних областей.





Дата публикования: 2015-03-29; Прочитано: 218 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...