Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Достоїнства атомно-абсорбційного аналізу



Переваги атомно-абсорбційного аналізу - простота, висока селективність і малий вплив складу проби на результати аналізу. Обмеження методу - неможливість одночасного визначення декількох елементів при використанні лінійчатих джерел випромінювання і, як правило, необхідність переведення проб в р-р.

Атомно-абсорбційний аналіз застосовують для визначення близько 70 елементів (гл. обр. Металів). Не визначають гази і деякі ін неметали, резонансні лінії яких лежать у вакуумній області спектру (довжина хвилі менше 190 нм). Із застосуванням графітової печі неможливо визначати Hf, Nb, Та, W і Zr, які утворюють з вуглецем труднолетучие карбіди. Межі виявлення більшості елементів у розчинах при атомізації в полум'ї 1-100мкг/л, в графітової печі в 100-1000 разів нижча. Абсолютні межі виявлення в останньому випадку становлять 0,1-100 пг. Щодо стандартне відхилення в оптимальних умовах вимірів досягає 0,2-0,5% для полум'я і 0,5-1,0% для печі. В автоматичному режимі роботи полум'яний спектрометр дозволяє аналізувати до 500 проб на годину, а спектрометр з графітової піччю-до 30 проб. Обидва варіанти часто використовують у поєднанні з передуватиме. поділом і концентруванням екстракцією, дистиляцією, іонним обміном, хроматографією, що в ряді випадків дозволяє побічно визначати деякі неметали і орг. з'єднання.

Методи атомно-абсорбційного аналізу застосовують також для вимірювання деяких фізичних і фізико-хімічних величин коефіцієнт дифузії атомів у газах, температур газового середовища, теплот випаровування елементів і ін; для вивчення спектрів молекул, дослідження процесів, пов'язаних з випаровуванням і дисоціацією сполук






Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 336 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...