Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4. Моральні аспекти глобальних проблем сучасної цивілізації



Мета роботи: засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань стосовно основних моральних аспектів глобальних проблем сучасної цивілізації та шляхів їх вирішення.

План

1. Етика науки та проблеми сучасності.

2. Екологічна етика та сучасна цивілізація.

3. Етичні виміри життя та смерті. Благоговіння перед життям.

4. Біоетика та глобалізація сучасної цивілізації. Евтаназія та сучасна мораль.

5. Прикладна етика в сучасному суспільстві. Підприємницька етика.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При вивченні питань теми необхідно усвідомлювати, що на даному етапі визріває нова якість буття людства, народжується нове обличчя світу, формуються інші, ніж раніше умови людського існування. Світ змінюється на очах, залишаючи й у окремої особистості, й у багатомільйонних мас відчуття драматизму, надії та болісних сумнівів. Руйнуються усталені соціально-економічні структури, стійкі форми міждержавних відносин, виникають альтернативні, наслідком яких виступають нові проблеми, що змушують приймати воістину доленосні рішення, котрі визначають майбутнє наступних поколінь, той світовий порядок, у рамках якого їм випаде жити.

Подібні проблеми ставлять перед необхідністю створення нового бачення світу, що є неможливим без появи відповідної потребам епохи моральної системи (парадигми), котра суттєво переосмислює традиційні моральні цінності, принципи, норми та реальні звичаї. Така система має базуватися не на часткових підходах (класових, національних, державних, регіональних), а на загальному інтересі виживання людства з усіма його конфліктами й суперечностями; остаточне ж розв'язання багатьох із них може бути раціонально поціноване лише як процес, а не як якийсь самодостатній підсумок.

Предметом аналізу традиційної етики були людські відносини в системі: людина — людина, людина — колектив, людина — суспільство. Зберігаючи цей масив етичної проблематики, не можна не зазначити, що багато важливих сфер морального відношення зоставалося за межами аналізу. Одним із суттєвих недоліків традиційного підходу, що позбавив його справжньої вселюдськості й планетарності, було прагнення до жорсткої обмеженості вузькими рамками тільки суспільства, тільки людського буття. Мораль як квінтесенція духовності має охоплювати всю світобудову, не дискримінуючи як об'єкт морального відношення нікого й нічого — ні тварин, ні рослини, ні природне середовище. Людина повинна піднестися над власним егоїзмом споживання й зарозумілістю технічної досконалості в ім'я гармонійної єдності з життям в усіх його багатоманітних проявах.

Питання для самоконтролю

1. Які етичні проблеми і чому постають перед сучасною наукою?

2. Яким чином можливе розвязання основнизх етичних проблем науки?

3. У чому сутність екологічної етики?

4. Чому екологічна етика набуває виняткової актуальності саме на сучасному етапі буття людства?

5. У чому сутність концепції благоговіння перед життям?

6. Хто є основоположником концепції благоговіння перед життям?

7. У чому сутність проблеми евтаназії?

8. Чим визначається важливість біоетики у глобалізованому світі?

9. Що розуміють під прикладною етикою?

10. Чим визначається важливість дотримання норм підприємницької етики?





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 417 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...