Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Греченко В. А. Історія України. На основі територіальної цілісності, непорушності кордонів




на основі територіальної цілісності, непорушності кордонів. Урегульовано проблему Севастополя й Чорноморського фло­ту. Основні бухти Севастополя передають в оренду Росії на 20 років за 2,5 млрд. доларів.

Ще однією важливою зовнішньоекономічною проблемою України була ядерна. Після розпаду СРСР Україна стала тре­тьою ядерною державою. Ще в 1990 р. в Декларації про де­ржавний суверенітет вказувалося, що Україна бажає стати неядерною державою. У жовтні 1993 р. Верховна Рада при­йняла воєнну доктрину, в якій проголошувалося, що Україна відмовляється від ядерної зброї, не має військових супротив­ників, а її Збройні сили призначені лише для гарантування національної безпеки. 16 листопада 1994 р. Верховна Рада ухвалила рішення про приєднання України по Договору про нерозповсюдження ядерної зброї за умови надання гарантій безпеки з боку ядерних держав. 5 грудня 1994 р. в Будапешті президенти Росії та США і прем'єр-міністр Великобританії надали Україні такі гарантії. Улітку 1996 р. ядерне самооз­броєння України було завершене — останні ядерні боєголовки були вивезені з території України, а їх пускові шахти поблизу м. Первомайська Миколаївської області — підірвані.

Демонструючи своє миролюбство, Україна пішла на значне скорочення своїх Збройних Сил. Якщо в 1991 р. чисельність армії на її території досягла 726 тис. осіб, то в кінці 1995 р. — 450 тис, а до 2005 р. має скоротитись до 220 тис.

Участь у міжнародних організаціях

Україна розширює й активізує свою участь у різних міжна­родних організаціях. Ще в 1990 р. вона стала членом Наради по безпеці й співробітництву в Європі (з 1 січня 1995 р. — «Організація по безпеці й співробітництву в Європі» (ОБСЄ). У листопаді 1995 р. Україну прийнято (до речі, раніше, ніж Росією) до такої впливової організації, як Рада Європи.

Важливе значення мають відносини між Україною й Євро­пейським Союзом — організацією, яка має на меті створення політичного та валютного союзу західноєвропейських країн. У 1994 р. підписано угоду про співробітництво між Україною і ЄС, що відкриває шлях до асоційованого членства нашої краї­ни в цій організації, дає простір для розвитку торговельно-еко­номічних відносин.

Розвиваються відносини України з НАТО. У 1994 р. керів­ництво цієї організації ініціювало програму «Партнерство заради миру», яка створює можливості для співробітництва з країнами — колишніми учасниками Варшавського договору. Україна першою з держав СНД приєдналася до цієї програми



Модуль 3. Новітня історія України

(лютий 1994 р.)- Оголосивши себе позаблоковою державою, Україна опиняється у складній ситуації своєрідного буфера між НАТО з одного боку й Росією з іншого. У 1997 р. Україна підписала Хартію про особливе партнерство з НАТО, яке пе­редбачає розширення співробітництва — проведення спільних миротворчих акцій, маневрів, використання науково-техніч­них досягнень НАТО.

11-12 травня 1995 р. Україну з офіційним візитом відвідав президент США Б. Клінтон. У кінці 1997 р. відбувся політ аме­риканського космічного корабля за участю першого космонавта незалежної України Леоніда Коденюка.

Підприємства України здійснюють зовнішньоторговельні операції з партнерами більш як 164 країн світу. Найбільші ім­портні надходження йдуть з Росії, ФРН, Туркменистану, Поль­щі, але структура експорту залишається в основному сировин­ною.

Важливим досягненням української зовнішньої політики стало обрання України в 1999 р. непостійним членом Ради Без­пеки ООН.

За роки незалежності Україна досягла значних успіхів у зовнішньополітичній діяльності. її визнали більш як 130 країн світу, налагоджені тісні зв'язки й відносини з різ­ними впливовими міжнародними організаціями. Першою в історії людства Україна добровільно відмовилася від ядерної зброї. Проте є ще чимало невирішених зовнішньополітичних і економічних проблем.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 188 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...