Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика фосгену



Фосген – хімічна сполука, що має формулу СОСl2.Це безбарвна, прозора рідина із запахом прілого сіна або гнилих фруктів.

Густина фосгену дорівнює 1,42г/см3 , температура кипіння – 8,2 0 С. Фосген в 3,5 рази важчий за повітря, погано розчиняється у воді, добре – у бензині, добре реагує з аміаком, уротропіном, аніліном. Аміак і уротропін можуть ефективно використовуватись для знезараження фосгену.

Токсичні властивості характеризуються уражаючою та летальною концентраціями відповідно – 0,05 та 0,4...0,5 мг/л.

Вперше фосген був отриманий англійським хіміком Д.Деві у 1812 році, а в жовтні 1915 р. був застосований німцями у воєнних цілях як отруйна речовина задушливої дії. В кінці ХХ століття фосген був знятий з озброєння армій провідних держав. Зараз фосген є сильнодіючою отруйною речовиною (НХР), використовується в хімічній промисловості, для отримання фарб, сечовини, полікарбонатів.

Фосген взаємодіє з клітинами стінок альвеол та легеневих капілярів, що призводить до порушення проникненості стінок судин. При цьому плазма крові входить у порожнини альвеол і розвивається набряк легенів. Настає кисневе голодування організму, яке збільшується в зв’язку з уповільненням кровообігу.

Фосген має період прихованої дії 4 – 6 годин, тривалість якого залежить від концентрації фосгену у повітрі, часу перебування у зараженому просторі, стану людини, охолодження організму.

Ознаки ураження:

При вдиханні людина відчуває солодкуватий, неприємний смак у роті, потім з’являється кашель, важке дихання, біль у грудях, сильні хрипи, загальна слабкість. Температура тіла підвищується.

При виході із зони хімічного зараження ознаки отруєння швидко проходять, настає період так званого ” уявного благополуччя”. Але через 4 – 6 годин у ураженого настає різке погіршення стану; швидко розвивається синюшне забарвлення губ, носу, щік; з’являються: головний біль, сильно виражена задуха; кашель з виділенням рідкої, пінистої, рожевого кольору мокроти, що означає розвиток набряку легенів. Процес отруєння фосгеном досягає кульмінаційної фази протігом 2 – 3 діб.

При сприятливому перебігу хвороби стан здоров’я ураженого через 3 – 6 діб почне покращуватись, а у важких випадках має місце летальний наслідок.

Перша медична допомога:

Надіти на ураженого протигаз та терміново евакуювати із зараженої території.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 300 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...