Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

До навчальної дисципліни



МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

“Актуальні проблеми конституційного права України”

спеціальність 8.03040101 «Правознавство»

інститут,факультет юридичний факультет

Одеса – 2014


Актуальні проблеми к онституційного права України: методичні матеріали до навчальної дисципліни для студентів юридичного факультету

Протокол кафедри конституційного та міжнародного права №___ від ___ _______ 2014 р.

Укладач: кандидат політичних наук, доцент, доцент кафедри конституційного та міжнародного права ОДУВС О.В. Мошак


ЗМІСТ

ВСТУП    
ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН КУРСУ      
   
ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ      
ПИТАННЯ ДО ЕКЗАМЕНУ    

ВСТУП

Курс «Актуальні проблеми конституційного права України» є складовою частиною програми підготовки магістрів у галузі юридичних наук та покликаний допомогти здобувачам магістерського ступеню отримати комплекс знань щодо змісту найбільш актуальних проблем розвитку конституційного права в Україні. Предметом „Актуальних проблем конституційного права України” як навчальної дисципліни є національна політико-правова (конституційно-правова, державно-правова) система, тобто система політико-правових явищ, до якої належать: політико-правові відносини та правові норми, що їх регулюють, політико-правові теорії та політико-правова практика України. Ця система вивчається як в аналітичному, так і в синтетичному плані. Дослідження особливостей становлення та розвитку конституційно-правових інститутів (конституціоналізм, права і свободи людини і громадянина, парламентаризм, поділ влади тощо), з одного боку, сприяють розвитку аналітичного мислення студентів, а з іншого боку, дають можливість краще зрозуміти процес формування в Україні конституційної доктрини як системи конституційно-правових цінностей. Особлива увага при викладанні курсу приділяється проблемам організації та здійснення державної влади й місцевого самоврядування, реформування судової системи України, а також дослідженню можливих шляхів усунення існуючих проблем у цих сферах. Розуміння актуальних проблем у національному конституційному законодавстві сприяє також розвитку громадянської культури, формуванню демократичного світогляду, високого рівня правової культури, без якого не може бути повноцінного фахівця у сфері юриспруденції. Реалізації означених завдань сприяють лекції викладача, робота на семінарських заняттях, індивідуальна робота з викладачем, самостійне вивчення наукових праць. Методика вивчення цієї дисципліни передбачає вироблення у студентів вміння аналітично мислити, зіставляти фактичний та теоретичний матеріал, робити ґрунтовні самостійні висновки, прогнози та рекомендації.

Поточний контроль засвоєння знань студентами здійснюється на кожному семінарському занятті. Метою семінарських занять є стимулювання самостійної роботи студентів по вивченню курсу, забезпечення засвоєння ними важливих питань, закріплення та розширення їхніх знань, отриманих під час лекції та самостійної підготовки до заняття. Семінарські заняття – активна форма підведення підсумків роботи студентів, яка передбачає розгляд питань теми у вигляді відповідей студентів на поставлені питання, спільного обговорення ними найбільш актуальних та дискусійних проблем, що розглядаються. З деяких тем передбачено підготовку та обговорення доповідей та реферативних повідомлень. Важливим є вміння студента виступити з доповіддю: викладати матеріал чітко і аргументовано, застосовувати юридичну термінологію, аналізувати та узагальнювати певні факти, відповідати на запитання. Заключним етапом вивчення дисципліни “Актуальні проблеми конституційного права України” у повному обсязі є іспит, метою якого є перевірка знань, вмінь, здобутих студентами.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 221 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...