Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки до 2.1



Науково-технічний прогрес значною мірою визначається застосуванням електричної енергії в різних виробничих процесах, у пристроях механізації й автоматизації праці і побуті людей, у лічильно-вирішальних і інформаційних системах. Ведуча роль у здійсненні електрифікації народного господарства належить ЕМ. Приступаючи до вивчення дисципліни, варто усвідомити основи класифікації ЕМ за родом струму, принципом дії, призначенням і т.п. Для вивчення ЕМ необхідні знання основних законів теорії електричних і магнітних кіл (закони Ома, Кирхгофа, електромагнітної індукції, Ампера й ін.). У курсі електричних машин розглядаються чотириполюсники, їхні рівняння, заступні схеми, векторні і кругові діаграми.

Вивчення загальних питань теорії ЕМ припускає відновлення і конкретизацію знань, отриманих раніше в курсах фізики, теоретичних основ електротехніки і т.д., і створення цілісного уявлення про електромеханічне перетворення енергії. Необхідно усвідомити загальний принцип дії ЕМ, що полягає в тому, що перетворення енергії в них відбувається у результаті явища електромагнітної індукції, а обертальний момент виникає унаслідок взаємодії провідника зі струмом із зовнішнім магнітним полем.

Вивчаючи різноманітні типи ЕМ, необхідно:

1) засвоїти загальне в конструкції усіх видів електричних машин і
функції, що виконує в робочому процесі кожна обмотка;

2) зрозуміти, як у результаті взаємодії магнітного поля і струму утвориться обертальний момент машини;

3) усвідомити принцип оборотності електричних машин.

2.2 Історичні етапи розвитку електричних машин

Вихідними положеннями для створення електричної машини послужили:

­ відкриття Ерстедом у 1820р. явища електромагнетизму;

­ відкриття Фарадеєм у 1822 р. електромагнітного обертання, тобто принципу перетворення електричної енергії в механічну;

­ створення в 1824 р. П.Барлі першої принципової моделі електродвигуна;

­ у 1831 р. М.Фарадей відкрив явище електромагнітної індукції, що лежить в основі роботи як генераторів, так і двигунів;

­ у 1838 і 1847 р.р. Э.Ленц і Б.Якобі сформулювали принцип оборотності електричних машин.

До 70-х років XIX сторіччя електричний генератор і електричний двигун розвивалися самостійно і тільки потім шляхи їхнього розвитку об'єдналися. Спочатку прискореними тентами йшов розвиток машин постійного струму.

Потім у зв'язку з потребами практики прискореними темпами розвиваються синхронні генератори перемінного струму, що застосовувалися спочатку головним чином для цілей освітлення. Їхнє однофазне виконання змушувало інженерів-електриків створювати однофазні двигуни перемінного струму (наприклад, репулъсівний двигун Э. Томсона, запропонований у 1886 р. та ін.).

Асинхронний двигун перемінного струму веде свій початок с 1888 р. У березні 1888 р. турінскій професор Ферраріс опублікував статті «Електродинамічне обертання, отримане за допомогою перемінних струмів», у якій описав явища обертового магнітного поля, отриманого за допомогою двох взаємно перпендикулярних котушок, що живляться двома перемінними струмами, зсунутими по фазі на 900. Побудований ним двигун мав мідний циліндричний ротор. Ферраріс запропонував також для посилення магнітного потоку обмотку (рамки) поміщати в пази залізного кільця. Однак у цілому Феррарис не оцінив практичного значення зробленого їм відкриття (1885р.), тому що вважав що індукційні електродвигуни не зможуть мати КПД, вище 50%.

У 1887 р. Тесла також відкрив явище обертового магнітного поля і сконструював кілька індукційних багатофазних електродвигунів, як двофазних, так і трифазних.

Восени 1888р. М.О. Доливо-Доброволъский закінчив розробку асинхронного трифазного електродвигуна який був побудований у 1889 р. Таким чином, до кінця XIX сторіччя практично завершилося конструктивне оформлення електричних машин і подальший їхній розвиток пішов по шляху удосконалення.

Розглядаючи історичні етапи розвитку електричних машин і електромашинобудування у нашій країні варто виділити дореволюційний період і період після Великої Жовтневої Соціалістичної революції.

Електромашинобудівні заводи обмеженої потужності, що існували до соціалістичної революції в Петербурзі, Ревелеві, Ризі та ін. мали характер складальних майстерень, що працювали по директивах концесіонерів, і не являли собою підприємств, призначених для виконання самостійних задач [8, с.28-27]. Тому російські електротехніки не могли розгорнути творчої діяльності повною мірою.

2.3. Робочий процес однофазного трансформатора

Основні елементи конструкції трансформатора. Призначення магнітопроводу. Пояснити – для чого магнітопровід виконується із окремих листів електротехнічної сталі (рис. 2.1). Класифікація трансформаторів. Номінальні величини. Принцип дії трансформатора. Диференціальні і комплексні рівняння напруг однофазного трансформатора. Формула електрорушійної сили (ЕРС). Коефіцієнт трансформації. Рівняння магніторушійних сил (МРС). Форма кривої намагнічувального струму. Індуктивний опір трансформатора.

Рисунок 2.1 – Вихрові струми в магнітній системі трансформатора:

а – суцільний; б – шихтований із ізольованих пластин сталі

При вивченні трансформатора ми спочатку розглядаємо ідеальний трансформатор, який відрізняється від реального відсутністю опору обмоток і полів розсіяння. Таке припущення значно спрощує аналіз найбільш характерних фізичних процесів реального трансформатора. При розрахунках електричних кіл, в яких трансформатор є сполучною ланкою, зручно користуватися заступними схемами, в яких магнітний зв’язок між первинною і вторинною обмотками замінюється електричним зв’язком. Аналіз всього кола при цьому значно спрощується. І тут ми застосовуємо можливість замінити реальний трансформатор абстрактним, зведеним. Заступні схеми можуть бути різними, у тому числі і спрощеними, в залежності від того, які фізичні процеси у трансформаторі нас цікавлять [1].

Приведення вторинних величин до первинних (до первинної обмотки) на основі принципу інваріантості потужності. Векторна діаграма і Т -подібна заступна схема з урахуванням втрат у магнітопроводі трансформатора. Визначення параметрів заступної схеми за дослідами холостого ходу і короткого замикання. Векторна діаграма трансформатора при короткому замиканні; трикутник і напруга короткого замикання. Параметри і характеристики короткого замикання.

Робота трансформатора при навантаженні. Основні розрахункові формули. Векторна діаграма при активно-індуктивному характері навантаження. Спрощені векторні діаграми. Г -подібна заступна схема. Зміна напруги трансформатора при навантаженні. Зовнішня характеристика. Енергетична діаграма активної потужності трансформатора. Втрати і ККД трансформатора. Залежність ККД від навантаження. Умова одержання максимального ККД.

У розвитку трансформаторів можна виділити кілька характерних етапів:

1. 1830-1870 рр. Розробка принципів трансформації; створення індукційних приладів, які перетворюють імпульси постійного струму однієї напруги у імпульси другої напруги. Вперше принцип індуктивного зв’язку двох обмоток, які закріплені на сталевому магнітопроводі, демонструвався Фарадеєм у 1831 році (явище електромагнітної індукції). Це ж явище на півроку пізніше відкрив Генрі (незалежно від Фарадея).

2. 1870-1880 рр. Застосування індукційної котушки у мережі змінного струму, що привело до створення однофазного трансформатора з розімкненим магнітопроводом (1876 р., П.Н.Яблочков). Попередні винаходи (Поль, Румкорф) – не трансформатор, лише деякі елементи трансформатора без перетворення змінної напруги. Подальше удосконалення конструкції з розімкненим магнітопроводом (І.Ф.Усагін, 1882 р.; Л.Голяр і Е.Д.Гіббс,1882 р.).Перша конструкція трансформатора з розімкненим магнітопроводом була створена у 1884 р. в Англії братами Д. І Е.Гопкінсон. Промисловий тип однофазного трансформатора у декілька модифікаціях (кільцевий, броневий, стрижневий) був створений у 1885 р. угорськими електротехніками (Міклош Дері, Карой Ціперновський, О.Блаті) на заводі фірми Ганс і Ко у Будапешті. Ними ж був запропонований термін “трансформатор” і підкреслено значення замкнутого шихтованого магнітопровода. Спосіб паралельного вмикання трансформаторів був обгрунтований у 1885 р. М.Дері. Важливе значення мало запровадження масляного трансформатора (1889 р., Д.Свінберн).

3. 1889-1891 рр. Створення трифазних трансформаторів. Спочатку магнітопровод трансформатора, створенного М.О.Доливо-Добровольським був призматичного типу (зараз – просторова система), після цього – з паралельними стрижнями, роташованими у одній площині (зараз – плоска система).

Під час вивчення розділу “Трасформатори” студентам необхідно чітко уявити роль наукових абстракцій у пізнанні істини. Абстракція дозволяє думкою відвернутися від ряду конкретних властивостей об’єктів або явищ і виділити найбільш важливі, суттєві сторони для докладного аналізу їх у чистому вигляді. Тенденція до абстракності грає ведучу роль. Зрозуміти – це значить знайти зв’язки, розглянути одиничне як частковий випадок загального. Перехід до загального завжди є перехід на більш високий рівень абстракції.

При вивченні трансформатора ми спочатку розглядаємо ідеальний трансформатор, який відрізняється від реального відсутністю опору обмоток і полів розсіяння. Таке припущення значно спрощує аналіз найбільш характерних фізичних процесів реального трансформатора. При розрахунках електричних кіл, в яких трансформатор є сполучною ланкою, зручно користуватися заступними схемами, в яких магнітний зв’язок між первинною і вторинною обмотками замінюється електричним зв’язком. Аналіз усьго кола при цьому значно спрощується. І тут ми застосовуємо можливість замінити реальний трансформатор абстрактним, зведеним. Заступні схеми можуть бути різними, у тому числі і спрощеними, в залежності від того, які фізичні процеси у трансформаторі нас цікавлять.

Надзвичайно складні і короткочасні перехідні процеси у повному обсязі не піддаються математичному аналізу. І знов ми звертаємось до допустимих спрощень, які дозволяють з’ясувати основний характер реальних явищ.

Під час розробки різних типів сучасних трансформаторів приходиться стикатися, здавалося б, з суперечними явищами і комплексно вірішувати складні питання, якщо прагнути підвищити техніко-економічні показники трансформаторів (зменшення габаритів, зниження втрат, збільшення надійності і т.д.). Винятковий вплив на розвиток трансформаторів зпричинило застосування нових матеріалів, зокрема, трансформаторної (легованої) сталі. Так, з 1904 по 1911 р. маса сталі трансформатора потужністю 20 кВ.А зменшилась більш ніж удвічі, маса міді – майже на 40% при більш високому ККД. У останні роки по мірі подальшого удосконалення технології виробництва, використання найновіших магнітних і ізоляційних матеріалів, впровадження методів розрахунку і проектування на основі обчислювальної техніки успішно розробляються різноманітні конструкції трансформаторів, у тому числі унікальних типів. Застосування нових матеріалів потребує змінення конструкції трансформаторів (наприклад, використання холоднокатаної сталі).

У одній і тій же конструкції завжди співіснують взаємовиключні, на перший погляд, суперечні тенденції. Наприклад, взаємно суперечні вимоги, які пред’являють до конструкції обмоток трансформаторів: при зменшенні перетину проводів зменшуються витрати міді, але зростає густина струму і втрати у обмотках, що знижує ККД. Можна допустити перевищення температури обмоток, але при цьому скорочується їх надійність і термін служби.

Дивовижна прозірливість і інженерна логіка у вирішенні виникаючих суперечностей видатного російського електротехніка М.О.Доливо-Добровольського. Він вперше звернув увагу на те, що загальмований асинхронний двигун являє собою багатофазний трансформатор. Так як вектори магнітних потоків у трифазній симетричній системі зміщені один відносно одного на кут 1200, то щоб магнітна система трансформатора була симетричною, вона повинна мати просторову форму з трьома стрижнями. Перший такий трансформатор був радіального типу і нагадував асинхронний двигун з виступаючими полюсами, в яких відсутній повітряний зазор, а обмотки ротора перенесені на стрижні. Однак складність технології і значні відходи сталі під час штамповки окремих листів заставили Доливо-Добровольського спростити конструкцію і створити широко розповсюджений у наш час трансформатор з паралельним розташуванням трьох стрижнів у одній площіні. При цьому він скористався тим, що векторна сума магнітних потоків окремих фаз дорівнює нулю ( Ф А + Ф В+ Ф С = 0).

На прикладі еволюції магнітопровода трансформатора можна наочно проілюструвати одну з характерних закономірностей розвитку техніки – повернення до старих ідей на основі досягнень науково-технічного прогресу. Так, підвищення технічного рівня трансформаторобудування, освоєння виробництва рулонної холоднокатаної сталі і застосування для обмоток алюмінієвої фольги і стрічки дозволили створити ряд конструкцій потужних трифазних трансформаторів з просторовим магнітопроводом (за “системою” Доливо-Добровольського), які відрізняються високими техніко-економічними показниками.

Надзвичайно важливе значення має висвітлення питань економіки під час розглядання розвитку і удосконалення конструкцій трансформаторів і під час оцінки їх режимів роботи і експлуатаційних особливостей. Необхідний всесторонній аналіз технічних і економічних показників. Технічні показники: надійність і довговічність, ступінь автоматизації, зручність експлуатації і ремонту, безпека обслуговування; економічні показники визначаються як першопочатковими (капітальними) вкладеннями і кожнорічними (поточними) витратами, так і ефективністю використання обладнання, режимами його роботи, величиною втрат енергії. Техніко-економічні характеристики мають дуже важливе значення. Тому необхідно звернути увагу студентів на особливості конструкції, вибір матеріалів і технології виробництва і т.ін.

Студент повинен зрозуміти – чому важливо вибрати оптимальну величину амплітуди магнітної індукції у магнітопроводі трансформатора (чим потужніше трансформатор і інтенсивніше його охолодження, тим більше індукція Вm).

Далеко не завжди підкреслюється особливість режиму роботи трансформатора, яка полягає в тому, що його первинна обмотка практично не відключається від мережі, а навантаження трансформатора на протязі дня і в залежності від часу року суттєво змінюється. Тому при проектуванні трансформатора намагаються зменшити втрати неробочого ходу і зробити максимум ККД під час середнього, а не номінального навантаження. Корисно підкреслити, що втрати неробочого ходу навіть у трансформаторів невеликої потужності за абсолютною величиною дуже великі. Так, наприклад, втрати неробочого ходу трансформатора ТМ – 5600/35 складають 18,5 кВт; такої енергії достатньо для електропостачання десятиквартирного житлового будинку.

Однією з самих актуальних проблем у області електромашинобудування є охолодження машин і трансформаторів. Уся історія боротьби за підвищення одиничної потужності трансформаторів – це історія розвитку і удосконалення засобів їх охолодження. У якості прикладу вирішення суперечних тенденцій можна коротко розглянути шляхи підвищення ефективності використання мінерального масла, яке служить як для відводу тепла, так і додатковою ізоляцією.

Дуже важливо познайомити студентів з особливостями і успіхами розвитку вітчизняного трансформаторобудування. У дореволюційній Росії виготовлялись трансформатори невеликої потужності із матеріалів, які завозились з-за кордону, на підприємствах іноземних фірм. У 20-і роки на перших лініях електропередач, які споруджувались згідно плану “ГОЭЛРО”, були встановлені імпортні трансформатори. Подальша електрофікація країни ставила вимоги по створенню потужного вітчизняного виробництва силових трансформаторів. У 1921 р. у Москві був упоряджений Державний експериментальний електротехнічний інститут, а у 1925 р. вже була спроектована перша серія трансформаторів потужністю 1800 кВА напругою до 35 кВ для Московського трансформаторного заводу. До кінця 30-х років вітчизняне трансформаторобудування висунулось на передові технічні рубежі. У післявоєнні роки були створені різноманітні типи потужних силових і спеціальних трансформаторів.

Широку відомість в нашій країні і за кордоном здобула продукція Запоріжського трансформаторного заводу – найбільшого у Європі електромеханічного комбінату. Завод виготовляє понад 200 типів трансформаторів у діапазоні потужностей від 500 до 1 000 000 кВА, загальна потужність щорічного випуску дорівнює 50 млн. кВА. В останні роки створюються комплекси унікальної апаратури на надвисокі напруги (1150 кВ). Так, на Запоріжському трансформаторному заводі був створений груповий автотрансформатор потужністю 2 млн. кВА на напругу 1150/500 кВ.

Багато які складні проблеми вирішуються у співдружності з вченими інших країн, особливо – країн СНД. Необхідно познайомити студентів з основними проблемами у області трансформаторобудування на найближчі десятиріччя. Розповідаючи про майбутнє трансформаторобудування, викладач повинен переконливо показати студенту, що які б унікальні конструкції не були б створені сьогодні, вони є лише ступенем на шляху створення ще більш потужних і сучасних трансформаторів.

[1, с.131-143, 145-168, 177-181; 2, с.13-36, 43-57].





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 310 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...