Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передмова. У реалізації програми електрифікації нашої країни передбачене широке впровадження електричних машин



У реалізації програми електрифікації нашої країни передбачене широке впровадження електричних машин, трансформаторів і інших пристроїв у виробництво, перетворення і використання електричної енергії. Електричні машини використовуються також як датчики, тахогенератори, перетворювачі, у системах електроприводів, автоматизації і керування. Українська електротехнічна промисловість випускає асинхронні машини єдиної серії від 0,6 до 400 кВт, трансформатори потужністю до 1 млн кВ .А для всіх галузей промисловості, сільського господарства і побутового застосування. Розробляються нові типи електричних машин (ЕМ) для різних пристроїв і установок.

Параметри ЕМ практично визначають характеристики електропривода і системи автоматики. З іншого боку, вимоги до раціональної побудови електроприводів і інших ЕМ обумовлюють створення ЕМ високого технічного рівня, стимулюють розробку більш досконалих машин. Знання процесів перетворення енергії в електричних машинах необхідно для фахівців електротехнічних спеціальностей.

Метою вивчення дисципліни "Електричні машини" є формування основ знань з електромагнiтних явищ, якi лежать в основi роботи електричних машин i трансформаторiв, і їх застосування при аналізі режимів роботи ЕМ.

Основні задачі курсу – вивчити пристрій, принципи роботи, фізичні процеси, що відбуваються в ЕМ; математичні методи опису типових явищ, що відбуваються в ЕМ і трансформаторах; освоїти методи рішення математичних рівнянь процесів перетворення енергії в ЕМ і трансформаторах; придбати навички роботи з ЕМ при їхній експлуатації і дослідженні; ознайомитися з деякими технологічними операціями при виробництві ЕМ і трансформаторів, з досягненнями і сучасними проблемами вітчизняного і закордонного електромашинобудування, а також із проблемами проектування ЕМ. Теорія ЕМ базується на основах електротехніки, фізики явищ і їхньому аналізі. Тому вивченню даної дисципліни повинне передувати засвоєння не менш двох частин курсу теоретичних основ електротехніки. Лабораторні дослідження електричних машин зв'язані з теорією і практикою виконання електричних вимірів. Властивості ЕМ і їхні технічні характеристики залежать від властивостей матеріалів, з яких виконані машини. Тому при вивченні електричних машин необхідні знання електротехнічних матеріалів.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен:

ЗНАТИ: Класифікацію і призначення основних типів електричних машин і трансформаторів, конструкцію, принцип дії, фізичні основи їх роботи, характеристики, параметри і еквівалентні (заступні) схеми.

ВМІТИ: користуватись основними аналiтичними виразами та рiвняннями при вирiшеннi практичних задач по обчисленню i аналiзу режимiв роботи електродвигунiв i трансформаторiв, працювати з технічною літературою, довідниками, стандартами, технічною документацією, мати навики вимірювання параметрів, виконувати випробування електричних машин, а також вибирати електричнi машини i трансформатори для конкретних умов практики; аналiзувати i описувати сталi та перехiднi процеси в системах, якi мають у своєму складi електричнi машини i трасформатори; виконувати обчислення основних типiв електричних машин; виконувати їх монтаж, налагодження.

Досвід викладання електричних машин як навчальної дисципліни свідчить про те, що весь матеріал можна розподілити на окремі модулі наступним чином:

1) трансформатори;

2) загальні питання машин змінного струму;

3) асинхронні машини;

4) синхронні машини;

5) електричні машини автоматичних пристроїв та спеціальні електричні машини;

6) машини постійного струму.

Таке розподілення виглядає досить природним, тобто зовсім не штучним і має деяку внутрішню логіку. З другого боку, кожна частина курсу (або модуль) повинна бути забезпеченою відповідною навчально-методичною літературою та комплексом поточного контролю оцінки рівня знань і навичок студентів. Не можна стверджувати, що на разі така робота виконана і не потребує подальших розробок навчально-методичного характеру. Якщо для викладання теоретичного матеріалу, виконання лабораторних робіт та курсового проектування маємо підручники і навчально-методичні вказівки в достатньої кількості, то розробок для рейтингового програмно-тестового контролю знань студентів матеріалу ще недостатньо, або ж він потребує переробки і удосконалення з урахуванням модульного розподілу матеріалу, який вивчається. Це стосується як окремих модулів, так і методичного забезпечення.

В роботі приведені запитання екзаменаційних білетів і білетів модульного контролю знань студентів. Ці запитання розподілені відповідно розділів дисципліни «Електричні машини» (відповідно модулів).





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 202 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...