Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передмова. Бурхливий розвиток подій наприкінці минулого століття: руйнування залізної завіси між Україною та західним світом



Бурхливий розвиток подій наприкінці минулого століття: руйнування залізної завіси між Україною та західним світом, проголошення омріяної незалежності та входження України до Ради Європи, підписання і ратифікація Європейської конвенції та інших міжнародних договорів, визнання Україною юрисдикції Європейського суду з прав людини. Усі ці події поставили нові вимоги до вивчення англійської мови українськими правниками.

Нагальною стала потреба підготовки нового покоління правників, які мають досконало володіти англійською мовою як однією з офіційних мов Ради Європи та Європейського суду. Зважаючи на особливу актуальність тематики захисту прав людини і необхідність практичного впровадження в життя відповідних положень Конституції України, пропонуємо цей навчальний посібник, який не лише спрямований на розвиток вмінь читання фахової літератури та перекладу фахової літератури, а й несе в собі нову важливу інформацію, конче потрібну для кожного сучасного правника. Внаслідок ратифікації Європейської конвенції з прав людини у кожного, хто перебуває під юрисдикцією України, з’явилася реальна можливість звернення до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі, якщо рішення національних судів не поновлює його порушені права.

Враховуючи те, що нова правова ситуація в системі захисту прав в Україні вимагає якісно нового підходу до мовної підготовки майбутнього правника, навчальний посібник також має на меті оволодіння розмовними навичками і навичками написання рефератів, анотацій та інших документів англійською мовою, зокрема пропонуються вправи, які допоможуть краще підготуватися до іспиту кандидатського мінімуму чи до тестування за системою TOEFL або IELTS, необхідних для навчання в англомовних країнах.

Саме розуміння прочитаного первісного матеріалу та його відповідне оформлення у вигляді реферату або анотації є одним з найважливіших завдань при навчанні читанню фахової літератури. При реферуванні текстового матеріалу необхідно прочитати текст, усвідомити його зміст, виділити окремі положення, що складають суть змісту оригіналу, вилучити несуттєву інформацію, узагальнити найважливішу інформацію та викласти її в конспективній формі. Тобто насамперед слід уважно прочитати текст, поділити його на змістові фрагменти та визначити основну думку тексту. Далі слід визначити логічну послідовність основних положень кожного фрагмента (абзаца) і об’єднати окремі положення в єдиний зв’язаний текст. Реферат композиційно складається з частин, які містять:

1) вступ;

2) основну ідею, зміст (усі суттєві положення оригіналу);

3) висновки автора або референта на підставі викладеного вище.

Доцільність навчання реферуванню мовою оригіналу полягає передусім у тому, що такі види робіт сприятимуть формуванню вмінь правильного оформлення стислого викладу магістерських робіт, оформлення доповідей та повідомлень, а в подальшому — самостійному складанню анотації дисертаційного дослідження або підручника чи посібника.

Розвитку вмінь усного мовлення на базі вивченого текстового матеріалу та виходу засвоєного лексичного матеріалу в реальну розмову підпорядкована певна кількість завдань у кожному уроці: це передусім запитання та відповіді на них, зокрема пропонується перекласти запитання з української мови на англійську, а потім скласти діалог з партнером, взяти участь у запропонованих рольових іграх.

У посібнику використано автентичні тексти з:

Encyclopedia of Human Rights. Edward Lawson, compiler. New York, New York: Tailor and Francis, 1991.

Human Rights Law Review, No.4(3), Nottingham University Human Rights Centre, 2000.

Introduction to Human Rights, ed. by George Clack, US Information Agency, 1999.

Web site of the European Court of Human Rights http://www.echr.coe.int/

Автор висловлює глибоку вдячність заступникові директора

центру прав людини Ноттінгемського університету (Сполучене Королівство) Патріку Тумі, який першим підтримав ідею створення навчального посібника саме такої тематичної спрямованості, а також рецензентам проф. Бичковій Н. І. та Куліш Л. Ю. — за слушні рекомендації щодо методичного компоненту посібника.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 278 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...