Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тотожні перетворення логіки предикатів



Для того, щоб мати можливість виконувати тотожні перетво-рення формул логіки предикатів, треба визначити поняття рівно-сильності формул.

Означення. Формуліt а і ß логіки предикатів називаються рівносіаьними або еквівалентнішії, якщо в будь- якій інтерпретації кожне заміщення всіх вільних входжень предметних хитних с а і ß елементами області інтерп/х’тації І) призводить до вислов-лень, які мають ті самі значення істинності.

Якщо формули не містять вільних змінних (замкнені), то означення спрощується. У цьом> разі формули а і ß рівносильні тоді і тільки тоді, коли в будь-якій інтерпретації значення істинності їх однакові.

Відношення рівносильності формул логіки предикатів позначають так само, як і в логіці висловлень, тобто знаком Відношення рівноеильносгі мас властивості рефлексивності, симетричності та транзитивності.

Очевидно, всі рівносильності логіки висловлень мають міспе і в логіці предикатів Крім того, рівносильності формул логіки висловлень є одним із джерел утворення рівносильних формул логіки предикатів Зокрема, окремі випадки рівносильностей формул логіки висловлень (рівносильності. які утворюються з рівносильностей логіки висловлень а(А і. АА ß(A,.A3...,A) шляхом застосування

підстановок S / і і. де Г,. - ДОВІЛЬНІ формули ЛОГІКИ

л1/|2 и,л*

предикатів) с рівносн.іьносіячи формул логіки предикатів

З означення рівносильності безпосередньо внплпвас, шо a=ß тоді і тільки пнм)і. коли \=a<->ß (формула a<->ß - загаїьнозначуща). Отже, кожну ЛЗЗ формулу, в якої головна операція еквіваленшя, можна записати як рівносн.іьність двох відповідних формул. Інакше кажучи, ця ЛЗЗ формула породжус певну рівносильність.

Наведемо важливі рівносильності формул логіки

предикатів

Зазначимо, що ці рівноснльності називають так само, як і відповідні їм ЛЗЗ формули, а саме: 1.2- закони де Моргана для кванторів; 3. 4 - дистрибутивні закони V відносно л і 3 відносно V; 5-12 - пронесення кванторів через кон'юнкцію, диз'юнкцію і імплікацію. 13-14 - закони перестановки однойменних кванторів; 15-16-перейменування предметних змінних

Наведені рівноснльності можна узагальнити, замінивши скрізь атомарні формули Р(х) і О(х) довільними формулами а(х) і ріх)% в яких предметна змінна.с вільна, а нуль-місний предикатннй символ О -довільною формулою р. яка не містить Змінної х.

Рівносильні формули можугь замінювати одна одну. Внкористову ючн рівноснльності. можна викон\ вати тотожні (рівносильні) перетворення формул логіки преднкагів.

Для формул логіки предикатів, як і для формул логіки висловлень, існують певні стандартні форми. В одних випадках доцільніше користу ватися однією формою, в інших - іншою До стандартних форм формули зводять, застосовуючи рівносильні перетворення. Розглянемо деякі із широковживаних стандартних форм формул логіки предикатів. До таких форм, зокрема, належать такі: зведена випереджена нормальна, сколемівська нормальна. конюнкгнвна нормальна, диз'юнктивна нормальна.

Означення, зведеною формою для формули логіки предикатів називається така рівносильна їй формула; яка не містить інших операцій, крім "1”, "л”, 'V, "V” "З”, причому, якщо вона містить символи заперечення, то вони стосуються ті льки атомарних підформул даної формули.

Означення. Випередженою нормальною формою (ВНФ) для формули логіки предикатів називається така її зведена форма, яка не містить кванторних операцій, або у якої всі кванторні операції винесені наперед.

Теорема. Дія кожної формули логіки предикатів а існує випереджена нормальна форма.

Теорема легко доводиться методом математичної індукції за числом п логічних операцій у формулі.

Якшо n=0. то а - атомарна формула, а. отже, знаходиться у випередженій нормальній формі.

Припустимо, то теорема справедлива для кожної формули яка містить не більше ніж п -1 логічну операцію, і

доведемо ії для формули з n логічними операціями. Для формули а можливі такі чотири випадки: 1) ˥ a1; 2)а1^а2: І)a1va2: 4) Kx1a1, де за припущенням можна вважати, що формули і а1 та a2 подані у випередженій нормальній формі.





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 953 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...