Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поясніть поняття спектральної щільності і спектрального рівня



Акустичний сигнал від кожного з первинних джерел звуку, що використовуються в системах мовлення і зв'язку, як правило, має безперервно змінюються форму і склад спектру. Спектри можуть бути високо-і низькочастотними, дискретними і суцільними.

Суцільні спектри характеризуються залежністю спектральної щільності від частоти (цю залежність називають енергетичним спектром). Спектральною щільністі називається інтенсивність звуку в смузі частот шириною, яка дорівнює одиниці частоти. Для акустики цю смугу беруть рівною 1 Гц.
Для зручності оцінки введена логарифмічна міра щільності спектра аналогічно рівнем інтенсивності. Цей захід називають рівнем спектральної щільності або спектральним рівнем.

Дуже часто для характеристики спектру замість спектральної щільності використовують інтенсивності і рівні інтенсивності, виміряні в октавній, полуоктавной або третьоктавні смузі частот. Неважко встановити зв'язок між спектральним рівнем і рівнем в октавній (полуоктавной або третьоктавні) смузі.

Частотний діапазон акустичного сигналу визначають з частотної залежності спектральних рівнів. Це визначення можна зробити або по спаду спектральних рівнів або приблизно, на слух. Суб'єктивними межами вважають помітність обмеження діапазону для 75% слухачів.

Якщо спектри мають плавний спад у той чи інший бік, то їх ще оцінюють тенденцією, тобто середнім нахилом спектральних рівнів у бік низьких або високих частот. Наприклад, мовленнєвої спектр має тенденцію, що дорівнює - 6 дБ/окт. (спад в бік високих частот).





Дата публикования: 2015-01-26; Прочитано: 270 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...