Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Що таке шум? Опишіть характер шуму залежно від джерела випромінювання



Шум - безладне сполучення різних по силі і частоті звуків, здатне впливати на організм. Джерелом шуму є будь-який процес, що викликає місцеву зміну тиску або механічні коливання у твердих, рідких або газоподібних середовищах, тобто є будь небажаний для людини звук.

Джерела виробничого шуму

За природою виникнення шуми машин або агрегатів діляться на:

· механічні;

· аеродинамічні і гідродинамічні;

· електромагнітні.

На ряді виробництв переважає механічний шум, основними джерелами якого є зубчасті передачі, механізми ударного типу, ланцюгові передачі, підшипники кочення і т.п. Він викликається силовими впливами неврівноважених мас, що обертаються, ударами в зчленуваннях деталей, стукотами в зазорах, рухом матеріалів в трубопроводах і т.п. Спектр механічного шуму займає широку область частот. Визначальними факторами механічного шуму є форма, розміри і тип конструкції, число оборотів, механічні властивості матеріалу, стан поверхонь взаємодіючих тіл і їх змазування. Машини ударної дії, до яких відноситься, наприклад, ковальсько-пресове обладнання, є джерелом імпульсного шуму, причому його рівень на робочих місцях, як правило, перевищує допустимий. На машинобудівних підприємствах найбільший рівень шуму створюється при роботі метало-і деревообробних верстатів.

Аеродинамічні і гідродинамічні шуми - це 1) шуми, обумовлені періодичним викидом газу в атмосферу, роботою гвинтових насосів і компресорів, пневматичних двигунів, двигунів внутрішнього згоряння, 2) шуми, що виникають через утворення вихорів потоку у твердих кордонів. Ці шуми найбільш характерні для вентиляторів, турбовоздуходувок, насосів, турбокомпресорів, повітроводів; 3) кавітаційний шум, що виникає в рідинах через втрату рідиною міцності на розрив при зменшенні тиску нижче певної межі і виникнення порожнин і бульбашок, заповнених парами рідини і розчиненими в ній газами.

При роботі різних механізмів, агрегатів, устаткування одночасно можуть виникати шуми різної природи.

Будь-яке джерело шуму характеризується, перш за все, звуковий потужністю. Звукова потужність джерела - це загальна кількість звукової енергії, випромінюваної джерелом шуму в навколишній простір.

Оскільки джерела виробничого шуму, як правило, випромінюють звуки різної частоти та інтенсивності, то повну шумову характеристику джерела дає шумовий спектр - розподіл звукової потужності (або рівня звукової потужності) за октавними смугах частот.

Джерела шуму часто випромінюють звукову енергію нерівномірно по напрямках. Ця нерівномірність випромінювання характеризується коефіцієнтом Ф (j) - фактором спрямованості.

11. Охарактеризуйте тимчасові характеристики шуму.





Дата публикования: 2015-01-26; Прочитано: 353 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...