Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Валовий внутрішній продукт. Як уже зазначалось, СНР – це струнка система макроекономічних показників



Як уже зазначалось, СНР – це струнка система макроекономічних показників. Центральне місце в ній займають валовий внутрішній продукт та валовий національний дохід.

Валовий внутрішній продукт(ВВП) визначається як сукупна ринкова вартість повного обсягу кінцевого виробництва товарів і послуг, створених в даній країні за певний період часу (як правило за рік). ВВП є кінцевим результатом діяльності усіх суб’єктів економіки на економічній території даної країни безвідносно до їх національної приналежності.

Валовий внутрішній продукт – сукупна ринкова вартість кінцевого продукту, створеного в даній країні за певний період часу усіма учасниками економічного процесу безвідносно до їх національної приналежності.

Обчислення валового внутрішнього продукту може бути здійснено трьома рівноцінними способами:

1) за доданою вартістю (виробничий метод);

2) за доходами (розподільчий метод);

3) за витратами (метод кінцевого використання).

Застосування цих методів забезпечує не лише контроль за надійністю оцінок суспільного продукту, але також дає змогу проаналізувати різні аспекти економічних процесів (галузеву структуру економіки, використання виробленого продукту на споживання та нагромадження, частку первинних доходів у ВВП і т.д.).

Використання виробничого методу передбачає визначення ВВП шляхом додавання всієї доданої вартості, створеної в даній країні. Цей метод дає можливість позбавитися повторного рахунку і не включати у вартість ВВП вартість проміжного продукту. Він є достатньо зручним. Схематично це можна зобразити наступним чином (див. рис. 16.1).

 

Рис. 16.1. Схема обчислення вартості кінцевого продукту





Дата публикования: 2015-01-24; Прочитано: 412 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...