Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теплова інфрачервона аерозйомка. Контроль навколишнього середовища



Рис. 4.13 - Діагностика стану підземних теплових мереж: м. Корольов (Калінінград) Московської обл

Рис. 4.14 - Скидання промислових стоків до р. Москва

У ДНВП «Аерогеофізика®» розроблені технологія, методика і апаратура проведення теплової інфрачервоної (ІЧ) аерозйомки для вирішення задач дистанційного контролю стану навколишнього середовища і об’єктів міського комунального господарства.

ІЧ аерозйомка вирішує широке коло задач:

· визначення місцерозташування та діагностика стану продуктопроводів, зокрема підземних теплових мереж, з виділенням передаварійних і аварійних ділянок;

· виявлення ділянок підземного самозаймання на торф’яниках, полігонах з поховання відходів (звалищах), у лісових масивах;

· виявлення ділянок скидань комунальних та промислових вод у річки і водойми, картування забруднень нафтопродуктами;

· контроль стану дорожніх покриттів злітно-посадочних смуг аеропортів з картуванням поверхневих вибоїн і виявленням ділянок підвищеної тріщинуватості і обводнення подушки.

З початку 90-х років ІЧ аерозйомки проводилися в Тулі, Липецьку, Рязані, Корольові, Реутові, Люберцях, Електросталі, Балашисі, Шатурі, Красногорську й інших містах. У м. Москві теплові аерозйомки проводяться двічі на рік у режимі моніторингу.

ІЧ аерозйомка, як і всі види виконуваних нашим підприємством аерозйомок, ліцензована Роськартографією і Міністерством природних ресурсів Росії.

Роботи виконуються апаратурно-програмним комплексом, що включає одну з цифрових тепловізійних скануючих систем високого дозволу «Вулкан-4000» або «ІКАР-002», розроблених ДНВП «Аерогеофізика®», бортове програмне забезпечення і пакет програм з обробки ІЧ зображень. Реєстрація даних - на жорстких дисках бортового комп’ютера; режими запису - до 4096 точок на рядок зображення (що відповідає розрішенню 0,25м при висоті польоту - 500м); геодезична прив’язка - з використанням супутникової навігаційної системи GPS+ГЛОНАСС. Етап первинної камеральної обробки бортових ІЧ зображень виконується пакетом спеціалізованих програмних засобів і включає розпаковування файлів маршрутних зображень, їх «trough» корекцію (за нерівномірну яскравість фону в рядку зображення), корекцію за розбіжку сканів, висоту польоту і еволюції літального апарату (крен, тангаж, кут зносу, курс, вібрацію і ін.), координатну корекцію і корекцію за циліндрову проекцію. Наші замовники одержують, як первинні матеріали, файли помаршрутних ІЧ зображень на CD-ROM дисках (буквально через день після зйомки після закінчення етапу первинної обробки), і пакет програм IRIT, що дозволяють виконувати візуалізацію одержаних матеріалів (включаючи конвертори в популярні графічні формати *.TIF і *.BMP). Якість топографічної прив’язки і масштабування матеріалів, які передаються замовнику, за відсутності топооснови відповідає кондиціям 1:10000 масштабу.

На наступному етапі обробки матеріали теплової зйомки трансформуються за масштабною топоосновою (завжди надається замовником, що перш за все визначає ступінь режимності підсумкових матеріалів; наприклад, для міських територій, як правило, масштабу 1:2000) і передаються замовнику у вигляді файлів, наприклад *.ВМР, *.TIF або будь-якого іншого графічного формату з кольоровою або чорно-білою (256 градацій сірого) палітрою. Таким чином, замовник одержує результати зйомки в кондиціях початкової топооснови у вигляді файлів, що є фактично растровим шаром для будь-якої цільової геоінформаційної системи (ГІС).

Додатково за бажанням замовника одержані ІЧ зображення можуть бути роздруковані в необхідному масштабі на кольоровому струменевому плоттері з розділенням 600 dpi (HP DesignJet 1050С) у кольоровій або чорно-білій (сірій) палітрі і заламіновані.

ІЧ аерозйомка комплексується з аерогама-спектрометрією, аерозольною і газовою аерозйомками.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 194 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...