Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технологія Intranet



Усвідомлення світовим співтовариством ролі інформації як стратегічного ресурсу стимулювало розробки нових ІТ для одержання і переробки великих обсягів інформації і її збереження і надання користувачам. Перше місце серед нових технологій займають мережні ІТ.

Використання Internet/Intranet технологій при створенні інформаційних ресурсів і побудові ІС різного призначення найближчим часом стане домінуючим у світовому інформаційному просторі за наступними причинами. Оскільки ці технології:

– дозволяють доволі просто організувати для користувача системи пошуку потрібної інформації;

– висувають мінімальні вимоги як з технічного боку, так і з боку ПЗ до робочого місця клієнта (клієнт працює зі стандартним ПЗ і єдиною вимогою є підтримка роботи WWW переглядача – браузера однієї з останніх версій);

– підтримують розподілені системи збереження інформації і множинні методи її збереження;

– підтримують роботу з практично необмеженим об'ємом різнопланових даних (текст, графіка, зображення, звук, відео, векторні карти тощо);

– надають технологічно простий спосіб адміністрування ІС з одного робочого місця;

– підтримують віддалені методи редагування й поповнення інформації.

Основою побудови ІС з використанням Intranet технології є організація системи доступу до інформації через WWW сервіс Internet. Internet–технологія дозволяє оперативно керувати і актуалізувати інформацію, що зберігається в базах даних через переглядач (браузер) WWW сторінок (рис.4.9).

Рис 4.9. Взаємодія з БД через Інтернет

Основний принцип, закладений в Intranet-технологію створення інформаційних ресурсів і побудови ІС, полягає в розділенні обчислювальних ресурсів як між численними серверами, розташованими в різних кінцях мережі, так і між серверами і клієнтами (комп'ютер на якому працює кінцевий користувач). Реалізація цього принципу заснована на використанні або HTTP-SQL (формування SQL запитів до БД з WWW сервера), або API (організація динамічних додатків на боці сервера), або Java (JDBC-організація динамічних додатків на боці клієнта) інтерфейсів для формування запитів користувача до баз даних або до інших інформаційним джерелам на одержання й обробку інформації.

Internet-технологія дозволяє вдало поєднувати можливості гіпертекстового оформлення інформації з використанням можливостей сучасних СУБД. Причому з боку клієнта цілком уніфікуються запити на пошук і подання інформації, а також одержання аналітичних довідок і даних з ІС.

Разом з тим ці технології дозволяють використовувати в мережному режимі вже наявні бази даних, не затрачаючи при цьому коштів на їх уніфікацію і приведення до єдиного стандарту. Основні витрати тут спрямовані тільки на відповідні описи баз даних і запитів для HTTP-SQL інтерфейсу або для сервера обробки транзакцій, при цьому бази даних можуть знаходиться на різних машинах, розташованих на довільній відстані одна від одної. Використання даної технології дозволяє розв'язувати весь спектр задач, який притаманний ІС, включаючи віддалене введення і редагування даних.

Математичне забезпечення для організації HTTP-SQL інтерфейсу є вільно розповсюджуваним як для MS Windows NT систем, так і для некомерційних UNIX платформ. СУБД можна використовувати або ті, що є в наявності, або придбані мережні (наприклад, Informix, Oracle, MS SQL).

Будь-яка ІС, побудована на основі клієнт-серверних Інтернет–технологій, повинна містити такі серверні компоненти:

– шлюз-сервер, що керує правами доступу до ІС;

– WWW-сервер;

– сервер баз даних;

– сервер додатків і (або) сервер обробки транзакцій.

Взаємодія WWW–сервера з базами даних може бути організоване двома способами:

– через сервер транзакцій (рис.4.10);

Рис 4.10. Взаємодія з БД з використанням сервера транзакцій

– через API–інтерфейс WWW сервера або сервера приложений (рис.4.11,4.12).

Рис 4.11. Використання API інтерфейсу WWW сервера

Рис 4.12. Використання сервера додатків і API–інтерфейсу WWW–сервера

На рис.4.11 представлена стандартна схема формування ІС, заснована як на використанні активних програм на сервері і стандартних засобів доступу до БД як, наприклад, Windows-NT ODBC–інтерфейс доступу до БД з боку сервера і JDBC Java інтерфейс доступу до БД з боку клієнта. Схема, зображена на рис.4.12, відповідає ІС, що використовує сервер додатків.

У випадку розміщення бази даних на різних машинах, що знаходяться в різних локальних мережах, необхідно будувати довірчі бази з обов'язковим застосуванням шлюзів для забезпечення прав доступу (рис.4.13).

Рис. 4.13. Організація довірчих БД – робота через машину-посередник (шлюз)





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 458 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...