Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технічна характеристика машини Я2-ФРІ для зняття шкури зі шпику



Продуктивність (по сировині), кг/год.  
Робоча ширина полотна конвеєра, мм  
Максимальна товщина пласта шпику, мм  
Частота обертання вала, с-1 Протягуючого (зубчатого) Притискного   2,51 0,68
Швидкість руху конвеєра що подає, м/с 0,33
Робоча довжина ріжучої кромки ножа, мм  
Електроенергія що споживається, кВт·\год. 0,72
Габаритні розміри, мм Довжина Ширина Висота  
Маса, кг  

Машини для переробки продукції в шматках моделі VAZ 502 "Maja" фірми "Laska". Машини моделі VAZ 502 "Maja" фірми "Laska" (Австрія) призначена для переробки продукції в шматках плоскої форми будь-якої товщини. Вона складається з рами, установленої на рухливій підставі; притискного пристрою, що включає вісім дисків, виконаних з білої харчової гуми; металевого рифленого вала, що протягає; пластинчастого ножа; що подає і відводить транспортерів; похилого лотка для відводу шкурки; двох гребінок для очищення притискного пристрою і вала, що подає; пристрою для регулювання товщини шкурки, що знімається; привода вала, що подає, і транспортера; привода притискного пристрою (рис. 3.3).

На машині цілком автоматизована подача сировини, швидке регулювання товщини шкурки, що зрізується, у межах 2 – 5,5 мм, обрізка шкурки і видача обробленого шпику.

Пластинчастий ніж, виготовлений з високоякісної сталі, після відповідної зміцнювальної обробки володіє підвищеною здатністю, що ріже, і зносостійкістю.

       
 
 
   
 
 


 
 
 
 

Рис. 3.3. Машина моделі УА2 502 «Маjа» фірми «Laska» (Австрія) для зняття шкурки зі шпику:

/ — підстава; 2 — транспортер, що відводить; 3 – притискний пристрій; 4 – гребінки; б – валик, що протягає; 6 – транспортер, що подає

Технічна характеристика машини моделі VAZ 502 "Maja" фірми "Laska"

Продуктивність, кг/год До 5000
Розмір пласта, мм Ширина Товщина   До 410 До 100
Частота обертання, хв-1 Протягуючого валу Диска пристрою що прижимає   27,5
Швидкість руху транспортера, м/хв. Що подає Що відводить  
Потужність електродвигуна, кВт 1,87
Габаритні розміри, м 1,95×0,96×1,22
Маса, кг  

Застосовують різні конструкції машин для різання шпику на кубики з розмірами сторін 4; 6; 8 і 12 мм. Вони мають назву шпигорізки.

 

Рис 3.4 Шпигорізка. Принципова схема різального вузла:

1 – приводний вал; 2 – серпоподібний ніж; 3 – ексцентрик; 4 – вилка; 5 – ножові рамки; 6 – пластинчасті ножі; 7 – вісь; 8 – кутовий важіль; 9 – штовхальник; 10 – короб живлення

Шпигорізки бувають вертикальними, горизонтальними, з дисковими чи пластинчастими ножами, з механічною подачею продукту за допомогою рейкового чи гідравлічного живильника. Шпигорізка (рис. 3.4) складається з приводного вала 1, на якому розташований серповидний ніж 2 і закріплений ексцентрик 3, що знаходиться у вильоті вилки 4, що з'єднана з рамкою 5, постаченої горизонтальними пластинчастими ножами 6. Відстань між ножами визначає розмір кубика, що нарізається. Рамка через кутовий, хитний на осі важіль, з'єднаний з аналогічною за конструкцією і розміром рамкою, з вертикальними пластинчастими ножами. Механізм, що ріже, встановлений у вихідного торця живильного короба 10, у який шпик просувається за допомогою штовхальника 9. Короб заповнюють вручну. Подачу регулюють, просуваючи рейку і змінюючи кут повороту рейкової шестірні, а в шпигоріках з гідравлічним живильником подачу сировини регулюють дроселюванням (зміною подачі робочої рідини в гідроциліндрі).

Горизонтальна гідравлічна шпигорізальна машина ГГШМ (рис. 3.5) складається зі станини, двухсекційної камери для завантаження шпику, ножових рамок механізму, що ріже, серповидного ножа, приводу ножового вала й ексцентрика. На чавунній станині розташований гідравлічний рухомий циліндр на нерухомому штоці. На днищі циліндра є поршень, що подає шпик до механізму, який ріже, розташований під відкидним кожухом. Машина приводиться в дію від електродвигуна через напівмуфту, насаджену на вал масляного шестеренного насоса. При цьому в обертання приводиться ножовий вал серповидного ножа, а ножові рамки починають робити зворотно-поступальний рух від хитного важеля за допомогою шатуна й ексцентрика, насадженого на ножовий вал.

Подача шпику контролюється регулятором. Вмикають і вимикають шпигорізку рукояткою включення.

Машина Я2-ФИА для подрібнювання м'яса і шпику при виробництві шинки в оболонці. На звареній станині закріплені планетарний ніж, блок плоских ножів, бункер, вали (головний, правий і лівий ексцентрикові), механічне блокування, горловина й електрообладнання.

Планетарний ніж являє собою збірну конструкцію - корпус, що обертається на головному валу за допомогою шліцевого з'єднання. Він служить для поперечного різання сировини, попередньо розрізаного в подовжньому напрямку плоскими ножами.

Блок плоских ножів - дві перпендикулярно розташовані рамки з набором ножів, що, роблячи коливальні рухи, розрізають сировину в напрямку його подачі.

Бункер служить для прийому сировини, що завантажується, головний вал - для синхронного надавання руху дискового планетарного ножа і шнека, правий і лівий ексцентрикові вали - для надавання коливального руху рамок з наборами плоских ножів, блокування - для запобігання робочих вузлів машини від можливих перевантажень.

Рис. 3.5. Горизонтальна гідравлічна шпигорізка ГГШМ:

1– станина; 2 – кожух гідроциліндра; 3 – регулятор подачі шпика; 4 – привід ножевого валу та ексцентрика; 5 – рукоятка включення; 6 – камера для шпика; 7 – різальний механізм; 8 – гойдаючийся ричаг; 9 – серповидний ніж; 10 – масляний шестеренний насос; 11 – електродвигун.

Вертикальна гідравлічна шпигорізна машина ФШГ складається зі станини, горизонтального і вертикального валів, шестеренного насоса, мастилопроводів, золотникової коробки, циліндра з траверсою, запобіжного клапана, ножових рамок, столу з приймачем, стопорного пристрою і перемикача.

Шматки шпику завантажують у прийомну камеру, що має дві секції. Після завантаження однієї із секцій, шпиком вона повертається і встановлюється під шток штовхальника, і при його переміщенні вниз шпик подається до механізму різання (рис. 3.6).

Механізм різання складається з пластинчастих ножів, закріплених у ножових рамках, і серповидного. Ножові рамки здійснюють зворотно-поступальний рух у двох взаємно перпендикулярних напрямках горизонтальної площини. Серповидний ніж розташований під ножовими рамками і робить безупинний круговий рух за годинниковою стрілкою. Таким чином, принцип роботи механізму різання шпигорізки практично не відрізняється від подрібнюючого апарата м’ясорізальної машини Я2-ФИА.

Після проштовхування шпику через механізм різання в першій секції штовхальник піднімається, і процес повторюється в другій секції. Отримані шматки шпику через похилий патрубок надходять у прийомну ємність. Швидкість подачі шпику в механізм різання регулюється кількістю мастила, що нагнітається в циліндр штовхателя.

Рис 3.6. Схема пристрою різального механізму вертикальної шпигорізки:

1 – живильний короб; 2 – вертикальна вісь; 3 – вал штовхателя; 4 – поршень; 5 – брусок шпика; 6 – перша рамка; 7 – пластинчасті ножі; 8 – рамка ножа; 9 – ножі; 10 – серповидний ніж; 11 – вал серповидного ножа.

Горизонтальна гідравлічна шпигорізка ГГШМ за принципом дії практично не відрізняється від шпигорізки ФШГ і має горизонтально скомпоновані подаючі та подрібнюючі механізми.

Продуктивність машин для різання шпику періодичної дії , кг/год визначають за масою продукту, що одноразово завантажується, обробленого за час робочого циклу машин:

, (3.1)

де – маса шматків шпику, що укладається в завантажувальний короб, кг;

– час робочого циклу, с;

час, затрачуваний на укладання шматків шпику у завантажувальний короб і поворот короба в робоче положення, співвісне штовхальникові (завантажувальний пристрій, що має два короби, дозволяє робити завантаження вільного короба під час процесу подрібнення шпику, тому визначають часом, необхідним для повороту завантаженого короба);

час подрібнення порції шпику, с.

, (3.2)

де – довжина завантажувального короба, м;

– тиск мастила в гідроциліндрі, Па;

– площа днища поршня, м2.

– хід штока (гідроциліндра), м;

– маса мастила, що переміщається в циліндрі.

Для шпигорізки безперервної дії продуктивність , кг/год

, (3.3)

де – площа прохідного перетину горловини живильника, м2;

– швидкість проходження продукту через блок ножових рамок, м/с;

– щільність шпику, кг/м3;

– коефіцієнт ефективного використання прохідного перетину

ножових рамок.

, (3.4)

де і – розміри горловини живильника, м.

У зону різання продукт подається дискретно, тому що в момент відсутності руху шпику кубики відрізаються серповидним ножем. За час одного оберту ножа, штовхальник живильника (або шнек живильника) повинний просунути шпик через блок ножових рамок на відстань, яка рівна довжині сторони кубика .

, (3.5)

де – частота обертання вала серповидного ножа, хв-1.

Коефіцієнт ефективного використання прохідного перетину ножових рамок

, (3.6)

де – «живий перетин» блоку ножових рамок, м2;

– сумарна площа елементів ножових рамок (плоских ножів, планок

рамки і т.п.), що перекривають прохідний перетин горловини

живильника, м2.

Потужність шпигорізки затрачується на перерізання шпику серповидним ножем і просування шпику шнеком живильника через блок ножових рамок , кВт

, (3.7)

де – ККД привода ріжучого вузла шпигорізки.

, (3.8)

де – питома витрата енергії на перерізання шпику,

Дж/м2;

– коефіцієнт ефективного використання прохідного перетину блоку

ножових рамок;

– здатність механізму, що ріже, м2/хв.

, (3.9)

де розміри прохідного перетину горловини живильника, м;

– частота обертання вала серповидного ножа, c-1;

– відношення часу різання до часу повного обороту ножа .

Потужність, необхідна для просування шпику шнеком живильника, визначають з умови створення тиску на шпик, достатнього для подолання зусилля різання плоскими ножами:

, (3.10)

де – зусилля різання плоскими ножами, кг;

, (3.11)

де – нормальна напруга, що виникає в продукті під дією тиску,

створюваного шнековим живильником, кН/м2

( кН/м2);

– дотичне напруження, що діє на поверхні розрізу продукту, кН/м2

( кН/м2);

сумарна довжина лез плоских ножів ножових рамок, м;

– найбільша величина подачі шпику за один оборот ножа, м;

– площа різання шпику, м2.

Для різання м’яса на шматки використовують шпигорізку Я2 – ФІА, так звану однокаскадну різальну машину.

У двокаскадних м'ясорізальних машинах необхідний ступінь подрібнення м'яса регулюється відстанню між дисковими ножами першого і другого каскадів. Друга група м’ясорізальних машин працює за принципом шпигорізок: два розміри одержуваних шматочків м'яса регулюються за допомогою плоских ножів, розташованих у двох рамках, а третій (довжина) залежить від величини подачі м'яса, що подрібнюється, чи частоти обертання вала із серповидним дисковим ножем.

У двокаскадній м’ясорізальній машині (рис. 3.7) м'ясо подрібнюється дисковими ножами, що обертаються, першого каскаду, і подається на поворотний барабан, після чого попадає на дискові ножі другого каскаду, розташовані перпендикулярно першому. У результаті проходження ножів першого каскаду м'ясо нарізається на смужки, після другого воно являє собою окремі шматочки, розміри яких регулюються відстанню між дисковими ножами. Продуктивність цієї машини близько 3 т/г, потужність приводу 3,6 кВт.

Показник Шпигорізки
  ФШГ ГГШМ 221ФШО11 Я2-ФИА
Продуктивність, кг/г 250-1000 300-600 330-1000 800-3400
Розмір шматка м’яса або шпика, мм   4×4×4 4×4×4 4×4×4 6×6×6
6×6×6 6×6×6 6×6×6 8×8×8
8×8×8 8×8×8 8×8×8 12×12×12
12×12×12 12×12×12 12×12×12  
Установлена потужність, кВт 4,0 2,2 4,0 10,2
Габаритні розміри, мм 1060×735×1907 1320×650×1140 980×960×1960 2190×2115× ×1800
Маса, кг        

Рис. 3.7. Двокаскадна м’ясорізальна машина:

1 – станина; 2 – укосина; 3 – електродвигун; 4 – муфта; 5 – прийомний бункер; 6 – ножі першого каскаду; 7 – поворотний барабан; 8 – знімний ніж; 9 – кожух; 10 – ножі другого каскаду; 11– бункер здрібненого продукту.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 929 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.016 с)...