Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Плодова частина плаценти. Формування , будова



Плацента, плодова частина

У складі:

-Хоріальний платівка, що складається з а) амниотического епітелію

б) хориальной мезенхіми, продовжувався в пупковий

канатик

в) хоріального епітелію трофобласти, формуючого трофобластичний оболонку

г) субхоріального фібриноїду Лангханса

-Хоріальний або плацентарні ворсини-великі стовбурові ворсини, які після гілкуються і обр більш дрібні ворсинки. Кожна ворсинка має свою кровоносну мережу і омиваються материнською кров'ю.

-Трофобластическая оболонка-цитотрофобласт дистального кінця стовбурової ворсини

-Плацентарний лабіринт-простору між плодной і материнської частинами плаценти, заповнені матер кров'ю

4. Загальний план будови надниркових залоз. Назвіть зони кіркової речовини і гормони, які вони синтезують.

Надниркові залози-парна ендокринна залоза, що лежить над верхнім полюсом нирки, сост з вещ-ва коркового і мозкового.

Корковое вещ-во-3-шарова залозиста паренхіма, навколишнє мозок вещ-во

Будова:

- Клубочкова зона, що складається зі світлих клітин (синтез мінералокортикоїдів)

-Пучкова зона, представлена ​​тяжами великих полігональних клітин (глюкопротеїнів)

-Сітчаста зона-тяжі дрібних, інтенсивно забарвлених клітин (андрогенів)

5. Середня оболонка очного яблука. Опишіть будову війчастого тіла.

Очне яблуко-шарообр светочувствіт орган, стінка якого сост з 3 оболонок

-Зовнішньої (фіброзної)

-Середньої (посудина)

-Внутр (сенсорної)

Судинна обол-пухка СДТ з великим вмістом кровоносних судин, меланоцитів. У передній частині посудину обол переходить у війкового тіло і райдужки.

Ресничное тіло-передній відділ посудину обол. Сост з 2 частин:

А) передньої (складчастої) - з 70-8 - циліарному відростків

Б) задньої (цилиарное кільце)

Будова: циліарний епітелій-многрядний куб епітелій

-Цилиарная строма-пухка СДТ, що містить фібробласти, гладкі клітини, меланоцити

-Циліарного м'яза-гладкі, сост з циркулярних волокон

6. Прищитоподібні залози.

Білет 18

1. Гістогенез тканин зуба.Показати джерело розвитку на схемі

На 6-му тижні ембріогенезу багатошаровий плоский незроговілий епітелій на верхній і нижній щелепах потовщується у вигляді подковообразного тяжа - зубна пластинка. Ця зубна платівка надалі занурюється в підлягає мезенхіму. На передній (губної) поверхні зубної пластинки з'являються епітеліальні випинання - так звані зубні нирки. З боку нижньої поверхні в зубну нирку починає вдавлюватися ущільнена мезенхима у вигляді зубного сосочка. У результаті цього епітеліальна зубна нирка перетворюється на перевернутий 2-х стіну келих або гущавину, який називається епітеліальним емалевим органом. Емалевий орган і зубної сосочок разом оточуються ущільненої мезенхимой - зубним мішечком.

Епітеліальний емалевий орган спочатку з'єднаний тонким стеблинкою із зубною пластинкою. Клітини епітеліального емалевого органу диференціюються в 3-х напрямках:

1. Внутрішні клітини (на кордоні з зубним сосочком) - перетворюються на емальобразующіе клітини - амелобласти.

2. Проміжні клітини - стають отросчатую, утворюють петлистую мережа - пульпу емалевого органу. Ці клітини беруть участь у харчуванні амелобластов, відіграють певну роль при прорізуванні зубів, в подальшому стають більш щільними і утворюють кутикулу.

3. Зовнішні клітини - стають більш щільними, після прорізування дегенерують.

У функціональному відношенні найважливіші клітини емалевого органу - внутрішні клітини. Ці клітини стають високопрізматіческімі, диференціюються в амелобласти. При диференціювання в амелобластов стають добре вираженими гранулярний ЕПС, пластинчастий комплекс і мітохондрії. Причому в амелобластов відбувається інверсія ядра і органоїдів (заміна місцями); відповідно відбувається інверсія апікальних і базальних полюсів клітини. На апікальному кінці амелобластов мається дистальний відросток Томса, там міститься підготовлений для виділення секрет - органічна основа емалі (матрикс емалі). На зрізах матрикс емалі складається з найдрібніших тубулярних субьедініц з овальним перетином діаметром близько 25 нм. Хімічно матрикс емалі складається з білків і вуглеводів. Процес обізествленія емалі пов'язаний з тубулярна субьедініцамі - у кожній трубочці утворюється по 1 кристалу фосфату кальцію, так формуються емалеві призми. Емалеві призми склеюються органічної склеюючої масою і обплітаються найтоншими фибриллами. Після формування емалі амелобласти дегенерують.

Паралельно з утворенням емалі верхній шар клітин зубного сосочка диференціюються в одонтобласти і починають формувати дентин. Під електронним мікроскопом одонтобласти сильно подовжені клітини з добре вираженим гранулярним ЕРС, пластинчастим комплексом і мітохондріями. На апікальному кінці мають дистальний відросток. Одонтобласти виробляють органічну частину міжклітинної речовини дентину (колагенові волокна і органічні речовини основної речовини). Далі на органічну основу дентину осідають солі кальцію, тобто дентин обізвествляется. У відмінності від амелобластов дентинобласти після формування дентину НЕ дегенерують.

Паралельно розвитку дентину з мезенхіми зубного сосочка починається диференціювання та формування пульпи: мезенхимниє клітини перетворюються на фібробласти і починають вироблення колагенових волокон і основної речовини пульпи.

Розростання дентину і пульпи в області кореня зуба зумовлює прорізування зуба, так як зачаток зуба в області кореня оточений формується кісткової альвеолою, тому дентин і пульпа не можуть розростатися в цьому напрямку, в області кореня піднімається тканинне тиск і зуб змушений виштовхуватиметься, підніматися до поверхні епітелію ротової порожнини, тобто прорізуватися.

З внутрішніх шарів зубного мішечка в області кореня утворюється цемент зуба, а з зовнішніх шарів зубного мішечка утворюється зубна зв'язка - періодонт.

На 5-му місяці ембріонального розвитку з частини зубної пластинки закладаються зачатки постійних зубів. Розвиток постійних зубів відбувається також як і молочних зубів. Спочатку молочні та постійні зуби розташовуються в одній кісткової альвеоле, пізніше між ними формується кісткова перегородка. У вік 6-12 років зачаток постійного зуба починає рости і тисне на кісткову перегородку, що відокремлює його від молочного зуба; одночасно активуються остеокласти і руйнують кісткову перегородку і корінь молочного зуба. В результаті зростаючий постійний зуб виштовхує залишилася коронку молочного зуба і прорізується.

2. Носова порожнина., Будова, функції

Носова порожнина вистелена багаторядним миготливим епітелієм, під епітелієм распологается власна пластика слизової оболонки з пухкої волокнистої сполучної тканини, де є велика кількість еластичних волокон, сильно виражене сплетіння кровоносних судин і кінцеві відділи слизових залоз. Судинне сплетіння забезпечує зігрівання повітря, що проходить. Завдяки наявності на носових раковинах нюхового епітелію здійснюється рецепція запахів. Нос.полость поч ніздрями і заканчуются хоанами.

3. Схематично показати компоненти гемато-тестикулярного барєру

Гемато-тестикулярний бар'єр (ГТБ) утворений міжклітинними сполуками і цитоплазмою клітин Сертолі. ГТБ підтримує спеціальну мікросередовище для диференціювання сперматоцітов, сперматид і сперматозоїдів та їх захисту від аутоімунної клітинної реакції.

4. Гіпофіз. Загальна характеристика. Опишіть будову нейрогіпофізу.

Гіпофіз ендокринна залоза, в основі мозку. Гіпофіз покритий капсулою зі сполучної тканини. Будова:

- Передня частка-аденогіпофіз

-Задня частка-нейрогіпофіз. Основну масу сост кінцеві розгалуження волокон гіпоталамо-гіпофізарного тракту, що утворюють нейросекреторні тільця-тільця Херрінга. Власні клітини-пітуіціти. Тут також накопичуються гормони переднього гіпоталамуса-антидіуретичний гормон і окситоцин.

5.Середнє вухо

Середнє вухо-представлено барабанною перетинкою, слуховими кісточками, барабанної порожниною і слухової труби.

6. Нейросекреторні ядра гіпоталамуса

Нейросекреторні ядра гіпоталамуса-нейросекреторні клітини ядер гіпоталамуса мають здатність виробляти нейросекрет. Ядра, що містять такі клітини, отримали назву нейросекреторну ядер гіпоталамуса.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 430 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...