Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будова ендокарда



Складається ендокард з 4 шарів.

6.Класифікація секркторних клітин передньої частки аденогіпофіза. Назвіть гормони які секретують ці клітини.

Білет 15

1. Будова та функції ворсинки та крипти тонкої кишки. Показати схематично.

Ворсинка- це пальцеподібний виріст слизової оболонки висотою 0,5- 1,5 мм. В основі ворсинки розташована сполучна тканина власної пластинки,в якій трапляються поодинокі гладкомязові клітини. Поверхня ворсинки вкрита циліндричним епітелієм, у складі якого розрізняють три різновиди епітеліальних клітин: стовпчасті епітеліоцити, келихоподібні клітини та кишкові ендокриноцити.
Крипти- трубчасті вростаняя епітелію у власну пластинку слизової оболонки кишки. Глибина – 0,3-0,5 мм, діаметр- 0,07мм.Різновиди епітеліальних клітин: стовпчасті епітеліоцити, келихоподібні клітини та кишкові ендокриноцити, стовпчасті клітини без облямівки та епітеліоцити з облямівкою.

2. Різновиди кінцевих відділів слинних залоз. Намалювати, позначити компоненти.

3. Гематохоріальний барьєр. Намалювати, позначити

4. Будова внутрішнього вуха(загальна характеристика)

5. Похідні шкіри. Опишіть будову сальної залази.

Похідними шкіри є сальні, потові, і грудні залози, волосся, нігті. Сальні залози- прості альвеолярні розгалужені залози з голокриновим типом секреції.

6. Назвіть Т і В- заложні зони лімфатичного вузла. Опишіть клітинний склад кожної зони.

Білет №16

1. канальці нефрону та збірні трубочки. Будова, функції. схема.

Стінка проксимального звивистого канальця нефрона утворена одним шаром високих кубічних клітин, що лежать на базальній мембрані. Апікальний полюс цих клітин містить щіточкову облямівку, що утворена мікроворсинками, а базальний полюс — базальну посмугованість, що утворена паралельним впорядкованим розташуванням паличкоподібних мітохондрій. Цитоплазма епітеліоцитів цього відділу нефрона оксифільна, непрозора, що обумовлено наявністю різноманітних включень, містить піноцитозні пухирці та велику кількість лізосом.

Тонкий каналець петлі нефрона (петлі Генле) — являє собою підкововидну трубочку, яка є продовженням проксимального прямого канальця.Його стінка утворена одним шаром плоских епітеліальних клітин зі світлою цитоплазмою, невелкою кількістю коротких мікроворсинок і малою кількістю клітинних органел. Ядерні частини клітин виступають у просвіт канальця.

Канальці дистального відділу нефрона коротші та тонші канальців проксимального відділу. Вони вистелені одношаровим кубічним епітелієм, що лежить на базальній мембрані. У клітинах дистального відділу на апікальній поверхні відсутня щіточкова облямівка.У базальній частині епітеліоцитів між дуже глибокими складками плазмолеми розміщуються великі мітохондрії видовженої форми. Цитоплазма клітин цього відділу світла, піноцитозних пухирців та лізосом мало.

2. товста кишка. Оболонки, рельєф, шари.

Стінка товстої кишки складається з чотирьох шарів - слизової оболонки, підслизового шару, м'язового шару і серозної оболонки.

1. Слизова оболонка - це найбільш внутрішній шар товстої кишки. Вона вистелена циліндричним епітелієм.Вона утворює складки.

2. Підслизовий шар - це шар сполучної тканини, що містить кровоносні і лімфатичні судини.

3.М'язова оболонка утворена двома шарами гладкомязових клітин:внутрішнім циркулярним та зовнішнім повздовжнім,між якими залягають прошарки пухкої сполучної тканини.

4.Серозна оболонка окремих ділянок товстої кишки утворює пальцеподібні вирости,заповнені жировою клітковиною,-жирові привіски.

3.Жовте тіло. Стадії розвитку, функції.

Жовте тіло — це тимчасова залоза внутрішньої секреції в організмі жінки, яка утворюється після овуляції і виробляє гормон прогестерон. В процесі утворення, функціонування та зворотного розвитку (регресу) жовтого тіла грають роль гіпофіз, яєчники, імунна система і фактори росту. З фізіологічної точки зору основна функція жовтого тіла полягає в синтезуванні прогестерону, який необхідний для пролонгації вагітності. Крім того, жовте тіло в невеликих кількостях утворює естрадіол і андрогени (чоловічі статеві гормони). Своєю назвою жовте тіло зобов’язане вмісту (лютеїн), яке має жовтий колір.

4.

5.Зовнішня оболонка очного яблука. Опишіть будову рогівки.

Рогі́вка — передня зовнішня прозора поверхня очного яблука, через яку в очне яблуко проникає світло.Має форму прозорого диску, по крях оточена склерою.

Людська рогівка складається з 5-ти шарів:

епітеліальний шар (контактує з зовнішнім середовищем)

боуменова мембрана (передня погранична пластинка)

строма

десцементова мембрана (задня погранична пластинка)

ендотеліальний шар (омивається водянистою вологою передньої камери ока).

6. Вестибулярний апарат внутрішнього вуха.

ВЕСТИБУЛЯРНИЙ АНАЛІЗАТОР

Бере участь в регуляції положення і руху тіла в просторі, в підтриманні рівноваги, а також має відношення до регуляції м'язового тонуса.

Мішечок сферичний - менший із двох мішечків переддвер'я внутрішнього перетинчастого лабіринту вуха. Цей мішечок заповнений рідиною (ендолімфою); всередині нього розташоване пляма, що містить рецепторні волоскові клітини, що вловлюють зміни положення тіла і голови в просторі.

Еліптичний мішечок неправильної овальної форми довжиною до 6 мм. Він косо підвішений до внутрішньої стінки еліптичної кишені. Зовнішня стінка еліптичного мішечка не фіксована і вільно виступає в перилімфатичний простір.

В еліптичний мішечок відкриваються п'ять отворів перетинчастих проток півколових каналів. Від передньої стінки мішечка відходить еліптичний протока,він сполучається з протокою сусіднього сферичного мішечка. Обидві протоки утворюють спільний канал який дає початок ендолімфатичній протоці.

На дні еліптичного мішечка можна побачити біле піднесення - статичну плямц, утворену чутливими волосовими клітинами і гілочками еліптично-мешотчатой нерва.

Білет 17





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 656 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...