Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теорія сценаріїв



Сценарій — це «план життя, зіставлений в дитинстві», отже дитина сама бере участь в своєму сценарії. На рішення про вибір життєвого сценарія впливають не тільки зовнішні фактори, але воля дитини.

Берн виділяє шість патернів сценарного процесу:

«Доки не» — щось хороше може трапитись доки не трапиться щось погане. Відповідає міфу про Геракла, що не міг стати богом, доки не здійснить складні та тяжкі подвиги.

«Після» — «після хорошого має трапитись щось погане». Відповідає міфу Дамокла, що бенкетував багато днів аж одного разу не помітив підвішений над собою меч і не міг спокійно жити після цього далі.

«Ніколи» — подібно до Тантала, який в Аїді був спраглим і голодним та не міг ані напитись, ані наїстись, хоч стояв у воді, а над головою у нього росли плоди, так і люди з подібним сценарієм постійно повторюють про свої невдачі, труднощі і вважають, що вони нічого з ними не можуть зробити.

«Завжди» — «неприємності завжди трапляються зі мною». Арахну покарала богиня Афіна і вона мусила завжди плести павутину.

«Майже» — Сізіф покараний богами в Аїді котив угору камінь і майже піднявши його на гору він не втримував його в руках і той знову падав. Такі люди майже досягають своєї мети, але «дійти до кінця» не можуть.

«Сценарій з відкритим кінцем» — «досягнувши цілі, я не знаю, що робити далі». В міфі про Філомену і Баукіса — стара подружня пара була перетворена богами на два дерева, що росли одне біля одного[3].

Контрсценарій — деяка послідовність дій, що призводять до «позбавлення» сценарія. Як і сценарій, контрсценарій закладається батьками, проте з використанням іншого Я-стану: сценарій закладується «Дитиною» батьків, тоді, як контрсценарій — його «Батьками». Наприклад для сценарія «Ти повинна страждати» контрсценарієм має бути «Твоє життя налагодиться, якщо ти вдало вийдеш заміж».

Антисценарий — «сценарій навпаки». Людина, що діє протилежно сценарію, та тим не менше той всеодно впливає на неї. Сценарій продовжує вливати на людину, на те, що людина робить погано і навпаки. Наприклад чоловік якому уготовано по образу батька бути тихим сімейним п'яницею, кинув пити, але й кидає сім'ю. Чи юнак, який повинен бути завжди зі своєю старою матір'ю, а тому має берегти себе та мати мінімальні контакти з дівчатами, починає постійно змінювати подруг, вживати наркотики і займатись екстремальними видами спорту. Як видно на даному прикладі, поведінка людини все ж залежить від батьківських установок і тому передбачувана.

Таким чином, антисценарій визначає стиль життя людини, в той час як сценарій - його долю.
Батьки рідко усуваються від вибору сценарію для своєї дитини. У Еріка Берна в одній з книг описаний спосіб зробити це: говорити дитині: «Будь щасливим». Подібна фраза, повторювана батьком, дає дитині зрозуміти, що дитина сама може вибрати для себе сценарій, з яким він буде щасливий.
Стверджується, що батько вважає дитини дорослим лише тоді, коли дитина в повній мірі починає виконувати батьківський сценарій.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 902 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...