Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальна характеристика і основні положення проекту акта



Проект Господарського процесуального кодексу України ґрунтується на однакових із Цивільним процесуальним кодексом України та Кодексом адміністративного судочинства України підходах до основних інститутів процесуального права.

В той же час, проект Кодексу враховує і особливості провадження у справах, пов'язаних із здійснення господарської діяльності.

Крім цього, характеризуючи проект нового Господарського процесуального кодексу України, слід відобразити такі основні його новели.

У проекті нового Господарського процесуального кодексу України розширено юрисдикцію господарських судів, яка визначається не лише з урахуванням суб'єктного складу правовідносин, а і змісту спірних правовідносин. Зокрема, до компетенції цих судів віднесено справи, однією із сторін яких є громадянин, який не є підприємцем і які

випливають із спорів між акціонером І акціонерним товариством, учасниками інших господарських товариств, пов'язаних із діяльністю господарських товариств, крім трудових спорів, а також справи про захист ділової репутації у сфері господарської діяльності.

Зосередження цих спорів у системі господарських судів дасть змогу усунути можливості паралельного розгляду справ у господарських та загальних судах.

До компетенції господарських судів також віднесені справи щодо приватизації державного і комунального майна або його оренди, поставки продукції для державних потреб, захисту прав на об’єкти промислової власності.

Справи за позовами органів державного управління, контролю та нагляду за господарською діяльністю щодо застосування адміністративно-господарських санкцій, а також справи про банкрутство. Учасниками таких спорів поряд із суб'єктами підприємницької діяльності виступають відповідні державні органи, громадяни та організації, що не мають статусу підприємця.

Господарський зміст притаманний і справам про визнання права та встановлення фактів, що мають важливе юридичне значення для здійснення підприємницької діяльності, розгляд цих справ віднесено до компетенції господарських судів.

Суттєвих змін зазнали інститути доказового права, забезпечення позову та попередніх забезпечувальних заходів.

Згідно з положеннями проекту допускатиметься забезпечення доказів, захист майнових інтересів позивача до подання позовної заяви. Зазначені інститути давно відомі іноземному процесуальному праву і є актуальними у справах, зокрема, пов'язаними із захистом інтелектуальної власності, або при загрозі втрати морських суден.

Важливою новелою є виключення з Кодексу інституту відмови у прийнятті заяви. Існування таких норм надавало суду можливість відмовляти в доступі до суду, позбавляти заявників права на судовий розгляд. Питання ж забезпечення дотримання процесуального закону при поданні заяви вирішуватимуться при наявності відповідних доказів за допомогою нового інституту залишення заяви без розгляду.

У проекті Господарського процесуального кодексу України реалізовано положення Конституції України щодо повного фіксування судового процесу технічними засобами. Порядок такого фіксування є аналогічним, викладеному у проекті нового Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України.

Суттєві зміни запроваджуються в інститутах перегляду судових актів. Зокрема, з урахуванням світового досвіду та положень Цивільного процесуального кодексу України і Кодексу адміністративного судочинства України викладено положення щодо апеляційного та касаційного оскарження рішень господарського суду та перегляду рішень Вищого господарського суду України у зв‘язку з винятковими обставинами.

Більш детально, на відміну від чинного Господарського процесуального кодексу України, у проекті регламентовано положення щодо розгляду господарських спорів за участю іноземних суб'єктів господарювання. У цій Главі міститься значна кількість нових положень, що вирішують проблемні питання розгляду справ за участю таких суб'єктів.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 369 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...