Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття "прокурорський нагляд". Завдання прокуратури



Прокурорський нагляд в Україні — це галузева юридична наука, яка вивчає соціальні закономірності, що обумовлюють розвиток, форми та методи діяльності прокурора щодо здійснення нагляду за додержанням та правильним застосуванням законів та його роль в механізмі правового регулювання суспільних відносин. Як навчальна дисципліна курс «Прокурорський нагляд в Україні» має своєю метою надати студентам юридичних навчальних закладів допомогу в оволодіванні знаннями принципів організації та діяльності прокуратури, дослідженні змісту суспільних відносин, які виникаютьу процесі прокурорської діяльності, вивченні норм права, що регулюють ці відносини.

Конституцією на прокуратуру покладені важливі державні завдання, а саме: підтримання державного обвинувачення у суді; представництво інтересів держави або громадянина в суді у випадках, передбачених законом; нагляд за дотриманням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство; нагляд за дотриманням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян (ст. 121).

63. Система та Структура органів прокуратури

Структура органів прокуратури. Відповідно до чинного законодавства Генеральний прокурор затверджує структуру Генеральної прокуратури України та Положення про її структурні підрозділи.

Генеральний прокурор України має першого заступника і заступників. У Генеральній прокуратурі України створюється колегія як дорадчий орган при Генеральному прокуророві України в складі Генерального прокурора України (голова колегії), його першого заступника, заступників, прокурора Автономної Республіки Крим, інших керівних працівників органів прокуратури. Персональний склад колегії затверджується Верховною Радою України за поданням Генерального прокурора України.

У Генеральній прокуратурі створюються управління й відділи з урахуванням напрямків діяльності. Генеральний прокурор України має право залежно від конкретних завдань коригувати структуру Генеральної прокуратури.

Система органів прокуратури. Систему органів прокуратури складають: Генеральна прокуратура України, прокуратури Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, військові прокуратури регіонів і Військово-морських сил (на правах обласних), міські, районні, міжрайонні, а також військові, транспортні, природоохороні й інші спеціалізовані прокуратури на правах районних.

Таким чином, система органів прокуратури включає територіальні та спеціалізовані прокуратури. Територіальні прокуратури створені та функціонують відповідно до адміністративно-територіального устрою України, а спеціалізовані - за предметно-галузевим принципом і в окремих сферах життєдіяльності. Система органів прокуратури нараховує такі спеціалізовані прокуратури: військові, транспортні, природоохоронні та прокуратури з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах.

Органи прокуратури у своїй сукупності складають злагоджену триланкову систему. На її вершині знаходиться Генеральна прокуратура України. Другу ланку системи утворюють прокуратури Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, а також військові прокуратури регіонів і військова прокуратура Військово-морських сил України (на правах обласних). Третю ланку прокурорської системи складають міські, районні, міжрайонні військові прокуратури гарнізонів, природоохоронні, транспортні й інші.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 316 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...