Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Умовні позначки при проектуванні діаграм потоків даних



DFD - загальноприйняте скорочення від англ. Data Flow Diagrams - діаграми потоків даних. Так називається методологія графічного структурного аналізу, що описує зовнішні по відношенню до системи джерела і адресати даних, логічні функції, потоки даних і сховища даних, до яких здійснюється доступ.
Діаграма потоків даних (data flow diagram, DFD) - один з основних інструментів структурного аналізу і проектування інформаційних систем, що існували до широкого розповсюдження UML. Незважаючи на що має місце в сучасних умовах зміщення акцентів від структурного до об'єктно-орієнтованого підходу до аналізу і проектування систем, «старовинні» структурні нотації і раніше широко і ефективно використовуються як в бізнес-аналізі, так і в аналізі інформаційних систем.

Модель DFD, як і більшість інших структурних моделей - ієрархічна модель. Кожен процес може бути підданий декомпозиції, тобто разбиению на структурні складові, відносини між якими в тій же нотації можуть бути показані на окремій діаграмі. Коли досягнута необхідна глибина декомпозиції - процес нижнього рівня супроводжується міні-специфікацією (текстовим описом).

Крім того, нотація DFD підтримує поняття підсистеми - структурної компоненти розроблюваної системи.

Нотація DFD - зручний засіб для формування контекстної діаграми, тобто діаграми, що показує розроблювану АІС в комунікації із зовнішнім середовищем. Це - діаграма верхнього рівня в ієрархії діаграм DFD. Її призначення - обмежити рамки системи, визначити, де закінчується розробляється система і починається середу. Інші нотації, часто використовуються при формуванні контекстної діаграми - діаграма SADT, діаграма Діаграма варіантів використання.

Компонента Нотація Йодана Нотація Гейна -Сарсона Нотація МОДАС Нотація О-О А (Обєктно-орієнтованого аналізу)
Поток даних        
Процес (прецедент ООА)        
Сховище даних        
Зовнішня сутність (об’єкт)        
Матеріальний потік        
Управляючий процес        
Управляючий вплив.        




Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 725 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...