Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Процес « управління персоналом» : сутність та етапи



Управління персоналом – багатогранний і надзвичайно важкий процес, що має свої закономірності та особливості. Знання їх вкрай необхідне керівникам та спеціалістам сучасного виробництва, працівникам служб управління персоналом для постійного забезпечення росту ефективності і якості праці, підвищення її продуктивності. Управління персоналом на виробництві – це комплекс управлінських дій (принципів, методів, засобів і форм) на інтереси, поведінку і діяльність працівників з метою максимального використання їх потенціалу при виконанні трудових функцій. Як економічна категорія управління персоналом виступає в формі безперервного процесу, спрямованого на предметну зміну мотивації працівників для отримання від них максимальної віддачі, а отже, і досягнення високих кінцевих результатів в продуктивній діяльності підприємства. (Передові підприємства керуються філософією переваги людських ресурсів над іншими видами ресурсів.) Предметом управління персоналом є вивчення відносин працівників в процесі виробництва з точки зору найбільш повного і ефективного використання їх потенціалу в функціонуванні виробничих систем. Персонал підприємства – вся сукупність працюючих як за наймом, так і власників, трудовий потенціал яких відповідає виробничому і забезпечує ефективну господарську діяльність. Управління персоналом здійснюється в процесі виконання визначених цілеспрямованих дій і передбачає наступні основні етапи: визначення мети і напрямків роботи з персоналом;постійне удосконалення системи роботи з персоналом; визначення засобів форм і методів здійснення поставленої мети;організацію роботи з виконання прийнятих рішень;координацію та контроль за виконанням запланованих заходів.

4. Напрямки планування персоналу підприємства

Кадрове планування - це система підбору кваліфікованих кадрів, при використанні двох видів джерел - внутрішніх і зовнішніх, що мають своєю метою забезпечити потреби організації в необхідній кількості фахівців у конкретні тимчасові рамки, кадрове планування використовує кожна організація, деякі з них - не усвідомлюють цього. Кадрове планування включає застосування базисного процесу планування до рішення потреб людського ресурсу в організації. Успіх кадрового планування залежить від того, наскільки тісно цей процес зв'язаний з базисним плануванням. Процес кадрового планування складається з чотирьох кроків: 1) визначення впливу організаційних цілей на конкретні підрозділи організації;2) визначення числа, необхідних кваліфікацій майбутнього персоналу;3) визначення додаткової потреби в персоналі з урахуванням наявних кадрів;4) розробка конкретного плану дій.При кадровому плануванні може використовуватися велика мережа інструментальних засобів. Це - кваліфіковані аркуші, послідовне планування, діаграма заміни і т.д. За аналогією з базисним процесом планування можна виділити наступні тимчасові рамки кадрового планування: - короткострокове (0-2 року); - середньострокове (2-5 років); - довгострокове (більш 5 років).

Планування чисельності персоналу

Планування чисельності працівників залежить від специфіки діяльності підприємств і факторів впливу зовнішнього середовища (кон'юнктура ринку, сезонність попиту, державні програми, юридичні аспекти регулювання трудових відносин тощо).При плануванні чисельності працівників будь-якого підприємства слід виходити з руху кадрів, який описується балансовою формулою: Чп + Чпр = Чзв + Чк, де Чп, Чпр, Чзв, Чк - чисельність працівників відповідно на початок періоду, прийнятих, звільнених і на кінець періоду. Очікувана чисельність працівників на початок планового періоду визначається виходячи з наявної чисельності на момент аналізу з урахуванням можливих змін до початку планового періоду. Розрахунки ведуться окремо по кожній категорії працівників за видом діяльності. Загальна потреба в персоналі визначається підсумовуванням кількісної потреби в кожній категорії працівників. За наявності таких норм явочна чисельність працівників (Чяв) при однозмінній роботі розраховується за формулою Чяв = Nом/ Нп, де Nом - кількість обслуговуваних місць (зона обслуговування) підприємства, Нп - норма обслуговування місць одним працівником. При незмінному режимі роботи підприємства явочна чисельність працівників, які обслуговують робочі місця, може розраховуватися за даними одного тижня: Чяв = Nрм х Кзм х tзм х Дтиж/ tтиж, де Nрм - кількість робочих місць на підприємстві; Кзм - кількість робочих змін;tзм - тривалість зміни в годинах; Дтиж - кількість робочих днів за тиждень; tтиж - тривалість робочого тижня одного явочного працівника в годинах. При розрахунку загальної потреби в працівниках на плановий період враховується коефіцієнт збільшення явочної чисельності працівників на заміну відсутніх. При розрахунках використовується формула: Чплоб =Чяв х Кзб,де Чплоб - середньооблікова чисельність працівників на плановий період (рік, сезон); Кзб - коефіцієнт збільшення явочної чисельності працівників на тимчасову заміну відсутніх. Кількість номінальних днів (годин) роботи одного працівника за період визначається за формулою: Дном = Дк - Двих - Дсв, де Дк, Двих, Дсв - відповідно календарні, вихідні та святкові дні в плановому періоді. При розрахунках кількості планових робочих днів (Дпл) номінальна кількість робочих днів коригується на дні відпусток (Двідп), середню кількість неробочих днів через хвороби (Дхв) та прогули Дпрог: Дпл = Дном - Двідп - Дхв - Дпрог.Після розрахунків чисельності основних працівників на плановий період визначається середньооблікова чисельність адміністративно-управлінського персоналу. При плануванні чисельності цього персоналу використовується метод прямих розрахунків. Найчастіше враховується доцільність кожного працівника апарату управління, рідше застосовуються коефіцієнти співвідношення кількості адміністративно-управлінського персоналу до чисельності основних працівників.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 528 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...