Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

3 страница. 88.Функції білків в організмі людини Одна з основних функцій білків - будівельна, або структурна



x 4 г

NaCl àHCl

Ʋ=1моль Ʋ=1моль

М=58,5г/моль М=36,5г/моль

m =58,5г m =36,5г

x__ = 4___

58,5 36,5; x=6,4г

88.Функції білків в організмі людини Одна з основних функцій білків - будівельна, або структурна. Білки є складовою частиною біологічних мембран. З них складаються структури, які виконують роль скелета клітин.. Пружності кісткам надає білок осеїн. Захисна функція білків полягає у запобіганні пошкодженням клітин, органів, проникненню в організм сторонніх сполук, хвороботворних мікроорганізмів, інших чужорідних тіл. Окремі складні білки клітинних мембран, змінюючи свою структуру, передають сигнали із зовнішнього середовища на інші ділянки мембрани або всередину клітини. Так вони здійснюють сигнальну функцію.Завдяки скоротливій (або руховій) функції білків клітини, тканини, органи або увесь організм можуть змінювати форму, рухатись. Скоротливі білки актин і міозин, які входять до складу м'язових та деяких інших клітин, забезпечують їхню здатність до скорочення (мал.12). Білок тубулін входить до складу мікротрубочок - компонентів джгутиків і війок певних клітин еукаріотів. еякі білки можуть відкладатись у клітинах про запас, тобто виконують запасаючу функцію (мал.13). В ендоспермі насіння багатьох видів рослин (пшениці, кукурудзи, рису та ін.) відкладаються білки, які споживають зародки під час свого розвитку. Це живильна функція білків. Енергетична функція білків полягає в тому, що за повного розщеплення 1 г білків у середньому звільняється 17,2 кДж енергії.Деякі білки (гормони білкової природи, ферменти) виконують регуляторну функцію. Вони регулюють активність обміну речовин, процеси росту і розвитку організмів.Важливою функцією білків є каталітична. Каталіз (від грец. каталіз - припинення) - зміна швидкості перебігу хімічних реакцій під дією певних хімічних сполук. Каталітичну функцію - біокаталіз -у живих організмах виконують ферменти.

89.Механізм дії ферментів

Механізм дії:

- кожний фермент має так званий активний центр, який забезпечує зв'язок між ферментом і субстратом, тобто речовиною, на яку діє ферменти.

- для того щоб пройшла ферментативна реакція, повинні бути певні умови. Це просторова відповідність між ферментом і субстратом. Фермент повинен підходити до субстрату як «ключ до замку». Тоді може утворитися субстрат ферментний комплекс, що є передумовою ферментативної реакції. Схему ферментат. р-ї можна подати у такому вигляді:

S+Ф->[SФ] ->П+Ф де S-субстрат, Ф-фермент,[SФ]-нестійкий субстрат ферментний комплекс, П- продукти р-ї.

90.Скласти електронну формулу будови катіону Zn2+. Біохімічна роль цинку. Харчові продукти, що містять цинк 1s22s22p63s23p64s23d10 Біологічна роль цинку була встановлена приблизно 120 років тому, хоча ранозагоювальні властивості цинкової мазі були відомі стародавнім єгиптянам. Однак і сьогодні біохімічні властивості цього мікроелемента продовжують вивчатися, і ці дослідження приносять нові, часом несподівані факти. Цинк як кофермент бере участь у більш, ніж 70 ферментативних реакціях в організмі, які забезпечують синтез білків, метаболізм нуклеїнових кислот, в регуляції росту і статевого дозрівання організму. Цинк забезпечує синтез найважливіших травних ферментів в підшлунковій залозі, а також бере участь в утворенні спеціальних транспортних часток (хіломікронів), у складі яких харчові жири надходять у кров і лімфу. Цинк поряд з вітамінами групи В є важливим регулятором функцій нервової системи. В умовах дефіциту цинку можуть виникати емоційні розлади, емоційна нестійкість, дратівливість, а в дуже важких випадках-порушення функцій мозочка. Харчові продукти, що містять цинк: Сардини - особливо багате джерело цинку, Червоне м'ясо, Хліб з цілісних зерен, Печені боби, Сир Чеддер, Фруктовий йогурт, Насіння гарбуза, Арахісове масло.

91. В середньому за рік людина вживає 6 кг хлориду натрію. Обчисліть вміст хлору в даній кількості кухонної солі.

Дано: Формули

m (NaCl)=6кг m=Ʋ*M

m (Cl)-? Розв

6кг х

NaCl à Cl

Ʋ=1моль Ʋ=1моль

M=58,5кг/кмоль M=35,5кг/кмоль

m=58,5кг m=35,5кг

6/58,5=х/35,5; х=3,64кг

92.Вітамін Е: фізико-хімічні властивості, біохімічна роль, джерела надходження в організмі людини

Вітамін Е (токоферол,антистерильний).Стимулює утворення протромбіну,впливає на зсідання крові.Добова потреба 20-30мг.Вміс: олії(соняшникова,кукурудзяна,соєва),зародки злакових,зелені листяні овочі,мясо,яйця. При детальному вивченні ві­таміну Е було встановлено, що він є неоднорідною речовиною і має кілька ізомерів (α-,§-, у-), які відрізняються деталями хімічної будови і ступенем біологічної активності, хоч однаково діють на обмінні про­цеси в організмі.Вітамін Е — безбарвна, в'язка, оліїста рідина, не розчинна у воді і добре розчинна в жирах і жирових розчинниках—спирті, ефірі. Стійкий проти нагрівання в кислому середовищі і менш стійкий у луж­ному. При кулінарній обробці продуктів активність його зберігається. Швидко руйнується при наявності окислювачів і при дії ультрафіоле­тових променів.При недостатньому надходженні вітаміну Е з про­дуктами харчування порушуються обмін речовин, функції статевих залоз, нервової системи. Відсутність вітаміну Е негативно впливає на цілий ряд метаболічних процесів, а також структуру і функцію різних органів і тканин, насамперед на посмуговану м'язову тканину і м'язи серця. Це виявляється в міопатіях, м'язовій дистрофії, яка у важких випадках закінчується паралічами мускулатури різних частин тіла. Токофероли містяться виключно в продуктах рослинного походження, в тваринних тканинах вони не синтезуються. Високий вміст токоферолів мають зелені частини рослин, особливо зародки злакових культур, олії, салат, петрушка, зелений горошок. Певна кількість токоферолів міститься також у печінці, яєчному жовт­ку, маслі, тваринному жирі.

93..Функції ліпідів Біологічну цінність для організму людини представляють в основному наступні компоненти їжі. Триацилгліцерини, що складають основну частину ліпідів їжі. Різні види фосфоліпідів, що входять до складу мембран клітин, поступають з продуктами тваринного походження (м’ясні продукти, жовток яєць, масло і т.д.), так само як і холестерин та його ефіри. Фосфоліпіди і холестерин зумовлюють пластичну функцію ліпідів їжі. З ліпідами їжі поступають незамінимі для організму жиророзчинні вітаміни та вітаміноподібні зв’язки.Добова потреба у харчових ліпідах складає 80-100г.

94.Повноцінні та неповноцінні білки

Усі білки поділяють на повноцінні й неповноцінні. Це залежить від співвідношення в їхньому складі незамінних амінокислот, тобто наскільки співпадають відносні рівні окремих амінокислот у білках із їхнім умістом в організмі людини, настільки такі білки повноцінні.

Незамінні амінокислоти — це амінокислоти, які у достатній кількості не можуть утворити клітини людського організму, а замінні — це такі, потребі в яких може задовольнятись завдяки власному синтезу клітинами печінки та інших тканин.

Повноцінними білками вважають білки м'яса, риби, сиру, молока, яєць. Відносні рівні незамінних амінокислот у цих білків схожі з білками, із яких побудовано людське тіло.

Неповноцінні білки містяться у рослинних продуктах, а також до них належить, желатин із сполучної тканини тварин.

95. Скласти рівняння реакції утворення дипептиду аланін-метіонін.

CH3-S-CH2-CH2-CH-COOH+NH2-CH-COOHàCH3-S-CH2-CH2-CH-CO-NH-CH-COOH+H2O

I I I I

NH2 CH3 NH2 CH3

96. Добова потреба людини в клітковині 8-25 г. Яка роль клітковини в харчуванні людини? Обчисліть ступінь полімеризації клітковини

Дано: Формули

М((C6H10O5)n)=35000 n=Mмакромол/Мнайпрост

n-? n=35000/162=216

97.Класифікація біогенних елементів: органогени - елементи вміст яких становить приблизно 97% (С, Н, О, N, Р, S); елементи електролітного фону (Na, К, Ca, Mg, Сl); мікроелементи - елементи, що входять до складу активних центрів ферментів (переважно металоферменти, які утворюють d-елементи)

98.Порівняльна характеристика глюкози і фруктози: будова, властивості Глюко́за, С6Н12О6 - важливий моносахарид; білі кристали солодкі на смак, легко розчиняються у воді. Знаходиться в соку винограду, в багатьох фруктах, а також у крові тварин і людей. М’язова робота виконується головним чином за рахунок енергії, яка виділяється при окисленні глюкози. Глюкоза отримується при гідролізі полісахаридів крохмалю і целюлози (під дією ферментів або мінеральних кислот). Використовується як засіб посиленого харчування, або як лікарська речовина, при обробці тканини. Природна кристалічна глюкоза представляє собою циклічну альфа-формулу. При розчиненні в воді вона переходить в ланцюгову, а через неї в бета-форму; при цьому установлюється динамічна рівновага між усіма формами. Фрукто́за (плодовий цукор), С6Н12О6 — органічна речовина – вуглевод із групи моносахаридів, що міститься в солодких плодах, меді; безбарвні кристали солодкого смаку (солодше сахарози в 1,5 разу і глюкози в 3 рази), t пл 102—104°С; розчина у воді. Шестиатомний кетоспирт. В формулах фруктози і глюкози показано характерне для цих моносахаридів відносне просторове положення атомів Н і групи ОН, які входять у вуглеводний ланцюжок. Співвідносність споживання глюкози і фруктози. Споживання більшої кількості фруктози небезпечніше для організму, ніж тої ж кількості глюкози. Зокрема, зловживання фруктозою більшою мірою сприяє розвитку серцевих захворювань і діабету

99.перетворення білків у процесі травлення. Після розщеплювання білків в травному тракті амінокислоти, що утворилися, всмоктуються в кров. В кров всмоктується також незначна кількість поліпептидів - з'єднань, що складаються з декількох амінокислот. З амінокислот клітки нашого тіла синтезують білок, причому білок, який утворюється в клітках людського організму, відрізняється від спожитого білка і характерний для людського організму. Утворення нового білка в організмі людини і тварин йде безперервно, оскільки в перебігу всього життя замість відмираючих кліток крові, шкіри, слизистої оболонки, кишечника і т.д. створюються нові, молоді клітки. Для того, щоб клітки організму синтезували білок, необхідно, щоб білки поступали з їжею в травний канал, де вони піддаються расщиплению на амінокислоти, і вже з амінокислот, що всмокталися, буде утворений білок. Якщо ж, минувши травний тракт, ввести білок безпосередньо в кров, то він не тільки не може бути використаний людським організмом, він викликає ряд серйозних ускладнень. На таке введення білка організм відповідає різким підвищенням температури і деякими іншими явищами. При повторному введенні білка через 15-20 днів може наступити навіть смерть при паралічі дихання, різкому порушення серцевої діяльності і загальних судомах. Білки не можуть бути замінений якими-небудь іншими харчовими речовинами, оскільки синтез білка в організмі можливий тільки з амінокислот. Для того, щоб в організмі міг відбутися синтез властивого йому білка, необхідне надходження всіх або найважливіших амінокислот


100. Скласти рівняння гідролізу солей: Na2CO3; NaCl; CH3COONa; FeCl3. Вказати рН середовища та забарвлення індикаторів.

1)Na2CO3à2Na

101. Обчислити скільки естеру утвориться внаслідок взаємодії 92 г етанолу з надлишком оцтової кислоти, якщо практичний вихід продукту 95%.

Дано: Формули

m(C2H5OH)=92г ȵ=m пр/m теор*100%

ȵ=95%_________ Розв

m(естеру)-? 92г х

C2H5OH+CH3COOHàCH3COOC2H5+H2O

Ʋ=1моль Ʋ=1моль

М=46г/моль М=88г/моль

m =46г m =88г

92/46=x/88; x=176г

mпр=ȵ*mтеор /100%. mпр=95*176/100=167,2г

102. Розчини. Способи вираження вмісту розчиненої речовини в розчині Рóзчинами - називають цілком однорідні суміші з двох (або кількох) речовин, в яких молекули (або іони) одної речовини рівномірно розподілені між молекулами другої речовини. Розчинником називають компонент, концентрація якого суттєво більша концентрації інших компонентів. Розчинник у чистому вигляді має той самий агрегатний стан, що й розчин. Процес утворення Р. полягає у руйнуванні зв’язків між молекулами (йонами) вихідної речовини і утворенні нових зв’язків між молекулами (йонами) розчиненої речовини і розчинника. За концентрацією розчиненої речовини Р. поділяють на насичені, ненасичені й пересичені. За наявністю чи відсутністю електролітичної дисоціації розчиненої речовини на йони розрізняють розчини електролітів і розчини неелектролітів. Крім того, виділяють розчини полімерів, головна особливість яких – дуже велика різниця у розмірах молекул розчинника і розчиненої речовини. Кожний розчин складається з розчинника і розчиненої речовини. Розчинником називають звичайно речовину, яка служить середовищем для розчиненої речовини і в чистому вигляді перебуває в тому ж агрегатному стані, що й утворюваний розчин. Однак інколи важко сказати, яка речовина є розчинником, а яка — розчиненою речовиною, особливо коли обидві речовини взаємно розчиняються одна в одній у необмеженій кількості (як спирт і вода). В таких випадках розчинником називають ту речовину, якої в розчині більше. Найбільш поширеним і практично найважливішим розчинником є вода. Як розчинники використовують також інші речовини: ацетон, бензин, спирт тощо, але значно рідше.

103. Сульфуровмісні амінокислоти: будова, біохімічна роль. Якісна реакція на виявлення сульфуровмісних амінокислот в складі білків. Цистеїн і цистин – сульфуровмісні амінокислоти, входять до складу кератину вовни в тваринному організмі, а також містяться в деяких овочевих культурах. Вони є сильними антидотами печінки знешкоджують отрути печінки, нейтралізують їх дію, утворюючи з ними парні сульфатні або етерсульфатні кислоти.

Ці дві амінокислоти тісно пов'язані між собою, кожна молекула цистину складається з двох молекул цистерна, сполучених один з одним. Цистерн дуже нестабільний і легко переходить в L-цистин, і одна амінокислота легко переходить в іншу при необхідності.Обидві амінокислоти відносяться до сірковмісних і відіграють важливу роль в процесах формування тканин шкіри. Мають значення для дезінтоксикаційних процесів.Цистерн входить до складу альфа-кератину, основного білка нігтів, шкіри і волосся. Він сприяє формуванню колагену і покращує еластичність і текстуру шкіри.Цистерн входить до складу та інших білків організму, в тому числі деяких травних ферментів.Цистерн допомагає знешкоджувати деякі токсичні речовини і захищає організм від шкідливої дії радіації. Він являє собою один з найбільш потужних антиоксидантів, при цьому його антиоксидантна дія посилюється при одночасному прийомі вітаміну С і селену.Цистерн є попередником глютатіону - речовини, що має захисну дію на клітини печінки і головного мозку від пошкодження алкоголем, деяких лікарських препаратів і токсичних речовин, що містяться в сигаретному димі 23:21:08

104. Застосування ферментів в харчовій промисловості. Ферменти широко використовують у багатьох галузях народного господарства, медицині. Так, в харчовій промисловості при випікан­ні хліба використовують ферментні препарати, які значно поліпшують його якість і аромат. Крім того, прискорюється визрівання тіста і значно зменшуються витрати цукру на виготовлення булочних ви­робів. Ферменти, які спричиняють молочнокисле бродіння, застосо­вують при виготовленні молочних продуктів — кефіру, ряжанки і простокваші. Такий фермент, як хімозин (виділяють із слизової обо­лонки сичуга), зумовлює зсідання білків молока і використовується в сироварінні. У м'ясній промисловості застосовують протеолітичні ферменти, які частково розщеплюють білки і прискорюють дозрівання м'яса: роблять його більш м'яким і ніжним, поліпшують смак, аромат, підвищують його соковитість. З такого м'яса виготовляють висо­коякісні продукти: напівфабрикати, ковбаси, консерви тощо. Процес дозрівання м'яса в звичайних умовах досить тривалий, наприклад, для дозрівання яловичини необхідно витримати її 10—14 діб при температурі 2—4 °С. При обробці такого м'яса протеолітичними фер­ментами дозрівання його скорочується до 1—2 діб.Недавно розроблено промисловий метод одержання ферменту глю­козооксидази. Цей фермент застосовують як антиокислювач При збе­ріганні м'яса, фруктових соків та інших продуктів, що швидко псу­ються.

105. Скласти електронну формулу будови катіону Na+. Біохімічна роль натрію. Вміст натрію в харчових продуктах. 1s22s22p6 Біологічна роль натрію досить вагома для людини, так як виконує не мало функцій, які просто необхідні для нормальної життєдіяльності нашого організму. 1. Допомагає регулювати кислотний і водний баланс в рідини організму з позаклітинної середовища;2. Сприяє нормалізації кров'яного тиску;3. Бере участь в транспортній системі клітинної оболонки;4. Необхідний для нормальної діяльності нервової та м'язової системи.Норма добового споживання натрію не встановлена, але допустиме споживання не повинно перевищувати 2 400 мг (не болеее 6.15 гр харчової солі на добу). Надмірна кількість натрію в організмі асоціюється з високим кров'яним тиском (гіпертензією) і затримування рідини (набряком).Легко допустити надлишок натрію, особливо в харчуванні, що буяє обробленою їжею. Щодня населення Європи поглащает 3-5 мг натрію (приблизно 8-11 г солі), що на багато перевищує дієтичні норми, які становлять 0.6-1.5 гр солі в день.Вміст натрію в продуктах харчування.Харчова сіль (хлористий натрій) і підсолені в процесі приготування продукти - м'ясо, сир, овочі, фрукти, випічка, крупи і приправи - служать основним джерелом натрію. Низький вміст натрію знаходиться у всіх натуральних продуктах рослинного і тваринного походження.

106. Який об’єм кисню (н.у.) необхідний для повного окиснення 200 г глюкози.

Дано: Формули

m(жиру)=50г m=Ʋ*M

m(жиру)=1г Розв

Q=38,9кДж CH2-O-CO-C17H35

Q-? I

2CH-O-CO-C17H35+163O2à114CO2+110H2O

I

CH-O-CO-C17H35 тристеарин

Q=38,9кДж

50г/1г=х/38,9кДж; х=1945кДж

107.вплив рН середовища на активність ферментів - Для кожного ферменту характерне своє значення рН, при якому активність ферменту є максимальною. Так, пепсин найвищу каталітичну активність виявляє при рН=2, амілаза – 7, фосфатаза – 10.Велике значення ферментативних процесів у харчовій промисловості. Сироваріння, виноробство, виробництво кисломолочних продуктів, пивоварство, виробництво ковбасних продуктів, хлібопечення, виробництво тваринних жирів, сподіваючись, оцту, лимонної кислоти - все це й багато чого іншого, тут не перераховане – технологічні процеси харчової промисловості, у яких головною діючою особою є ферменти.

108.Функції вуглеводів. Енергетична функція – забезпечують організм на 60% енергією. При окисленні 1г вуглеводів виділяється 4 ккал (16,7 кДж) енергії. Пластична функція – беруть участь у синтезі багатьох речовин, необхідних для життєдіяльності організму (нуклеопротеїди, ліпоїди, складні ферменти, мукополісахариди і ін.)Регуляторна функція – регулюють (клітковина) функцію шлунково-кишкового тракту.Специфічна функція – виконують (окремі представники) в організмі особливі функції, наприклад, беруть участь у проведенні нервових імпульсів, утворенні антитіл, забезпечують специфічність груп крові, нормальну діяльність центральної нервової системи.Функція харчових речовин – відкладаються в організмі у вигляді запасного вуглеводу глікогену, який витрачається в міру необхідності. Він знаходиться в основному у печінці ≈ 10% і у м'язах ≈ 2%. При голодуванні запаси його знижуються до 0,2%.Захисна функція – в’яжучі секрети, які виділяються різними залозами і багаті на мукополісахариди, захищають стінки деяких порожнистих органів від механічних пошкоджень і від проникнення патогенних бактерій і вірус

109. Глікоген: будова, властивості, біохімічна роль. Глікоген - білий аморфний порошок, що розчиняється у воді з утворенням опалесцирующих розчинів. Розчини глікогену дають з йодом забарвлення від винно-червоного і червоно-бурого до червоно-фіолетового кольору.Фарбування з йодом зникає при кип'ятінні розчину і знову з'являється при охолодженні. Глікоген оптично активний: питоме обертання [α] D = + 196 °. Він легко гідролізується кислотами і ферментами (амілазами), даючи в якості проміжних продуктів декстрини і мальтозу і при повному гідролізі перетворюючись у глюкозу. Молекулярний вага глікогенів обчислюється мільйонами. Будова глікогену, так само як і будова компонентів крохмалю, було з'ясовано головним чином за допомогою методу метилювання в поєднанні з вивченням ферментативного розщеплення. Отримані дані свідчать про те, що глікоген побудований за таким же типом, як і амилопектин. Він являє собою сильно розгалужений ланцюг, побудовану з глюкозних залишків, з'єднаних головним чином зв'язками α-1, 4 '; в точках розгалуження є зв'язку α-1, 6'. Як показало вивчення β-декстринів, що утворюються при розщепленні глікогену β-амилазой, точки розгалуження в центральних частинах молекули розділені лише трьома-чотирма глюкозним залишками; периферичні ланцюга глікогену складаються в середньому з семи - дев'яти глюкозних залишків. β-амилазой глікоген розщеплюється зазвичай всього на 40-50%.

110. Скласти рівняння реакції утворення дипептиду аланін-триптофан.

+ àNH2-CH-CO-NH-CH-COOH

I I

CH3 CH2

CH I

I

111. Скільки енергії виділиться в результаті повного окиснення 50 г три стеарину в організмі людини, якщо при повному окисненні 1 г виділяється 38,9 кДж.

Дано: Формули

m(жиру)=50г m=Ʋ*M

m(жиру)=1г Розв

Q=38,9кДж CH2-O-CO-C17H35

Q-? I

2CH2-O-CO-C17H35+163 O2à114CO2+110H20;

I

CH2-O-CO-C17H35 тристеарин

Q=38,9кДж; 50г = х______

1г 38,9кДж; х=1945кДж

112. Способи очистки питної води. Є кілька методів очищення питної води, причому деякі з них відомі з давніх часів. Один з найпростіших способів, знайомий усім, - кип'ятіння води. Цей метод популярний тим, що в процесі кип'ятіння вбиваються всі шкідливі мікроби. Однак цей метод не підходить для очищення водопровідної води, оскільки при кип'ятінні солі і нітрити вступають в реакцію з хлором, і утворюють нові токсичні речовини. При цьому вода позбавляється таких корисних мікроелементів, як натрій, магній, кальцій і фтор, які просто випадають в осад. Таким чином, питна вода стає мертвою.Є ще один метод очищення води в побутових умовах - очищення за допомогою домашніх фільтрів. Цей спосіб дуже надійний, якщо фільтр зібраний якісно і не засмічений. Якщо це не так, то в процесі проходження води через фільтр очищення може і не відбутися. Або ж вода очиститься, але стане марною - всі потрібні мікроелементи залишаться у фільтрі. Що стосується промислового методу очищення питної води, то він полягає в її хлоруванні на водоочисних станціях. Цю воду ми і беремо з-під крана, щоб прокип'ятити. Незважаючи на те, що хлор вбиває шкідливі бактерії, він сам небезпечний для людського організму, оскільки може утворювати у воді небезпечні сполуки - канцерогени. Вони в свою чергу завдають шкоди нашому здоров'ю.

113.Жири:будова та властивості.

Жири — це повні складні ефіри трьохатомного спирту гліцерину СН2ОН — СНОН — СН2ОН і різноманітних жирних кислот. До складу жирів входять вуглець, водень і кисень. Жир має складну будову; його складовими частинами є гліцерин (С3Н8О3) і жирні кислоти,при з'єднанні яких і утворюються молекули жиру. Найпоширенішими є три жирні кислоти: олеїнова (С18Н34О2), пальмітинова (С16Н32О2) і стеаринова

(С18Н36О2). Від поєднання цих жирних кислот при їх з'єднанні з

гліцерином залежить утворення того або іншого жиру. При з'єднанні

гліцерину з олеїновою кислотою утворюється рідкий жир, наприклад,

рослинне масло. Пальмітинова кислота утворює більш твердий жир, входить

до складу вершкового масла і є головною становлячою частиною людського

жиру. Стеаринова кислота входить в склад ще більш твердих жирів,

наприклад, сала. Для того, щоб людський організм міг синтезувати

специфічний жир, необхідне надходження всіх трьох жирних кислот.В процесі травлення жир розщеплюється на складові частини - гліцерин і

жирні кислоти. Жирні кислоти нейтралізуються лугами, внаслідок чого

утворюються їх солі - мила. Мило розчиняється у воді і легко всмоктується.Жири є складовою частиною протоплазми і входять до складу всіх органів,тканин і кліток організму людини. Крім того, жири є багатим джерелом енергії. Жири, як і вуглеводи, є в першу чергу енергетичним матеріалом і використовуються організмом як джерело енергії. При окисленні 1г жиру кількість енергії, що звільняється, в два із гаком

разу більше, ніж при окисленні такої ж кількості вуглеців або білків. Жир синтезується організмом не тільки з жиру, що поступив, але і з білків і вуглеводів. При повному виключенні жиру з їжі він все ж таки утворюється і в досить значній кількості може відкладатися в організмі. Основним джерелом утворення жиру в організмі служать переважно вуглеводи.

114. фізико-хімічні властивості білків Білки також характеризуються ізоелектричною точкою (pI) — кислотністю середовища pH, при якому молекула даного білка не несе електричного заряду. Чим більше в даному білку гідроксильних груп (основних залишків), тим вище за нього pI. Білки з pI меншим за 7 називаються кислотними, а білки з pI більшим за 7 — основними. В цілому, pI білка залежить від функції, яку він виконує, так білки, що зв'язуються з нуклеїновими кислотами часто відносяться до основних білків. Прикладом таких білків служать гістони. За ступенем розчинності у воді білки бувають розчинними (гідрофільними) і нерозчинними (гідрофобними). До останніх відносяться більшість білків, що входять до складу біологічних мембран, тобто інтегральних мембранних білків, які взаємодіють з гідрофобними ліпідами мембрани

115як і 29. Скласти рівняння реакції срібного дзеркала для глюкози. Якісною реакцією на виявлення якої функціональної групи вона являється?

116.Внаслідок аеробного перетворення глюкози утворюється бурштинова кислота. Вивести формулу бурштинової кислоти за такими даними: вміст карбону – 40,68%, гідрогену – 5,08%, оксисену – 54,27%.

Дано: Формули

W=40,68% Е1:Е2:Е3=WE1/ArE1*WE2/ArE2*WE3/ArE3

W(H)=5,08% Розв

W(O)=54,27% С:H:O=40,68%/12: 5,08%/1: 54,27%/16=

CxHyOz-? =3,4:5,08:3,4=1:1,5:1=2:3:2=4:6:4

C4H6O4 бурштинова к-та

117.Вимоги до якості питної води. Вода входить до складу всіх організмів біосфери,в тому числі і до складу тіла людини.Від запезпеченості водою залежить життєдіяльність усіх живих організмів.Вода регулює клімат планети, забезпечує господарську та промислову діяльність людей.. Якість води – це сукупність фізичних, хімічних, біологічних та бактеріологічних показників,які задовольняють вимоги споживачів. Вимоги до якості води нормуються державними галузевими стандартами або технічними умовами. Питна вода має містити не більш як 1 г/л (в деяких випадках допускається 1,5 г/л) солей. Вона неповинна містити галогенсульфіт і метан, що надають їй неприємного запаху і смаку. Вміст солей кальцію і магнію зумовлює твердість води. Загальна твердість води має становити 7 – 10 мг помножений на екв/л. Важливим показником є прозорість води,яка зумовлює інтенсивність фотосинтезу, глибину проникнення світла в товщу води. Прозорість залежить від каламутності води, тобто від вмісту в ній завислих речовин. Водневий показник, або концентрація йонів водню, визначає кислотність чи лужність води. Токсикологічні властивості води визначають за вмістом азоту(аміаку, нітратів, нітритів), фтору, СПАР (сполук поверхнево–активних речовин), фенолу, цеанідів, міді, свинцю, хлору, нікелю, цезію – 137 і стронці. – 90. Бактеріологічні показники визначають за вмістом бактерій, які поділяють на сапрофітних (не шкідливих для людини,інколи навіть корисних) та патогених (хвороботворних)

118.Структура білків Виділяють чотири рівні структури білків:

Первинна структура — пептидна або амінокислотна послідовність, тобто послідовність амінокислотних залишків у пептидному ланцюжку. Саме первинна структура кодується відповідним геном і найбільшою мірою визначає властивості сформованого білка.Вторинна структура — локальне впорядковування фрагменту поліпептидного ланцюжка, стабілізоване водневими зв'язками і гідрофобними взаємодіями.Третинна структура — повна просторова будова цілої білкової молекули, просторове взаємовідношення вторинних структур одна до одної. Третинна структура загалом стабілізується нелокальними взаємодіями, найчастіше формуванням гідрофобного ядра, а також завдяки утворенню водневих зв'язків, солевих містків, інших типів іонних взаємодій, дисульфідних зв'язків між залишками цистеїну. Четвертинна структура — структура, що виникає в результаті взаємодії кількох білкових молекул, які в даному контексті називають субодиницями. Повна структура кількох поєднаних субодиниць, що разом виконують спільну функцію, називається білковим комплексом.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 1199 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.017 с)...