Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ендогенні геологічні процеси



Ендоге́нні проце́си (рос. эндогенные процессы, англ. endogenous processes; нім. endogene Vorgänge m pl) — геологічні процеси, пов'язані з енергією, яка виникає у надрах Землі. До ендогенних процесів відносять тектонічний рух земної кори, магматизм, метаморфізм, сейсмічна активність.

Гол. джерелами енергії ендогенних процесів є тепло і перерозподіл матеріалу у надрах Землі за густиною (гравітаційна диференціація). Глибинне тепло Землі, на думку більшості вчених, має переважно радіоактивне походження. Радіоактивне тепло, знижуючи в'язкість матеріалу, сприяє його диференціації, а остання прискорює винос тепла до поверхні. Поєднання цих процесів веде до нерівномірності в часі виносу тепла і легкої речовини до поверхні, що, в свою чергу, може пояснити наявність в історії земної кори тектоно-магматичних циклів. Просторові нерівномірності тих же глибинних процесів пояснюють розділення земної кори на більш або менш геологічно активні області, напр. на геосинкліналі і платформи.

З ендогенними процесами пов'язане формування рельєфу Землі і утворення багатьох найважливіших корисних копалин.

Синонім — гіпогенні процеси.

Протилежне — екзогенні процеси.

Сейсмічні процеси. Їхній вплив на формування земного рельєфу.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 502 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...