Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Способи охолодження й обладнання холодильних камер



У залежності від умов тепловідводу і конструкцій холодильних камер розрізняють трубчасте, повітряне і змішане охолодження.

При трубчастому охолодженні в камерах установлюють батареї, у які подається холодоносій (водний розчин хлористого натрію або хлористого кальцію) або холодоагент.

Якщо охолодження повітря відбувається внаслідок кипіння холодильного агента в батареях, розташованих безпосередньо в охолоджувальній камері, такий спосіб охолодження називається безпосереднім охолодженням, а обладнання для його реалізації – батареї безпосереднього охолодження.

При цьому способі, що одержав останнім часом переважне поширення в порівнянні з ропним, циркуляція повітря здійснюється зі швидкістю 0,05-0,15 м/с завдяки різниці питомої ваги теплого повітря в поверхні охолоджуваного продукту і холодного в поверхні приборів охолодження.

Повітряне охолодження камер здійснюється повітрям, попередньо охолодженим у теплообмінному апараті – повітроохолоджувачі. Холодне повітря з повітроохолоджувача нагнітається вентилятором у камеру і, стикаючись з охолоджуваним продуктом, воложиться і підвищує свою температуру.

У повітроохолоджувачі повітря, прохолоджуючи й осушуючи, віддає теплоту киплячому холодильному агентові. У разі потреби вентиляції холодильної камери в повітроохолоджувач надходить зовнішнє повітря. При повітряному охолодженні відбувається примусове переміщення повітря зі швидкістю 5-10 м/с.

Змішане охолодження являє собою сукупність трубчастого і повітряного охолодження й у сучасному холодильному обладнанні майже не застосовується.

У порівнянні з трубчастим повітряне охолодження має деякі переваги: більш рівномірний розподіл температури і вологості повітря по обсязі камери; більш інтенсивне охолодження і заморожування продукту внаслідок збільшення швидкості переміщення повітря; можливість вентилювання камери і регулювання вологості повітря, що необхідно при збереженні багатьох продуктів. Його недоліки — більш високі витрати на обладнання й електроенергію, а також підвищена усушка збереженого продукту при тривалому перебуванні його в камері без упакування.

При трубчастому охолодженні холодильних камер їхнім основним обладнанням є батареї. Вони виготовляються з гарячекатаних безшовних сталевих труб 0 38x2,5 мм, оребрених сталевою стрічкою 45x0,8 мм із кроком ребер 20 л 30 мм. У камерах, укомплектованих холодильними машинами холодопродуктивністю 3,5-10,5 кВт, батареї виготовляються з мідних труб 0 16, 18 і 20 мм товщиною 1 мм. Для запобігання контактній корозії труби цинкують і хромують гальванічним способом.

Ребра охолодження - прямокутної або трапецеїдальної форми - виготовляють з алюмінієвої стрічки ПЕКЛО-1Н товщиною 0,5 мм і латунної Л62-Т-0.4 товщиною 0,4 мм із кроком 8-15 мм.

Основним елементом повітряного охолодження холодильних камер є повітроохолоджувачі. У них повітря охолоджується, віддаючи теплоту холодильному агентові через стінку труб, зібраних у виді змієвикових або колекторних секцій. Такі повітроохолоджувачі називаються сухими і мають найбільше поширення у сучасних системах охолодження холодильних камер.

Повітря через повітроохолоджувач нагнітається осьовими або відцентровими вентиляторами.

Усі елементи повітроохолоджувача змонтовані в металевому кожусі.

Повітроохолоджувачі можуть підвішуватися до стелі камери (стельові підвісні), встановлюватися в камері на статі або розташовуватися поза камерою. Для. виготовлення секцій у повітроохолоджувачах використовуються труби 25x0,5 мм із плоскими ребрами.

Відтавання снігової шуби в повітроохолоджувачах здійснюється за допомогою електронагрівників або гарячих пар аміаку.

Повітроохолоджувачі холодильних машин МХНК-630 або МХК-ЮОО, якими комплектуються збірні низько і середньо температурні камери, складаються з випарника, вентиляторного вузла, дифузора, піддона для збору і відводу поталої води при відтаванні випарника й опорної рами. Повітроохолоджувач машини МХНХ-630 має також змійовик обігріву піддона. Випарник містить у собі три з'єднані між собою секції. Секція випарника являє собою пучок мідних трубок 0,12 мм, розташованих у шаховому порядку, з насадженими на них алюмінієвими ребрами з кроком 4,5 мм.

Вентиляторний вузол виконаний у вигляді електродвигуна з надягнутої на його вал трилопатевою крильчаткою типу ДО-95 0 250 мм.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 4143 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...