Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація обладнання



Основними технологічними процесами холодильної обробки продукції тваринництва є охолодження, підморожування і заморожування.

Стосовно конкретного виду продукції зазначені технологічні процеси мають цілком визначені температурний режим і призначення.

Наприклад, охолодження м'яса — це доведення його до температури +4°С. У цьому випадку воно витримує короткочасне зберігання і зберігає всі живильні і смакові якості свіжого м'яса.

Підмороженим вважається м'ясо при температурі -2°С, що близька до кориоскопічної і дозволяє при незначному погіршенні якості, у порівнянні з охолодженим м'ясом, у 1,5-2 рази збільшити термін його зберігання. Звичайно підморожене м'ясо після короткочасного зберігання або транспортування використовується для подальшої переробки на м’ясопереробних підприємствах.

Заморожування – один з найбільш розповсюджених методів консервування м'яса, що дозволяє зберегти живильні й велику частину смакових якостей свіжого м'яса в процесі тривалого зберігання продукту. Заморожене м'ясо має температуру -20°С.

Холодильне обладнання, що застосовують на м’ясопереробних підприємствах малої і середньої потужності, призначене для холодильної обробки і зберігання м'яса й продуктів його переробки. З цього погляду дане обладнання умовно можна розділити на дві великі групи — універсальне й спеціальне.

До універсального, що дозволяє на рівні з холодильною обробкою ще й зберігати продукцію, відносяться холодильні шафи і збірні холодильні камери.

Групу спеціального обладнання складають швидкоморозильні повітряні, морозильні плиткові апарати і криогенні морозильні агрегати. Це обладнання не призначене для зберігання продукції, а здійснює тільки її холодильну обробку.

За іншою класифікацією обладнання і способи заморожування харчових продуктів поділяються на три класи: за допомогою холодоагенту, у рідині й у повітрі. У залежності від наявності проміжного передавача теплоти між продуктом і охолоджуючим середовищем кожний із зазначених класів, у свою чергу, поділяється на два підкласи: контактне і безконтактне заморожування.

Незважаючи на те, що другий спосіб класифікації враховує і теплофізичні, і технологічні, і технічні аспекти холодильної обробки продукції тваринництва, розподіл обладнання на універсальне і спеціальне дозволяє в процесі його вивчення краще оцінити конструктивні особливості кожної групи машин.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 789 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...