Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання. 1. Створити документ MS Excel, що містить серію замовлень ресторану “Маестро” на певну дату



1. Створити документ MS Excel, що містить серію замовлень ресторану “Маестро” на певну дату. Документ повинен містити такі листи:

· лист Лист 1 – назвати Ресторан “Маестро” – титульна сторінка із запрошенням відвідати ресторан, поточною датою та кнопками переходу на інші листи документу (як показано на рисунку Рис. 1):

Рис. 1. Титульна сторінка документу

· лист
 
 

Лист 2 – назвати Меню – сторінка з інформацією про святкове меню ресторану (як показано на рисунку Рис. 2):

Рис. 2. Меню

· листи Лист 3 – 5 – назвати Замовлення №1Замовлення №3 – інформація про три замовлення ресторану з проведеними розрахунками та кнопками переходу на титульну сторінку документу (як показано на рисунку Рис. 3)

 
 

Рис. 3. Замовлення №1

2. Роздрукувати титульну сторінку, Замовлення №3, Замовлення №2 з формулами.

Вказівки до виконання:

1. Створити документ MS Excel. Назвати лист Лист 1Ресторан “Маестро”, лист Лист 2Меню, лист Лист 3Замовлення №1. Щоб змінити назву листа, на ярлику цього листа необхідно натиснути праву кнопку миші, з контекстного меню вибрати пункт Переименовать, назва листа при цьому буде виділена чорним кольором фону і буде доступна для редагування. Ввести нову назву листа та натиснути клавішу Enter.

Листи Замовлення №2 та Замовлення №3 поки що не створювати. Вони будуть створені копіюванням готового листа Замовлення №1.

2. На листі Ресторан “Маестро”:

2.1. Оформити титульну сторінку, додавши малюнок, надпис із запрошенням до ресторану.

2.2. За допомогою функції СЕГОДНЯ() вставити поточну дату.

2.3. Кнопки переходу будуть вставлені на лист Ресторан “Маестро” пізніше (див. пункт 9).

3. На листі Меню створити таблицю з інформацією про “Святкове меню ресторану “Маестро””.

4. На лист Замовлення №1 скопіювати меню ресторану, встановивши зв’язок з даними листа Меню. Для цього скористатися при вставці даних пунктом меню Вставка-Специальная вставка, у вікні Специальная вставка натиснути кнопку Вставить связь (див. рисунок Рис. 4.):

 
 

Рис. 4. Параметри вікна Специальная вставка

5. Додати стовпці Замовлення, Кількість та Вартість, як показано на рисунку Рис. 3.

5.1. Звернути увагу на те, що в стовпці Замовлення елемент управління прапорець зв’язаний з тією самою коміркою, де розміщенні і самі прапорці, (в одній комірці записано значення ИСТИНА або ЛОЖЬ та розміщено прапорець).

5.2. Значення стовпця Вартість розраховується в залежності від значення стовпця Замовлення та розраховується за допомогою функції ЕСЛИ().

5.3. Знизу таблиці додати рядок ВСЬОГО, в якому розрахувати загальну суму, на яку здійснено замовлення.

6. Скопіювати лист Замовлення №1 в кінець книги та перейменувати його на Замовлення №2. Для цього на закладці листа Замовлення №1 натиснути праву кнопку миші, з контекстного меню вибрати пункт Переместить/Скопировать, у вікні Переместить или скопировать встановити перемикач Создать копию (встановити прапорець) та вибрати Перед листом(поместить в конец). З’явиться лист Замовлення №1(2), який перейменувати на Замовлення №2.

7. На власний розсуд заповнити лист Замовлення №2, вказавши, які саме блюда були замовлені та в якій кількості

8. Аналогічно створити та запонити даними лист Замовлення №3.

9. На листі Ресторан “Маестро” додати кнопки переходу на листи Меню, Замовлення №1, Замовлення №2, Замовлення №3. Щоб додати кнопку переходу на інший лист документу, необхідно:

9.1. На панелі інструментів Форми натиснути кнопку (“Кнопка”).


9.2. При натиснутій правій кнопці миші виділити на листі прямокутну область по розміру кнопки, що створюється.

9.3. Після того, як буде відпущена права кнопка миші, з’явиться вікно Назначить макрос объекту, в якому, не змінюючи параметрів, необхідно натиснути кнопку Записать… У вікні Запись макроса задати ім’я макроса (назву листа, на який буде здійснено перехід. Ім’я не повинно містити пропусіків (!)). Натиснути кнопку ОК.

9.4. На екрані з’явиться вікно запису макросу З цього моменту комп’ютер запам’ятовує всі дії користувача. Ці дії будуть виконуватися при натиску на кнопку, яка створюється.

9.5. Виконати послідовність дій по переходу на необхідний лист документа (лист Меню).

9.6. Натиснути кнопку, яка зупиняє запис макросу (“Остановить запись”).

9.7. Перейти на лист Ресторан “Маестро”. Там буде розташована кнопка, для якої необхідно змінити надпис. Для цього натиснути на кнопці праву кнопку миші і з контекстного меню вибрати пункт Изменить текст. Ввести необхідну назву кнопки.

9.8. Інші кнопки створюються аналогічно.

10. Аналогічно (як описано в пункті 9) створити кнопки переходу з листів Замовлення №1 – Замовлення №3 на титульну сторінку документу.

11.
 
 

Роздрукувати листи. Для відображення листів з формулами, необхідно скористатися меню Сервис-Параметры та у вікні Параметры встановити Параметрыокна – прапорець Формулы (поставити галочку) (як показано на рисунку Рис. 5.):

Рис. 5. Вікно параметри. Відображення формул.
Лабораторна робота №13

Тема: Форми. Спадні списки в MS Excel

Мета: Навчитися використовувати спадні списки та функцію ИНДЕКС() при виконанні розрахунків в MS Excel

Питання для повторення:

1. Елементи управління панелі інструментів Форми.

2. Призначення спадаючих списків.

3. Порядок створення спадаючих списків.

4. Використання функції ИНДЕКС().





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 534 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...