Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теоретична частина. MySQL - це популярна система керування базами даних (СКБД), яка дуже часто застосовується разом з PHP.



1. Особливості БД MySQL

MySQL - це популярна система керування базами даних (СКБД), яка дуже часто застосовується разом з PHP.

База даних являє собою структуровану сукупність даних. Ці дані можуть бути будь-якими - від простого списку майбутніх покупок до переліку експонатів картинної галереї або величезної кількості інформації в корпоративній мережі. Для запису, вибірки й обробки даних, що зберігаються в комп'ютерній базі даних, необхідна система керування базою даних, якою і є програмне забезпечення MySQL. Оскільки комп'ютери чудово справляються з обробкою великих об’ємів даних, керування базами даних відіграє центральну роль в обчисленнях. Реалізація подібного керування може бути здійснене по-різному - як у вигляді окремих утиліт, так й у вигляді коду, що входить до складу інших додатків.

У реляційній базі даних дані зберігаються не колективно, а в окремих таблицях, завдяки чому досягається виграш у швидкості й гнучкості. Таблиці зв'язуються між собою за допомогою залежностей, завдяки чому забезпечується можливість поєднувати при виконанні запиту дані з декількох таблиць. SQL як частину системи MySQL можна охарактеризувати як мову структурованих запитів плюс як найпоширенішу стандартну мову для доступу до баз даних.

Припустимо, що необхідно оформити адресну книгу у вигляді таблиці з рядками і колонками. Кожен рядок (називається також записом) буде відповідати певній особистості; кожна колонка буде містити значення для кожного типу даних: ПІП, телефонні номери й адреси, що представляють у кожному рядку.

Адресна книга могла б виглядати в наступним чином:

Ім'я Телефон Адреса
Іванко І.І. (044)365-8775 03056 Київ
Іванов П.П. (055)874-3553 02056 Севастополь
Іванчук Б.Б. (066)976-3665 01056 Львів

Даний двовимірний масив даних є основою реляційної бази даних. Однак реляційні бази даних рідко складаються з однієї таблиці. Часто для БД малого розміру однієї таблиці достатньо, але якщо кількість записів починає сягати сотень тисяч, то для мінімізації ресурсів необхідних для збереження всіх даних, для зменшення кількості помилок в записах, завжди доцільно створювати кілька таблиць з зовнішніми зв’язками.

2. Встановлення і початок роботи з БД MySQL

БД MySQL не є комерційним продуктом і розповсюджується безкоштовно. Свіжу версію дистрибутиву MySQL для різних операційних систем завжди можна завантажити із сайту розробника www.mysql.org. Є два шляхи встановлення програмного продукту:

· Користувачам з правами адміністратора можна запустити установщик setup.exe;

· Завантажити архів з файлами з наступним виконанням з командного рядка команди для встановлення MySQL в якості системного процесу: mysqld-max-nt --install

Зупинка сервісу: mysql-max-nt --remove

Універсальним способом запуску серверу БД MySQL є мануальний з командного рядка: mysqld-max-nt --standalone

Після чого в новому вікні командної строки запускаємо діалоговий режим роботи з БД mySQL, як це показано в лістингу1.

Лістинг 1

1.3. Основні команди керування БД MySQL за допомогою мови SQL

Керування БД відбувається в діалоговому режимі: введення команди – повернення повідомлення або про її успішне виконання або про помилки синтаксису мови SQL.

У додатку А наведені основні команди і ключові слова для керування БД MySQL з прикладами. Загалом мова є простою, всі команди мають інтуїтивне значення, наприклад якщо треба створити БД, то команда буде виглядати наступним чином:

CREATE DATABASE [ім’я_БД]

У лістингу 2 наведено приклад створення нової БД у діалоговому режимі.

Лістинг 2

У лістингу 3 наводиться приклад створення таблиці в БД з описом полів, які мають два атрибути - ім'я й тип. Опис типів приводиться в додатку Б. Команда DESCRIBE дозволяє проконтролювати правильність створеної таблиці. Внесення записів в таблицю здійснюється командою INSERT INTO, як це показано в лістингу 4.

Лістинг 3

Лістинг 4

Хід виконання роботи

Створити базу даних за допомогою засобів MySQL згідно завдання приведеного нижче (номер завдання вибирається згідно порядкового номеру студента в групі). У межах створеної бази даних реалізувати:





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 470 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...