Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні вимоги. 6.1.1. До експлуатації допускаються машини та механізми, що пройшли огляд та випробування у встановленому порядку



6.1.1. До експлуатації допускаються машини та механізми, що пройшли огляд та випробування у встановленому порядку, а також укомплектовані відповідно до інструкцій заводу-виробника з їх експлуатації.

6.1.2. Колійна машина має бути забезпечена вогнегасниками, розташованими в легкодоступному місці, у повній готовності до застосування.

6.1.3. Обслуговувальний персонал повинен володіти та дотримуватись правил пожежної безпеки та методів використання первинних засобів пожежогасіння.

6.1.4. Не дозволяється зберігати та перевозити в кабінах машини легкозаймисті речовини.

6.1.5. До керування колійної машини допускаються особи, які мають право на керування машиною та пройшли навчання і перевірку знань з питань охорони праці в установленому на підприємстві порядку.

6.1.6. Кількість працівників, які знаходяться на колійних машинах, не повинна перевищувати норми, установлені інструкціями з їх експлуатації.

6.1.7. Відповідно до вимог НПАОП 60.1-1.48-00 під час виконання робіт на колії із застосуванням колієукладальних кранів, виправно-підбивально-опоряджувальних машин, щебенеочищувальних машин, електробаластерів, стрілових кранів на електрифікованих ділянках постійного та змінного струму напруга з контактної мережі повинна бути знята на весь період роботи, а контактна мережа повинна бути заземлена.

6.1.8. Обслуговування машин з електроустаткуванням необхідно здійснювати відповідно до вимог НПАОП 40.1-1.01-97 та НПАОП 40.1-1.21-98.

6.1.9. Заземлення та занулення електроустаткування, установленого на колійних машинах, повинні відповідати вимогам НПАОП 40.1-1.21-98.

6.1.10. На колійних машинах з електроустаткуванням повинні бути спеціальні захисні засоби: гумові діелектричні килимки відповідно до вимог „Ковры диэлектрические резиновые. Технические условия” (ГОСТ 4997-75), гумові діелектричні рукавички, інструмент з діелектричними рукоятками.

6.1.11. Роботи з усунення несправностей на колійних машинах повинні виконуватися відповідно до інструкції з експлуатації відповідної машини.

6.1.12. Перед запуском двигуна та випробуванням гальм необхідно переконатися у відсутності людей під машиною та на колії.

6.1.13. Перед пуском робочих органів і зрушенням машини з місця машиніст (помічник машиніста) повинен подати звуковий сигнал.

Не дозволяється після подачі сигналу на початок роботи знаходитись у зоні робочих органів машини, підлазити під машину, сідати або ставати на робочі органи машини.

Не дозволяється знаходитись безпосередньо в зоні випуску та розповсюдження вихлопних газів.

6.1.14. Під час перерв у роботі машин необхідно вживати заходів проти їх самовільного руху, а також доступу до них сторонніх осіб.

6.1.15. Керувати машинами, що мають виносний пульт, слід, знаходячись на узбіччі земляного полотна.

6.1.16. Підніматись на машину і сходити з неї слід, повернувшись до неї обличчям і тримаючись обома руками за поручні.

6.1.17. Необхідно стежити, щоб у кабінах, на сходинках і поручнях не було мастила та бруду.

6.1.18. Під час руху колійних машин своїм ходом або в складі поїзда їх робочі органи мають бути приведені в транспортне положення та зафіксовані страхувальними пристосуваннями, які є в комплекті машини (ланцюги, троси та ін.)

6.1.19. Працівникам, які змушені знаходитись близько біля машини, наприклад, сигналісти, керівник робіт повинна бути надана інформація про функції та порядок користування пристроями захисту, які знаходяться на зовнішніх стінах машини (звуковий сигнал, вимикач аварійної зупинки, вірьовчані вимикачі та ін.).

6.1.20. Не дозволяється перевозити осіб, які не мають відношення до роботи на колійних машинах.

6.1.21. Не дозволяється знаходитись безпосередньо в зоні випромінювання поблизу машин, які мають лазерні прилади.

6.1.22. Під час роботи на дво- і багатоколійних дільницях керівник робіт зобов’язаний забезпечити своєчасне оповіщення монтерів колії і бригаду машини про наближення поїзда по сусідній колії.

Для цього на поїзди, що рухаються по сусідній колії, видаються попередження, додатково керівник робіт повинен призначити сигналіста, який знаходиться поблизу машини і попереджає працівників про наближення поїздів.

6.1.22. Не дозволяється знаходитися на міжколійя під час пропуску поїздів по сусідній колії.

6.1.23. Під час виконання робіт із застосуванням щебенеочищувальних машин, а також електробаластера на безстиковій колії відповідальною особою за забезпечення безпеки працівників має бути призначений працівник за посадою не нижче старшого майстра шляхового, начальника дільниці або виконавця робіт.

6.1.24. Під час виконання робіт із застосуванням електробаластера на колії з ланок, колійного струга, кюветоочищувальної машини, колієукладальних кранів і рейкоукладачів, хопер-дозаторів, виправно-підбивально-рихтувальних машин, виправно-підбивально-опоряджувальної машини (далі – ВПО-3000), рейкошліфувального поїзда, баластоущільнувальної машини (далі – БУМ), динамічного стабілізатора, колійного моторного гайковерта (далі – ПМГ), плужного снігоочисника та снігоочисника таранного типу, електроснігоочисника роторного типу відповідальною особою за забезпечення безпеки працівників повинен бути призначений працівник за посадою не нижче майстра шляхового – на одну машину, старшого майстра шляхового – на дві машини, начальника, заступника начальника дистанції колії (далі – ПЧ), КМС – на 3 і більше машин.

6.1.25. Під час виконання робіт із застосуванням планувальників баласту, рейкоочищувальних машин, снігоприбиральних машин (далі – СМ) відповідальною особою за забезпечення безпеки працівників має бути призначений працівник за посадою не нижче бригадира колії.

6.1.26. На час проходу поїзда по сусідній колії крила та бокові щітки снігоприбиральної машини та швидкісного планувальника баласту повинні бути прибрані в межі габариту машини.

6.1.27. Не дозволяється робота колійних машин у темний час доби в разі недостатнього освітлення, а також під час туману або грози.

6.1.28. Ремонт земляного полотна та його елементів із застосуванням землерийних та землерийно-транспортних машин виконується за типовими або індивідуальними проектами виконання робіт, у яких визначаються конкретні заходи безпеки праці відповідно до вимог НПАОП-45.2-7.02-80.

6.1.29. Під час виконання робіт із застосуванням машин на базі тракторів (у тому числі гусеничних) з порушенням габариту необхідно видавати попередження на поїзди та огороджувати місця робіт відповідно до вимог нормативно-технічних документів.

Керівником робіт має бути призначений працівник за посадою не нижче бригадира колії.

6.1.30. Граничні межі наближення бульдозера до брівки насипу, траншеї або котловану мають бути позначені.

6.1.31. У разі зупинки машини навісне обладнання (відвал, ківш та інше) має бути опущене на землю.

Не дозволяється очищення та обслуговування навісного обладнання машин під час роботи або за наявності тиску в робочій магістралі.

6.1.32. Для забезпечення безпеки в разі потреби переїзду через колію гусеничної машини застосовуються дерев’яні підкладки: поперечні - типу „Трап” або поздовжні – типу „Лижі”.

6.1.33 Відповідальним за виконання заходів безпеки працівників під час виконання робіт із застосуванням колійних машин є керівник робіт, який призначається начальником структурного підрозділу: у разі виконання робіт КМС – на начальника КМС; у разі виконання робіт дистанцією колії – на начальника ПЧ.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 386 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...