Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Застосування SWOT – аналізу в діагностиці протистояння підприємств-конкурентів на досліджуваному ринку



Аналіз середовища, в якому функціонує підприємство, та його внутрішнього стану - це важливий інструмент управління підприємством. Він допомагає менеджерам різних рівнів забезпечувати баланс між підприємством та оточуючим його середовищем шляхом створення необхідної споживачам продукції та обміну її у зовнішньому середовищі на ресурси, які потрібні для забезпечення діяльності підприємства. У процесі взаємодії підприємства із зовнішнім середовищем менеджерів цікавить, насамперед, те, як повинно вести себе підприємство в довгостроковій перспективі, щоб в умовах конкурентної боротьби з іншими підприємствами підтримувати баланс взаємодії із зовнішнім середовищем і забезпечувати при цьому стале функціонування підприємства.

У зовнішньому середовищі підприємства відбуваються безперервні зміни, які по-різному впливають на суб`єкти господарювання. Одні зміни покращують умови діяльності підприємств та створюють додаткові можливості. Інші, навпаки, погіршують умови, або стають джерелом погроз. Для успішного функціонування в довготривалому періоді підприємства повинні чітко усвідомлювати наявні можливості, вміти передбачати труднощі та страхувати ризики. Тому в процесі стратегічного аналізу необхідно зосередити увагу на майбутніх загрозах та можливостях, пов`язаних зі станом зовнішнього середовища, а також врахувати сильні та слабкі сторони внутрішнього середовища підприємства.

Для проведення такого аналізу, а також діагностики протистояння підприємств-конкурентів доцільно використовувати метод SWOT – аналізу, який базується на дослідженні можливостей, загроз, сильних та слабких сторін підприємства (рис. 3.4) [3] та формування чотирьох полів SWOT: S - слабкі сторони (strength), W - сильні сторони (weakness), O - можливості (opportunities), T - загрози (threats).


Метод SWOT – аналізу передбачає вивчення зовнішніх факторів функціонування (можливості та загрози) та внутрішніх факторів функціонування (сильні та слабкі сторони), встановлення зв`язків між ними, які в подальшому можуть бути використані для формулювання стратегії організації.

Слід зазначити, що існує велика кількість модифікацій SWOT – аналізу [3,5,6,16,21], які передбачають різну детальність дослідження, проведення кількісних або якісних оцінок, формування різних аналітичних таблиць, які відрізняються за формою і змістом. В найбільш узагальненому вигляді SWOT – аналіз передбачає виконання наступних (майже обов`язкових) етапів.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 492 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...