Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Портфельні моделі аналізу стратегії підприємства



У стратегічній діагностиці для аналізу та співставлення різних СЗГ, в яких працює підприємство, широке використання отримали матричні методи, зокрема, матриці Бостонської консультаційної групи (далі матриця БКГ) та «Дженерал-Електрик» - «МакКінзі», що згадувалися нами раніше.

В основу матриці БКГ покладено гіпотезу, за якою прибуток можна вважати функцією конкурентної позиції, а грошові потреби визначаються фазою життєвого циклу, тобто ступенем зрілості базового ринку.

Матриця БКГ передбачає використовувати такі показники:

- для визначення перспектив підприємства - зростання обсягів попиту (вертикаль матриці);

- для визначення порівняльних конкурентних позицій підприємства – співвідношення частки ринку, що належить підприємству, і частки ринку, що належить його головному конкуренту (горизонталь матриці). Варіантом розрахунку відносної частки ринку є й відношення обсягів продажу в СЗГ до обсягів продажів середньої СЗГ підприємств, що діють на цьому ринку. Автори матриці вважають, що це співвідношення визначає порівняльні конкурентні позиції підприємства в майбутньому.

У цих координатах будуються 4 квадранти (сегменти).

Розраховані вище по кожній зоні показники заносяться у відповідні квадранти. При цьому кожну зону зображують у вигляді кола, діаметр якого буде пропорційним очікуваним розмірам попиту, а площа дорівнюватиме тій частці ринку, яку підприємство збирається захопити.

Приклад аналізу за методом Бостонської консультаційної групи за два послідовних роки наведено на рис. 2.6 [18].

Матриця вказує на 4 основних позиції бізнесу:

1) «Зірки» - висококонкурентний бізнес на швидкозростаючих ринках (ідеальне положення). Їх потрібно оберігати і укріплювати;

«Зірки» «Дикі кішки» В Б А Д Е Г Ж «Дійні корови» «Собаки»

ВВ

Висока

       
   
 
 


Швидкість

зростання





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 728 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...