Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки. Проведене дослідження дозволило зробити такі висновки:



Проведене дослідження дозволило зробити такі висновки:

1. Трудові ресурси – це частина населення країни, яка має необхідні фізичні і духовні здібності, загальноосвітні й професійні знання для заняття суспільно-значимою працею. На шляху до постіндустріального суспільства проблема трудових ресурсів набуває нового звучання і актуальності та потребує суспільно-географічного вивчення на всіх територіальних рівнях.

2. На формування і розміщення населення впливають різноманітні умови і фактори: історія заселення території, природно- і суспільно-географічні фактори. В якості вирішальних можуть виступати то одні, то інші, тому не слід перебільшувати дію якихось одних факторів. Для Хмельницького СГК рушійними факторами виступають суспільно-географічні, а обумовлюючими – природно-географічні. Проте в різних сферах господарського комплексу області вони взаємопов’язані й взаємообумовлюють формування, функціонування й розвиток даного СГК.

3. Кількісний і якісний склад трудових ресурсів визначаються перебігом процесів природного та механічного руху населення, а їх географія є результатом впливу низки факторів, серед яких соціально-економічні, історико-географічні, розселенські, демографічні та ін.

4. Хмельниччина володіє значним трудовим потенціалом. Проте в останні роки намітилась стійка тенденція до скорочення чисельності трудових ресурсів та їх старіння, що актуалізує завдання раціонального використання трудового потенціалу й потребує ефективної демографічної та міграційної політики.

5. Розподіл трудових ресурсів за регіонами є нерівномірним, що в цілому відповідає характеру розселення населення. Темпи приросту населення у віці 15–69 років по всіх адміністративно-територіальних утвореннях мають регресивний характер і суттєво диференцюються, що є результатом наявних соціально-економічних, демографічних та розселенських територіальних відмінностей.

6. Частка окремих демографічних груп трудових ресурсів має значний діапазон коливань. Особливістю розміщення чоловічих працездатних контингентів є їх переважання в південній та західній старопромисловій частині Хмельницької області; частка жінок є більшою в регіонах, з яскраво вираженими, ознаками старіння. Південна і частково центральна частина області залишаються «донорами» молодих працездатних контингентів для північних і деяких центральних більш урбанізованих районів, що відрізняються підвищеною часткою молоді в структурі трудових ресурсів (особливо в мм. Хмельницькому, Шепетівці, Ізяславі, Славуті, Нетішині, Ізяславському і Славутському районах). Важливою складовою трудових контингентів більшості адміністративних районів є жінки післяпенсійного (до 70 років) віку. Частка цієї вікової категорії є значною (більше 10,5% ) для Ярмолинецького, Чемеровецького, Новоушицького, К-Подільського, Віньковецького, Городоцького, Дунаєвецького районів.

7. Виявлені відмінності в структурі та географії трудових ресурсів регіону потребує відповідної державної та регіональної політики щодо зайнятості населення, створення нових робочих місць відповідно до цих структурних особливостей. Урахування географічних аспектів працересурсної ситуації, а також тенденцій її розвитку дозволить підвищити ефективність заходів регулювання ринку праці, що в подальшому сприятиме підвищенню рівня життя населення та забезпечить економічне зростання регіону.






Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 263 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...