Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть системи національних рахунків та їх відмінність від системи балансу природного господарства. Основні методологічні принципи побудови СНР



Система національних рахунків (СНР) – це система взаємопов’язаних статистичних макроекономічних показників, які характеризують стан і динаміку економіки. СНР являє собою систему упорядкування інформації про макроекономічні процеси і в цьому розумінні є національним обліком в межах країни в цілому. Вона побудована у відповідності з принципами, що застосовуються в бухгалтерському обліку, тобто виконує таку ж саму функцію, що і бухгалтерський облік на окремому підприємстві.

Баланс народного господарства – система загальноекономічних балансів, показники яких характеризують умови й результати розширеного відтворення, рівень і темпи розвитку економіки, виробничу, економічну та соціальну структури суспільства, важливий інструмент аналізу і планування.

Головними завданнями розробки балансу народного господарства є визначення кількісних характеристик розширеного відтворення, тобто загальноекономічних, міжгалузевих територіальних пропорцій.

найважливіші концептуальні відмінності:

1. перша така відмінність полягає в неоднаковому визначенні меж сфери виробництва суспільного продукту і національного доходу, що призводить до різних тлумачень таких категорій, як «споживання» і «перерозподіл».

2. Друга відмінність полягає в одиницях класифікації, що їх застосовують у рахунках виробництва, споживання та нагромадження СНР і в матеріальному балансі, а також різних (територіальних та національних) принципах реєстрації.

СНР ґрунтується на таких методологічних принципах:

1) в її основі лежить концепція економічного кругообігу, відповідно до якої, виробництво і споживання продуктів та послуг, а також розподіл, перерозподіл і використання доходів розглядаються як різні, але взаємопов'язані аспекти процесу відтворення;

2) в її основі закладено умову тотожності продукту і доходу, тобто вартість продукту є сумою затрат факторів виробництва, яка дорівнює сумі доходів, одержаних власниками цих факторів;

3) ключовим поняттям у структурі показників виробництва є додана вартість, яка характеризує внесок конкретної сукупності факторів виробництва у створення вартості в економіці в цілому.

8. Основні показники макроекономічних вимірювань. Макроекономічні показники на чистій основі

1. потокові – це зміні які відображають передачу ціностей одних економічних суб’єктів іншими(ВВП,ВНП, споживчі та інвестиційні витрати)

2. запасові – це зміні які відображають нагромадження та використання ціностей економічних суб’єктів (майно у вигляді реальних та фінансових активів, національне багатство, реальні грошові залишки)

3. економічна кон'юнктура - це зміні які відображають коливання ділової активності (процентна ставка, рівень та ціни інфляції, безробіття)

1.Виробничий ВВП- Сума (Випуск – проміжне споживання)+ (Промисловий податок – субсидія)

2.Розподільчий ВВП = W + Р + іr + R + A + Tпн - за доходом

3. Кінцеве використання ВВП=C+I+G+Nx - за витратами

4.Валовий національний продукт ВНП = ВВП + первинні доходи – первинні доходили сплачені резидентами інших країн.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...