Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ефективність економіки та головне завдання макроекономіки



Ефективність економіки характеризує зв'язок між кількістю одиниць рідкісних ресурсів, що застосовуються у процесі виробництва, й отриманою в результаті кількістю необхідного продукту.

Економіка є ефективною у разі, якщо суспільство не може збільшити виробництво одного товару без зменшення виробництва іншого. Ефективна економіка перебуває на межі виробничих можливостей.

Суспільство намагається використати свої рідкісні ресурси ефективно, тобто воно бажає отримати максимальну кількість корисних товарів і послуг, виготовлених із його обмежених ресурсів. Щоб цього домогтися, воно має забезпечити і повну зайнятість, і повний обсяг виробництва.

Під повною зайнятістю ми розуміємо використання всіх придатних для цього ресурсів. Робітники не можуть вимушено позбавлятися роботи; економіка повинна забезпечити роботою всіх, хто хоче і здатний працювати.

Повний обсяг виробництва означає, що ресурси треба розподіляти ефективно, тобто ресурси, які застосовуються, треба використовувати таким чином, щоб вони робили найцінніший внесок у загальний обсяг продукції. Повний обсяг виробництва передбачає також застосування найкращих, найпередовіших із наявних технологій.

Макроекономіка - це частина економічної теорії, яка досліджуєрезультати та наслідки економічної діяльності всіх учасниківнародного господарства одночасно. І на відміну від мікроекономіки,яка вивчає головним чином поведінку окремих економічних суб'єктів, об'єктом дослідженнямакроекономіки є національна економіка.

Головною метою суспільства є максимізація рівня задоволеннясвоїх потреб, а джерелом її досягнення є зростання ефективностінаціональної економіки. З цього випливає практична функція або головне завдання макроекономіки - необхідність забезпеченнясуспільства знаннями, спираючись на які можна знаходити рішеннящодо підвищення ефективності національної економіки і завдякицьому збільшувати рівень задоволення матеріальних потреб.

Основні завдання макроекономічної теорії:

· вивчення впливу поведінки економ. суб’єктів та економ політики на обсяг споживання та інвестиції валютні курси та рівень інфляції валютні курси та рівень інфляції

· виявлення факторів які визначають зміну рівня цін заробітної плати обсяг грошової маси і стимулюючу фіксальну та планетарну політику.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1238 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...