Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки до роботи на семінарському занятті. У першому питанні студенти повинні відзначити, що здобуття незалежності Україною стало відправною точкою



У першому питанні студенти повинні відзначити, що здобуття незалежності Україною стало відправною точкою, яка поклала початок якісно новому розвиткові держави. У перші роки незалежності держава набула усіх атрибутів – зафіксовано кордони, затверджено символіку, введено грошову одиницю – гривню, та найголовніше – створено та прийнято Конституцію.

Зокрема, докорінні зміни відбулися у політиці. Треба відзначити, що почала формуватися багатопартійна система, яка спочатку була недоско­налою. Україна перейшла від тоталітаризму до демократії, від класових – до загальнолюдських цінностей. У перші ж роки була налагоджена взаємодія між трьома гілками влади. Студенти повинні знати сутність таких подій, як «справа Гонгадзе», Помаранчева революція, «справа Тимошенко», Євромайдан, які надали країні як позитивного, так і негативного іміджу.

Студенти повинні зауважити, що на початок 90-х років економіка України була недосконалою. Після здобуття незалежності країна потребувала докорінних реформ. Новий курс був обраний на ринкові відносини. Серед наслідків треба відмітити приватизацію власності, утворення приватного сектору в економіці, урегулювання системи державних податків. Студенти повинні оперувати поняттями «шокова терапія», «ваучер»,
«інфляція», «безробіття».

У третьому питанні треба відмітити, що незалежність України посту­пово була визнана державами світового товариства. Це дало змогу динамічно виступати на міжнародній арені, брати участь у різноманітних міжнародних організаціях. Позитивного іміджу країні додала відмова від ядерної зброї, що продемонструвало мирні наміри у зовнішній політиці. Студенти повинні знати основні принципи зовнішньої політики країни, такі як багатовекторність, стратегічне партнерство з країнами колишнього СРСР, зміцнення партнерських стосунків з країнами Європи та Америки.

Тематика презентацій з історії України

1. Видатні дослідники історії України та їх погляди.

2. Скіфи та Скіфія.

3. Перші слов’янські археологічні культури.

4. Господарство та суспільний лад східних слов’ян.

5. Історична зумовленість та значення хрещення Русі.

6. Походження української державної символіки.

7. Володимир Мономах.

8. Данило Галицький як історична особа.

9. Монгольська навала на українські землі, її наслідки.

10. Становище України в складі Речі Посполитої.

11. Заснування Запорозької Січі та її роль в історії українського народу.

12. Петро Конашевич-Сагайдачний.

13. Утворення козацької держави та її еволюція.

14. Б. Хмельницький – державний діяч і полководець.

15. Слобідська Україна в XVII–XVIIІ ст.

16. Історія виникнення м. Харкова.

17. Українське козацтво в загальноісторичному контексті.

18. Соціальні конфлікти за доби Гетьманщини: причини, характер.

19. Гетьман К. Розумовський.

20. Кирило-Мефодіївське товариство.

21. Виникнення українських політичних партій.

22. Аграрна реформа П. Столипіна в Україні та її наслідки.

23. Особливості двовладдя в Україні.

24. Брест-Литовська угода: сутність, наслідки, значення.

25. Політичні погляди та діяльність П. Скоропадського.

26. Життя та діяльність С. Петлюри.

27. Голодомор 1932–1933 рр. в Україні.

28. Степан Бандера: політичний портрет.

29. Створення і діяльність УПА.

30. Харківщина в роки Великої Вітчизняної війни.

31. Медичні працівники в роки Великої Вітчизняної війни.

32. Голод в Україні 1946–1947 рр.

33. Політичний портрет П. Шелеста.

34. Дисидентський рух 60–80 років в Україні.

35. Витоки і процеси розвитку новітньої державності в Україні.

36. Ринкові реформи та держава в Україні: сучасний стан і майбутнє.

Презентація історичної проблеми на семінарському занятті з історії України складається з трьох частин: реферату презентації, виступу і демонстраційного матеріалу.

Вимоги до реферату презентації

Реферат презентації є коротким письмовим викладом результатів студіювання запропонованої наукової проблеми на засадах аналізу додаткової літератури. Реферат походить від латинського «refero» – доповідаю, повідомляю.

1. Реферат оформлюється згідно із загальноприйнятими правилами.

2. Загальний обсяг реферату має становити 10–15 сторінок комп’ю­тер­ного тексту, набраного кеглем 14 шрифту Times New Roman через півтора інтервали з берегами 2 см.

3. У рефераті студент обов’язково посилається на джерела і авторів, у яких запозичив матеріали.

4. Текст реферату обов’язково повинен бути структурований (вступ, основна частина, висновки). У вступі потрібно обґрунтувати обрання теми (актуальність, рівень до­слідження, практичне значення проблеми), сформувати мету і задачі презентації. В основній частині розглядається сама проблема. Основна частина може складатися з декількох розділів. Висновки підсумовують результати аналізу поставленої проблеми.

5. Реферат подають у теці чи переплетінні.

Виступ

Це лаконічна доповідь (5–6 хв.) за змістом вступу, основної частини та висновку. Студент повинен вільно орієнтуватися в змісті реферату, відповідати на поставлені запитання і пояснювати використовувані їм терміни.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 214 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...