Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахунок та конструювання колони першого поверху



4.4.1. Визначення розрахункової поздовжньої сили у колоні першого поверху та її гнучкості

На одну колону багатоповерхової будівлі припадає зовнішнє навантаження з площі (рис. 4.5 ), яка зветься вантажною площею. Тоді повна розрахункова поздовжня сила N у опо­рному перерізі колони першого поверху від усіх розташованих вище поверхів може бути під­рахована як:

,

де: - повне розрахункове навантаження на 1 пог.м ригеля (див. п. 4.2.2 ″Методвказі-­ вок″);

- довжина ригеля;

- кількість поверхів у будівлі, яка у курсовому проекті може бути прийнята як =3…5;

pnсн - нормативне навантаження від снігу на 1м2 покриття, може бути прийняте як для Донецької області pnсн = 0.5 кН/м2;

hкол - розмір сторони перерізу колони, прийнятий при компонуванні перекриття (див. п. 4.2.4 ″Методвказівок″);

= 25 кН/м3 – об’ємна вага залізобетону.

1.1, 1.2, 1.4 – коефіцієнти надійності за навантаженням (залежно від її виду);

- висота поверху (вказана у завданні до проекту).


Усі розміри у наведеному виразі приймати у метрах.

Повне навантаження складається з постійної (тривалої) та тимчасової частин, які мо­жуть бути підраховані як:

- тимчасова частина навантаження:

;

- тривала частина навантаження:

.

Гнучкість колони , де - розрахункова довжина колони, яка призначається залежно від засобу закріплення її кінців. Наприклад, якщо будівля без підвалу, тобто колона першого поверху частково защемлена у фундаменті та шарнірно сперта в рівні перекриття (точніше, в рівні низу ригеля, який приварено до консолі колони та перешкоджає деформу­ванню колони). У цьому випадку значення розрахункової довжини колони дорівнює , де - відстань від низу ригеля першого поверху до верхнього наріжку фундаменту, тобто .

Якщо у будівлі передбачається підвал, то колона першого поверху спирається на ко­лону підвалу, та має шарнірне закріплення в рівні низу обох перекрить, які з нею межують. Тоді розрахункова довжина колони у цьому варіанті будівлі має значення: .

Студенту на цьому етапі належить прийняти рішення про наявність або відсутність підвалу у своїй будівлі та підрахувати відповідні значення та гнучкості l.

Але треба запам’ятати, що прийняте тут рішення впливає на конструктивне рішення колони при виконанні її креслення. А саме: щоб виконати стики суміжних колон, треба мати нижню та верхню металеві закладні деталі (це стосується проміжних по висоті будівлі колон). Якщо ж колона першого поверху встановлюється у фундамент (тобто будівля без підвалу), то такої закладної деталі у її нижній кінцівці не потрібно передбачати.

Отже цю обставину треба урахувати при розробці робочого креслення колони.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 396 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...