Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахунок полиці ребристої плити на місцеве згинання



Мета розрахунку ¾підібрати арматурну сітку, якою армується полиця.

Необхідну кількість цієї арматури слід розраховувати за умови міцності нормальних перерізів на дію згинального моменту.

Статична розрахункова схема полиці для цього розрахунку залежить від наявності у неї поперечних ребер, які підкріплюють полицю, обумовлюють схему її роботи та розрахун­ку, та доцільні при великих навантаженнях на перекритті. Для плит з проміжними попереч-ними ребрами формули для розрахунку моментів у полиці наведені у підручниках [3, 4].

У даних “Вказівках” наведена формула для розрахунку моменту в полиці лише для випадку, коли полиця не підкріплена поперечними ребрами (рис. 4.4). У такій полиці (при наявності лише двох крайніх поперечних ребер) розміри полиці в просвіті між чотирма кон­турними ребрами співвідносяться як Lд / Lкор ³ 2. Тому розрахунок арматури полиці при такій ситуації треба вести лише у короткому напрямку Lкор , тобто як плити балкового типу.

Для розрахунку умовно виділяється смуга полиці шириною b=1м у короткому нап­рямку (рис. 4.4). Ця смуга розглядається як балка з частково защемленими опорами, роль яких відіграють поздовжні ребра плити (рис. 4.4- А).

Розрахунок потрібної площі арматури для сітки С-I виконувати за алгоритмом, що наве­дено у табл. 4.1.

Таблиця 4.1

Розрахунок полиці ребристої плити на місцеве згинання

№ з/п Алгоритм Пояснення
1 2 3
  Розрахункове навантаження на полицю плити становить: gпол = q1 - g3 + gg · ρ · hf .   Значення g0 ¾ у кН/пог. м; gg=1.1 ¾ коефіцієнт надійності за наван­таженням. ρ=25кН/м3 ¾ об’ємна вага залізобетону; hf = (0,05¸0,06)м – товщина полиці плити; q1 , g3 ¾ за табл. 3.1;  
  Розрахунковий проліт l01 полиці під­ра­хову­ється за рис. 4.4 з урахуванням того, що похил внутрішньої грані ребра становить i= 1:10 (див. рис. 4.1). l01 - дорівнює відстані “у просвіті” між поздовжніми ребрами плити, з якими полиця з’єднана.
  Розрахунковий момент у полиці при частко­вому її защемленні на опорах становить: Моп= Мпр= q0 ×l012/ 11. Увага! Ця формула справедлива лише для статичної розрахункової схеми полиці за рис. 4.4-а (тобто при відсут­ності поперечних ребер у плиті).

А      
Б
Рис. 4.2. До розрахунку плити перекриття: А – статична розрахункова схема плити; Б – епюри зусиль M та Q у плиті; lo розрахунковий проліт плити; 1пог. м – вантажна площа для розрахунку ребер плити.
  А)
    Б)
Рис. 4.3. Схема розташування поперечної арматури у каркасі Кр-1 (Б) по довжині плити та розташування каркасів у перерізі плит (А).
 
  А)
  Б)
  Рис. 4.4. До розрахунку полиці ребристої плити: А – статична розрахункова схема полиці; Б - епюра моментів у полиці.

Закінчення табл. 4.1

1 2 3
  Коеф. B0 підрахувати як для прямокутного пе­рерізу з розмірами В´hf ¢ (рис. 4.4, переріз 1-1): B0= Мпр/(Rb·B h02); Робоча висота перерізу плити становить: h0 = hf ' - as, де as = (0.01 ÷ 0.015)м; В=1м.
  За значенням B0 з таблиці [2, табл. 3.1,], або [3, табл. 4, с. 353], або [4, табл.2.12, с.91] знайти відповідне значення коефіці­єнтів x, h.  
  Перевірити вимогу Норм: x £ xR.   Значення граничної відносної висоти стис­нутого бетону xR рахувати за ф.(25) Норм [1], при sSR= RS , де RS - розрахунковий опір сталі, прийня­тої для виготовлення арматурної сітки (тобто, Вр-I або А-III). Якщо умова п.6 не виконується, слід при-йняти товщину полиці більшою ніж попе­редня, або перейти на більш міцну сталь.
  Потрібна кількість робочої арматури сітки для полиці становить: AS ³ Мпр/ (RSh h0), м2/пог.м RS - у КПа; h0 – м; М – у кН∙м.
  За значенням AS з сортаменту підібрати зва- ­­ро­ву сітку з робочою поперечною ар­­ма­­ту­-рою, яка б забезпечувала потрібну площу. Записати марку стандартної сітки. Сортамент сіток див. [3, с. 324-325]. Марка стандартної сітки має вигляд: де D1-S1- відповідно, діаметр (та клас) і крок поздовжньої арматури сітки; D2-S2- відповідно, діаметр (та клас) і крок поперечної арматури сітки. B - ширина сітки в мм (дорівнює відстані між осями крайніх поздовжніх стержнів). Приклад марки стандартної сітки:
  Перевірити відсоток армування полиці плити: m= [Asфакт / (bh0)] 100%, який повинен бути у межах оптимального. Asфакт ¾ площа, яку фактично забезпечує прийнята сітка (м2), за сортаментом; b= 1м; h0 - робоча висота полиці (м). Оптимальним для плит є значення mопт = (0.3¸0.8 ) %.
       

При значному навантаженні на перекритті може статися таке, що стандартні сітки не забезпечують потрібну площу As. У такому випадку рекомендується прийняти одне з двох рі­шень:

1) прийняти нестандартну сітку із стержнів Æ(6…10)мм класу А-III з кроком робочих стержнів 100¸200мм (кратним 50мм); тоді необхідно цю сітку законструювати та виконати її робоче креслення. У цьому варіанті розрахунок лишається за даними табл. 4.1, лише не наводиться стандартна марка сітки;

2) передбачити у полиці проміжні поперечні ребра з кроком (1 ÷ 1.5) Вплном. Наявність таких ребер змінює розрахункову статичну схему полиці, і згинальні моменти у такій полиці треба розраховувати як у плиті, обпертій по контуру на ребра з урахуванням часткового заще­млення у них. Для цього слід використовувати відомі таблиці з “Опору матеріалів” (див. при­клад розрахунку [4, с. 233]).

Після розрахунку згинальних моментів у полиці для двох напрямків подальший розрахунок арматури у необхідних перерізах (прольотний та опорний) треба вести за даними табл. 4.1, починаючи з п. 4, з використанням розрахункового опору для прийнятої арматури.

При конструюванні полиці у другому варіанті слід використовувати роздільне арму­вання сітками її прольотних та опорних перерізів.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 683 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...