Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. У національно-політичному житті українського народу наприкінці XV ст



У національно-політичному житті українського народу наприкінці XV ст. видатним феноменом стала поява і утвер­дження нової військово-політичної сили - козацтва. З самого початку, виступаючи оборонцем південних українських посе­лень від безперервних нападів турків і татар, козацтво набува­ло рис нового суспільного явища. А невдовзі перетворилося на особливий лицарський стан, що виступив творцем нової форми української державності, тобто взяв під захист держав­ні та національно-культурні права українського народу.

Перше з низки семінарських занять даного розділу при­свячене початкам козаччини. Маємо розглянути основні ета­пи розвитку козацького державо- і правотворення до Хмельииччини. Висвітлюючи причини виникнення українського козацтва, важливо простежити цей процес у часі і показати соціальну базу формування козацтва. Слід підкреслити, що починаючи з середини XVI ст. осередком українського коза­цтва стала Запорозька Січ. Вона була не лише військовим, але й особливим державно-політичним утворенням - Коза­цькою республікою. Варто також наголосити, що демокра­тизм і ефективність управління, особливості структури і по­ділу влади, своєрідність правового укладу вигідно вирізняли Запорозьку Січ з-поміж інших державно-політичних утво­рень тогочасної Європи, були яскравим проявом державот­ворчого духу українського народу, свідчили про живучість української політично-правової традиції.

Визнанням значного впливу запорожців на політичне життя сусідніх держав, у тому числі Речі Посполитої, стало формування в 70-х роках XVI ст. реєстрового козацтва. Осо­бливу увагу слід звернути на ту конструктивну роботу, яку проводило реєстрове козацтво з витворення козацької авто­номії. Вона пов'язується передовсім з діяльністю гетьманів Самійла Кішки, Петра Сагайдачного та, зокрема, Михайла Дорошенка. Відповідаючи на це питання також охарактере-зуйте структуру управління і функції посадових осіб реєст­рового козацтва та його державне - правовий статус у Речі Посполитій.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 307 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...