Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порівняйте ідеї філософів про походження суспільства (соціальної якості та суспільного договору). У чому полягає їх принципова відмінність?



"Стихійні соціологи " зазвичай називають три гіпотези походження суспільства: еволюційну ("праця створила людину", перетворивши стадо в співтовариство виробників); теологічну ("Бог створив людину і заповів їй Закон"); космічну ("все це справа рук інопланетян").

Наука пропонує такі теорії походження суспільства:

Інструментальна -використовуючи знаряддя праці, люди навчалися працювати, підвищувався їх добробут.

Сексуальна -базується на такій особливості людини — поза сезонний характер розмноження і задоволення від сексуальних зносин.

Кратична -сила і розум розподілені серед людей нерівномірно. Лідери починають формувати й утверджувати систему правил, вшанування вождів, розподіл привілеїв, передавання влади.

Гендерна - базується на аналізі розподілу соціальних ролей між статями. Жінка виношує і виховує потомство, тому вона, "згідно з природою", має більшу значимість і розпорядчу волю. Чоловік — індивідуально незначний, замінний і функціонально відіграє роль "сервера".

Семантична- будується на визнанні слабкості людини як біологічної істоти. Через це закон виживання спонукує людей до об'єднання зусиль. Через це закон виживання спонукує людей до об'єднання зусиль, створення "колективного організму", здатного вирішувати найскладніші завдання.

Льюїс Кербо, узагальнюючи теорії соціальної еволюції, поділяє їх на дві групи:

1. Еволюційні (оптимістичні) теорії — суспільство послідовно проходить певні стадії розвитку, стаючи все досконалішим. Так, Огюет Конт виділяв: теологічну, метафізичну і позитивну стадії. На кожній з них, на думку Огюста Конта, суспільство ставало все раціональнішим, багатшим і менш агресивним. Герберт Спенсер вважав, що в основі еволюції лежить природній відбір. Карл Маркс пов'язував прогрес із розвитком продуктивних сил і класовою боротьбою.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 236 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...