Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 14. Статистика зовнішньоекономічної діяльності



Питання для самоконтролю знань студента

1. Особливості статистики зовнішньоекономічної діяльності.

2. Об’єкт обліку зовнішньої торгівлі.

3. Показники, що характеризують обсяги зовнішньої торгівлі.

4. Групування зовнішньоекономічних операцій в міжнародній торгівлі.

5. Платіжний баланс та його основні компоненти.

Методичні рекомендації до розв’язання типових задач

Задача 1. Зовнішня торгівля України у 2000 р. характеризувалась та­кими даними (млн. дол. США):

Показник Країни СНД Інші країни Разом
Експорт товарів 8 841 6 706 ?
Імпорт товарів 12 913 6 930 ?

Розрахуйте щодо кожної групи країн:

А. Торгове сальдо.

Б. Торговий оборот.

В. Відносну частку країн СНД в українському експорті та імпорті.

Г. Відносну частку інших країн в українському експорті та імпорті.


Розв’язання

Показник Країни СНД Інші країни Разом
Експорт товарів 8 841 6 706  
Імпорт товарів 12 913 6 930  
Торгове сальдо -4072 -224 -4296
Торговий оборот      

А. Торгове сальдо – різниця вартісних обсягів експорту та імпорту:

Країни СНД: 8841 – 12913 = - 4072 млн. дол. США;

Інші країни: 6706 – 6930 = - 224 млн. дол. США.

Б. Торговий оборот – сума вартісних обсягів експорту та імпорту:

Країни СНД: 8841 + 12913 = 21754 млн. дол. США;

Інші країни: 6706 + 6930 = 13636 млн. дол. США.

В. Відносна частка країн СНД в українському експорті: 8841/15547 * 100% = 56,9%.

Відносна частка країн СНД в українському імпорті: 12913/19843 * 100% =65%.

Г. Відносна частка інших країн в українському експорті: 6706/15547 * 100% = 43,1%.

Відносна частка інших країн в українському імпорті: 6930/19843 * 100% = 35%.

Задача 2. Львівський автобусний завод володіє 50 % акцій у капіталі нафтопереробного заводу "Туркменбензин" у Туркменістані. При­буток "Туркменбензину" становив 200 тис. у. о., з яких 100 тис. було реінвестовано у виробництво і 100 тис. виплачено як диві­денди. ЛАЗ надав "Туркменбензину" довгостроковий кредит на 500 тис. у. о. під 10 % річних. Але зі свого боку "Туркмен­бензин" надав ЛАЗу короткостроковий торговий кредит на 100 тис. у. о. під 15 % річних для закупівлі в нього бензину. З метою залучення позикових коштів ЛАЗ випускає корпораційні облігації на 100 тис. у. о. під 8 % річних, які купив "Туркменбен­зин". Зареєструйте ці операції в платіжному балансі України.

Розв’язання

Показник Дебет Кредит
Доходи від прямих інвестицій    
Доходи на участь у капіталі    
Дивіденди    
Реінвестовані доходи    
Доходиза борговими забов’язаннями    
Прямі інвестиції за кордон    
Реінвестовані доходи    
Фінансовий рахунок    

Доходи від прямих інвестицій відображають частку ЛАЗу в доходах “Туркменбензину”, яка пропорційна участі в капіталі. Доходи за борговими забов’язаннями складаються з процента, отриманого за кредитом, наданим “Туркменбензином”, мінус процент, сплачений йому ЛАЗом: 50-(15+8)=27.

Задача 3. Підприємство "Укртелетех" на 100 % належить американській фірмі "Моторола". "Моторола" також володіє 100 % капіталу підприємства в Чехії. В 1998 р. між цими трьома підприємства­ми відбуваються такі операції. "Моторола" вносить до статутно­го капіталу "Укртелетеху" обладнання вартістю 50 тис. у. о. "Укртелетех" надає кредит у 100 тис. у. о. "Чехокану", за яким "Чехокан" платить процент в розмірі 5 у. о. "Чехокан" продає "Укртелетеху" товари вартістю 50 тис. у. о. на умовах торгово­го кредиту, за яким "Укртелетех" сплачує 4 у. о. у вигляді про­центів. "Укртелетех" купує облігації на суму 80 у. о., які випу­щені "Моторолою", і отримує від неї 8 у. о. у вигляді процентів за цими облігаціями. Прибуток "Укртелетеху", який весь розпо­діляється у вигляді дивідендів, становить 25 у. о. Як в україн­ському платіжному балансі будуть відображені всі ці операції?

Розв’язання

Показник Дебет Кредит
Товари    
Дохід    
Прямі інвестиції    
Дохід на участь у капіталі    
Дивіденди    
Доходи за борговими забов’язаннями    
Прямі інвестиції в Україну    
В акціонерний капітал-пасив    
Інший капітал-пасив    
Вимога до прямого інвестора    
Прямі іивестиції за кордон    
Іншій капітал    
Фінансовий рахунок    
Всього    

Поточний та семестровий контроль знань при вивченні дисципліни «Статистика ІІ»

Вивчення даної дисципліни студентами денної форми навчання забезпечується відвідуванням лекційних, лабораторних занять та самостійною роботою.

На лабораторних заняттях викладачем надається методика вирішення типових задач, проводяться контрольні опитування студентів з вивченого матеріалу. Також передбачається поточний контроль знань студентів у вигляді тестування та вирішення запропонованих викладачем задач, виконання лабораторних робіт.

Семестровий контроль проводиться в формі заліку з навчальної дисципліни в обсязі навчального матеріалу, визначеного навчальною програмою курсу та даними методичними вказівками, і в терміни, встановлені навчальним планом.

Студент вважається допущеним до семестрового заліку з даної навчальної дисципліни, якщо він не має поточної заборгованості із завдань, що передбачені навчальною програмою і навчальним планом, а саме із виконання лабораторних робіт та індивідуальної контрольної роботи.

Семестровий залік для студентів заочної форми навчання полягає в оцінці засвоєння студентом навчального матеріалу виключно на підставі результатів виконання ним індивідуальної контрольної роботи. Студент може отримати максимально семестрову оцінку за шкалою ECTS – А при умові надання правильної і вичерпної відповіді на всі завдання, що знаходяться у відповідному варіанті контрольної роботи, а також показавши високі знання з термінології і навички з розв’язання практичних задач.

У разі невиконання вимог щодо оформлення контрольної роботи (нерозбірливий почерк, недотримання щодо обсягів роботи, немає списку використаних джерел) оцінка знижується на один бал (В).

Середню кількість балів (С, D) студент отримує, якщо він грамотно розкриває суть поставлених питань, добре володіє термінологією, але допускає несуттєві помилки. Оцінку Е студент отримує, якщо він допускає суттєві помилки при виконанні завдань, але роботу виконано вірно більше, ніж на 60 %.

Оцінку FX студент одержує, якщо він дав неправильні або неповні відповіді на завдання контрольної роботи і при викладені матеріалу допускає грубі помилки.

Рівень засвоєння студентом навчального матеріалу оцінюється за шкалою ECTS відповідно до наказу ректора ДонНТУ від 08. 12. 2006 р. № 1695-14 "Про впровадження ECTS при оцінці знань студентів".

Середній бал за результатами двох модулів – МК1 і МК2 Семестрова оцінка за національною шкалою* Семестрова оцінка за шкалою ECTS
5,0   А
4,5 4 або 5** В
4,0   С
3,5 3 або 4** D
3,0   Е
2,5   FX
2,0   FX
- Зараховано А, В, С, D або Е
- Не зараховано FX

* Позитивні оцінки (5,4,3 за національною шкалою і відповідні оцінки — А,В,С,D,E за шкалою ECTS) виставляються, якщо обидві модулі складено позитивно.

* * Вища оцінка виставляється у наступних випадках: позитивна активність студента під час занять; участь у предметній олімпіаді з дисципліни; своєчасне виконання і захист індивідуальних домашніх завдань тощо.

Семестровий залік не передбачає обов’язкову присутність студента на ньому.





Дата публикования: 2015-01-09; Прочитано: 2903 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...