Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методологія побудови та використання індексів в статистико-економічному аналізі називається індексним методом



Важливою особливістю індексів є те, що їм притаманні синтетичні та аналітичні властивості. Синтетичні властивості індексів полягають в тому, що з їх допомогою здійснюється з'єднання (агрегування) в ціле різнорідних одиниць статистичної сукупності. Аналітичні властивості індексів проявляються в тому, що за допомогою індексного методу виявляється вплив факторів на зміну досліджуваного показника.

В індексному методі застосовується певна система умовних позначень, за допомогою яких будують і записують індекси. Кожна досліджувана величина має своє позначення у вигляді відповідної літери англійського алфавіту:

а) кількісні або об'ємні показники:

q - обсяг виготовленої продукції або кількість проданого товару певного виду в натуральному вираженні;

Т - загальна кількість відпрацьованих людино-годин чи людино-днів (загальні витрати робочого часу на виробництво продукції) або середньооблікова чисельність працівників;

h - розмір посівної площі;

б) якісні показники:

р - ціна одиниці товару чи продукції;

z - собівартість одиниці продукції;

t= T/q витрати робочого часу (праці) на виробництво

Ч продукції, тобто її трудомісткість;

- середній випуск продукції в розрахунку на одного працівника чи на один людино-день (людино-годину), тобто продуктивність праці;

у - врожайність певної культури з 1 га;

в) показники, що отримані як добуток якісного та кількісного показників:

рq - вартість випуску продукції або загальна вартість проданого товару певного виду (товарооборот);

zq - загальна собівартість продукції певного виду, тобто витрати на її виробництво;

tq=T - загальні витрати робочого часу на випуск продукції певного виду;

уh — валовий збір певної сільськогосподарської культури.

У використанні індексів при динамічних або просторових порівняннях використовують спеціальні позначення. Період або об'єкт, з яким порівнюють, називають базисним, а період чи об'єкт, який порівнюють, - поточним. Дані базисного періоду позначають підрядковим знаком "0", а звітного - "1". Наприклад, кількість продукції, виробленої за базисний звітний період, позначають відповідно q0 і q1 Щоб позначити конкретно плановий рівень, пишуть qпл; наприклад, кількість продукції за планом позначають ц^. Індекси у вираженні коефіцієнта визначають з точністю 0,0001, що зумовлено взаємозв'язком індексів.

У індексах є дві величини: одну, зміну якої вивчають при використанні індивідуальних та загальних індексів, називають індексованою; другу, постійну, у загальних індексах що приводить різнорідні елементи сукупності до порівнюваного виду - сумірником (для індексів кількісних показників) або вагою (для індексів якісних показників).





Дата публикования: 2015-01-09; Прочитано: 383 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...