Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз кредитних процентних ставок



3а надані послуги у вигляді позики клієнти сплачують певну плату. Це — ціна позичкового капіталу, яка формується на фінансовому ринку. Цінова політика банку зумовлюється такими факторами: тип послуги; ставка по кредитах, встановлена банком; нормативні вимоги (ставки) НБУ; ціни, що встановлюються конкурентами; фінансові потреби банку; вартість його продуктів та послуг; рівень і характер попиту споживачів.

Банківська процентна ставка є відношенням суми коштів, яка сплачується у вигляді процентна, до суми коштів, наданих у позику.

На величину процентної ставки впливають передусім попит і пропозиція на позичковий капітал. Підвищення попиту, відповідно, підвищує ціну, і навпаки. Другим важливим чинником є інфляція. При зростанні інфляції підвищуються й процентні ставки, оскільки в результаті інфляції знецінюються гроші.

На рівень процентної ставки впливає строк, на який надається позика: за короткостроковими позиками ставка вища ніж за довгостроковими.

Головним чинником, який впливає на рівень процентних ставок, є ціна кредитних ресурсів. У сучасних умовах одним з визначальних чинників, який впливає на процентну ставку, є облікова ставка Національного банку України, що сьогодні є основним важелем регулювання кредитно-фінансової сфери економіки.

За допомогою статистичних методів вивчаються динаміка процентних ставок під впливом основних факторів, вплив на динаміку доходів банку динаміки обсягу позик і процентних ставок, здійснюється прогнозування.

Складовими кредитної процентної ставки (Р) є безризикова ставка (Рб/р), поправка на інфляцію (Рін) та ризикова премія (Рриз).

Безризикова ставка повинна враховувати можливу її динаміку в зв’язку із зростанням вартості позикових коштів у результаті розвитку бізнесу, компенсацію за використання коштів у майбутньому.

Поправка процентної ставки на інфляцію оцінюється на основі передбачення майбутньої інфляції та її впливу на інвестиції, купівельну спроможність грошової одиниці, вартість грошових ресурсів.

Ризикова процентна ставка є поправкою на ризик неплатежів по кредитному портфелю. Звідси рівень процентної ставки:

Р = Рб/р + Рін + Рриз.

Аналіз коливань складових процентної ставки та її прогнозування здійснюються за допомогою висвітлених у розділі методів.

У зв’язку зі специфікою банків особливе місце в системі банківських ризиків займає кредитний ризик, пов’язаний з кредитною діяльністю банків.

Кредитний ризик — імовірність неповернення позичальником отриманого кредиту та процентів за користування позикою в результаті фінансових ускладнень, фінансового краху чи шахрайства.

В процесі класифікації за кредитним ризиком виділяються такі групи кредитних операцій:

«Стандартні» кредитні операції — це операції, за якими кредитний ризик є незначним і становить два проценти чистого кредитного ризику.

«Під контролем» — це кредитні операції, за якими кредитний ризик є незначним, але може збільшитися внаслідок виникнення несприятливої для позичальника ситуації та становить п’ять процентів чистого кредитного ризику.

«Субстандартні» кредитні операції — це операції, за якими кредитний ризик є значним, надалі може збільшуватись і становить 20 процентів чистого кредитного ризику, а також є ймовірність несвоєчасного погашення заборгованості в повній сумі та в строки, що передбачені кредитним договором.

«Сумнівні» кредитні операції — це операції, за якими виконання зобов’язань з боку позичальника/контрагента банку в пов­ній сумі (з урахуванням фінансового стану позичальника та рівня забезпечення) під загрозою, ймовірність повного погашення кредитної заборгованості низька та становить 50 процентів чистого кредитного ризику.

«Безнадійні» кредитні операції — це операції, ймовірність виконання зобов’язань за якими з боку позичальника/контрагента банку (з урахуванням фінансового стану позичальника та рівня забезпечення) практично відсутня, ризик за такими операціями дорівнює сумі заборгованості за ними.





Дата публикования: 2015-01-09; Прочитано: 1056 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...