Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

До теми «Статистичне вивчення взаємозв’язків»



У практичній діяльності статистики досить часто доводиться мати справу з прямолінійною формою зв'язку, яку описує рівняння прямолінійної регресії:

,

де – середнє значення результативної ознаки;

х — значення факторної ознаки;

– параметри рівняння.

Коефіцієнт , вказує на те, наскільки змінюється результативна ознака внаслідок зміни факторної ознаки на одиницю. У тому випадку, коли значення позитивне, то зв'язок між явищами прямий, якщо негативне – обернений. Параметри рівняння визначають за допомогою методу найменших квадратів складеної і розв'язаної системи двох рівнянь з двома невідомими:

де n — число членів у кожному з двох порівнюваних рядів;

∑х — сума значень факторної ознаки;

∑Y – сума значень результативної ознаки;

∑YХ – сума добутків значень факторної та результативної ознаки.

Розв'язавши дану систему рівнянь, дістанемо такі параметри:

Одержані результати підставляємо у рівняння прямолінійної регресії і робимо відповідні висновки.

Вплив інших факторів, окрім фактора х, зумовлює відхилення емпіричних значень у від теоретичних у той чи інший бік. Відхилення (у - У) називають залишками і позначають символом е. Відповідно в кореляційному аналізі визначають загальну дисперсію та залишкову дисперсію:





Дата публикования: 2015-01-09; Прочитано: 178 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...