Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стан виробничого травматизму та професійних захворювань на



Підприємстві

Таблиця 1.4

№ з/п Показник 2009р. 2010р. 2011 р.
  Середньорічна кількість працюючих чол.      
  Кількість нещасних випадків всього, у тому числі: з тимчасовою втратою працездатності; зі стійкою втратою працездатності; зі смертельним наслідком      
  Втрати працездатності від травм, дн.      
  Кількість захворювань      
  Втрати працездатності через захворювання, дн.      
  Коефіцієнт частоти (на 1 000 працюючих): захворювань      
  Коефіцієнт тяжкості: захворювань 2,8 0,4 0,4
  Коефіцієнт втрати робочого часу   1220,8     168,4

Також необхідно розрахувати:

Показник непрацездатності – це кількість людино-днів непрацездатності, що припадає на 1000 працівників:

(1)

Показники інтенсивності випадків захворювань непрацездатності які припадають на 100 працюючих, і тривалості захворювання розраховують за формулами:

(2)

(3)

(4)

де Р – загальна кількість працюючих;

Д – кількість днів непрацездатності через захворюваність;

С – кількість випадків захворювань

1) Показник непрацездатності

П НП 2009 = 1000*282/227=1242,2 (люд. дн.)

П НП 2010 = 1000*265/200=1325 (люд. дн.)

П НП 2011 =1000*299/228=1311 (люд. дн.)

2) Показники інтенсивності випадків захворювань

П ІЗ 2009 =100*99/227=43,6 (люд. дн.)

П ІЗ 2010 =100*102/200=51 (люд. дн.)

П ІЗ 2011 =100*96/228=42,1 (люд. дн.)

3) Показники непрацездатності, які припадають на 100 працюючих

П НП 2009 = 100*282/227=124,2 (люд. дн.)

П НП 2010 = 100*265/200=132,5 (люд. дн.)

П НП 2011 = 100*299/228=131,1 (люд. дн.)

4) Показники тривалості захворювань

П ТР 2009 = 100*282/99=284,8 (люд. дн.)

П ТР 2010 = 100*265/102=259,8 (люд. дн.)

П ТР 2011 = 100*299/96=311,5 (люд. дн.)

Проаналізуємо отримані дані, по – перше, ми бачимо, що кількість працівників з кожним роком на підприємстві збільшується. Отже, підприємство може забезпечити відповідні умови праці для працівників відповідно до нормативів з ОП. По – друге, на підприємстві жодного разу не було зафіксовано нещасних випадків, тобто керівник дбає про своїх працівників та забезпечує сприятливі умови праці. По – третє, показник непрацездатності у 2011р. менший ніж у 2010р.,але більший ніж у 2009р., що ми можемо спостерігати на Рис. 1.2 Динаміка показників непрацездатності за 2009 – 2011р.р.

Рис. 1.2 Динаміка показників непрацездатності за 2009 – 2011р.р.

По – четверте, показник інтенсивності захворювань у 2011р. у порівнянні з 2009 та 2010 роками також зменшився, що чітко представлено на Рис.1.3. Динаміка показників інтенсивності випадків захворювань 2009 – 2011 р.р.

Рис.1.3 Динаміка показників інтенсивності випадків захворювань 2009 – 2011 р.р.

По – п’яте, на Рис. 1.4 Динаміка показників тривалості захворювань, ми бачимо, що кількість днів втрачених через хвороби зростає, тобто керівництву даного підприємства необхідно на це звернути увагу та вжити певних заходів.

Таким чином,провівши необхідні розрахунки, дослідивши подані діаграми та графіки можна зробити наступні висновки:

Ø На підприємстві низький рівень виробничого травматизму та професійних захворювань;

Ø Умови праці працівників відповідають існуючим нормативам.

Ø На підприємстві використовується ефективна система управління ОП.

Але треба не забувати, що будь-яка система управління може вважатися такою, що ефективно функціонує тільки в тому випадку, якщо забезпечено її безперервне вдосконалення, яке, у свою чергу, досягається через постійний аналіз і оцінку її якості.

Впровадження системи управління охороною праці забезпечує ефективне планування, виконання, аналіз і поліпшення діяльності підприємства в сфері охорони праці, за рахунок аналізу небезпек, оцінки ризику, управління ними, розподілу відповідальності і повноважень.

Для покращення діючої системи управління ОП на ТОВ «Нострадамус» необхідно провести наступні заходи:

ü захист працюючих від ураження електричним струмом, дії статичної електрики та розрядів блискавок;

ü модернізація діючого технологічного та іншого виробничого обладнання;

ü обладнання систем вентиляції та аспірації, пристроїв, які вловлюють пил, і установок для кондиціювання повітря у приміщеннях діючого виробництва та на робочих місцях;

ü обладнання систем природного та штучного освітлення виробничих, адміністративних та інших приміщень, робочих місць, проходів, аварійних проходів тощо;

ü обладнання систем теплових, водяних або повітряних завіс, а також установок для нагрівання (охолодження) повітря виробничих, адміністративних та інших приміщень, а під час роботи на відкритому повітрі – споруд для обігрівання працівників та укриття від сонячних променів і атмосферних опадів;

ü обладнання спеціальних перехідних галерей, тунелів у місцях масового переходу працівників, зон руху транспортних засобів;

ü впровадження в умовах діючого виробництва автоматизованих інформаційних систем охорони праці, систем аналізу та прогнозування аварійних ситуацій, автоматичного та дистанційного керування технологічними процесами і виробничим обладнанням, систем автоматичного контролю і сигналізації про наявність (виникнення) небезпечних або шкідливих виробничих факторів та пристроїв аварійного вимкнення обладнання чи комунікацій у разі виникнення небезпеки для працівників, а також відповідного програмного забезпечення та електронних баз з охорони праці у порядку та обсягах, погоджених з територіальними органами державного нагляду за охороною праці.

ü Усунення пливу на працівників небезпечних і шкідливих виробничих факторів або приведення їх рівнів на робочих місцях до вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

ü Проведення атестації робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці та аудиту з охорони праці, оформлення стендів, оснащення кабінетів, виставок, придбання необхідних нормативно-правових актів, наочних кабінетів, виставок, наочних посібників, літератури, плакатів, відеофільмів, макетів, програмних продуктів тощо з питань охорони праці.

ü Проведення цільового навчання з охорони праці працівників, спеціалістів, організація семінарів та оглядів-конкурсів з цих питань.

ü Забезпечення працівників спеціальним одягом, взуттям та засобами індивідуального захисту відповідно до встановлених норм (включаючи забезпечення мийними засобами та засобами, що нейтралізують небезпечну дію на організм або шкіру шкідливих речовин, у зв’язку з виконанням робіт, які не виключають можливості забруднення цими речовинами).

ВИСНОВКИ

Охорона праці за своєю сутністю є турботою про людину у процесі використання її праці і розглядається як охорона працездатності людини. З іншого боку, відносини щодо охорони праці — невід'ємна складова організації процесу праці, що створює умови для стабільної та успішної трудової діяльності громадян.

На ТЗОВ «Нострадамус» створені безпечні і нешкідливі умови праці.

Забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника підприємства або на уповноваженого ним органа.

Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови відповідають вимогам нормативних актів про охорону праці.

Директор підприємства впроваджує сучасні засоби техніки безпеки, які запобігають виробничому травматизмові, і забезпечувати санітарно-гігієнічні умови, що запобігають виникненню професійних захворювань працівників.

Для забезпечення санітарно-побутових умов на ТзОВ «Нострадамус» влаштовані кімнати відпочинку, санвузли, вбиральні спеціального і вуличного одягу.

Протягом останніх років ТзОВ «Нострадамус» працює без нещасних випадків на виробництві.

Профілактика виробничого травматизму тут – на високому рівні. З цією метою на керівні кадри підприємства впровадили відповідні заходи. Так, створена і успішно працює служба охорони праці. Штатним розписом передбачений інженер з охорони праці, який відвідує цільові навчання в експертно-технічному та головному навчальному методичному центрі. Його кабінет оснащений наочними посібниками, літературою, плакатами та відеофільмами з питань охорони праці. Всі разом спеціалісти, що працюють на підприємстві слідкують за дотриманням Закону України «Про охорону праці» на робочих місцях колег.

Аби уникнути непрофесіоналізму та мінімізувати можливі ризики, фахівці з охорони праці регулярно проводять перевірка знань, підвищення кваліфікації та переатестація персоналу ТзОВ «Нострадамус» усіх рівнів у строки, передбачені законодавством. У кабінеті інженера з охорони праці проводяться спеціальні інструктажі, аби не допустити нещасні випадки.

Охорона праці на ТзОВ «Нострадамус» включає також забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту у відповідності до діючих норм. Аптечки на робочих місцях та у транспортних засобах укомплектовані медикаментами, необхідними для надання першої допомоги при нещасних випадках чи погіршенні стану здоров’я. На підприємстві проводяться лабораторні дослідження умов праці, якими займається виробнича лабораторія (також слідкує за якістю сировини, що надходить у цехи); робочі місця атестуються доречі, за участю профспілкових організацій товариства розроблені та реалізуються комплексні заходи для досягнення встановлених нормативів з охорони праці.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Законодавство України про охорону праці: У 4-х т. – К.: Основа, 1990.

2. Закон України "Про охорону праці". –– Голос України, 2002, № 239 (2990) від 17.12.2002.

3. Державний реєстр міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці. – К.: Основа, 1998. – 240 с.

4. Василъчук М.В. та ін. Основи охорони праці. – К.: Просвіта, 1997. – 208 с.

5. Гогіташвілі Г.Г. Управління охороною праці на підприємстві. – Л.: Львів, політехн. ін-т, 1991. – 38 с.

6. Гогіташвілі Г.Г. Системи управління охороною праці. – Л.: Афіша, 2002. – 320 с.

7. Жидецький В.П., Джигирей В. С, Мельников О.В. Основи охорони праці: Підручник. – 5-те вид., перероб і доп. – Л.: Афіша, 2001. – 350 с.

8. Керб Л. П. Основи охорони праці: Навчальний посібник. — К.: КНЕУ, 2003. — 215 с.

9. Основи охорони праці: Підручник / М.П. Купчик, М.П. Гандзюк, І. Ф. Степанець та ін. – К.: Основа, 2000. – 416 с.

10. Рекомендації щодо побудови системи управління охороною праці на виробництві. Затв. наказом МНС України №398 від 27.06.2006 р.

11. Сивко В. Й. Правові та організаційні основи охорони праці в Україні: Навчальний посібник. –– Житомир: РВВ ЖІТІ, 2003. –– 127 с.

12. Загальна документація, що регулює організаційні функції з охорони праці при створенні підприємства та в процесі його діяльності // Охорона праці. – 2006. – №1. – С. 4–18.

13. Посібник з питань охорони праці для посадових осіб та спеціалістів підприємства, установ та організацій. Рівне – 2012.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 573 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...