Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ББК я 7



М.В. Сурговський, Н.М. Прокопчук

ПРАКТИКУМ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

Навчальний посібник

Длля студентів напряму підготовки «Будівництво»

Рівне – 2010


УДК 658.382:624(075)

ББК я 7

К88

Затверджено вченою радою Національного університету водного господарства та природокористування

(Протокол № __ від __ __________ 2010 р.)

Рецензенти:

Филипчук В.Л., доктор техн. наук, професор НУВГП;

Чорнолоз В.С., к.т.н., доцент НУВГП.

О.М. Кухнюк, С.Л. Кусковець, М.В. Сурговський, Н.М. Прокопчук

К88 Практикум з охорони праці. Навч. посібник. – Рівне: НУВГП, 2010. – 266 с.

Навчальний посібник складається із дев’яти розділів і додатків, в яких розглянуто практичні інженерні рішення з охорони праці. Наведені необхідні відомості з нормативно-технічної літератури, вимоги до безпечної організації будівельного майданчика, послідовно розглядаються основні методи розрахунків стосовно окремих видів робіт. У всіх розділах наводяться приклади розв’язку задач із необхідними поясненнями і табличними даними.

Посібник відповідає затвердженим робочим програмам дисциплін «Охорона праці» та «Охорона праці в галузі» і призначений для студентів вищих навчальних закладів за напрямом підготовки «Будівництво».

УДК 658.382:624(075)

ББК я 7

© Кухнюк О.М., Кусковець С.Л.,
Сурговський М.В., Прокопчук Н.М., 2010

© Національний університет водого

господарства та природокористування, 2010


Вступ

Забезпечення здорових умов праці є проблемою загальнодержавного значення. Необхідність вирішення питань безпеки зумовлює формування цілісної системи знань з проблем охорони праці, необхідних для прийняття, за будь-яких умов, обґрунтованих рішень щодо безпеки на рівні людини, колективу, підприємства, галузі.

У процесі трудової діяльності на людину впливає комплекс несприятливих факторів виробничого середовища, психофізіологічних і соціальних навантажень. Внаслідок впливу цих факторів можливі травми і професійні захворювання працюючих.

За рівнем травматизму будівельний комплекс займає друге місце після паливно-енергетичного і приблизно в двічі перевищує середній рівень травматизму по Україні. Тому при створенні посібника використані приклади з практики профілактики травматизму в будівництві, як однієї з найбільше травмонебезпечних галузей економіки. Завдання, що стоїть перед спеціалістами будівельної галузі, – знайти оптимальне співвідношення між рівнем небезпеки конкретного виробництва і реально існуючими технічними й екологічними можливостями цього виробництва по забезпеченню безпеки праці.

В навчальному посібнику розглянуті сучасні методи та способи вирішення інженерних завдань з техніки безпеки, гігієни праці та виробничої санітарії, пожежної безпеки. Наведено достатньо ілюстрованого матеріалу, необхідної довідкової інформації та прикладів щодо вирішення конкретних питань з охорони праці.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 341 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...