Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Арматурних і опалубних роботах



Бетонні та залізобетонні роботи проводять відповідно до затвердженого ПВР. Матеріали, що використовують­ся для приготування бетонних сумішей, шкідливо діють на організм людини, спричинюючи захворювання шкіри. Крім того, при обробці і транспортуванні цементу та інших в'яжучих створюється значна кількість пилу, що небезпеч­но діє на органи дихання. Окремі механізми для цих робіт створюють значний шум, який негативно впливає на орга­ни слуху і нервову систему працюючих.

Збагачення інертних матеріалів та приготування бе­тонних сумішей нині проводять в основному механізова­но на центральних бетонних заводах. Проте на деяких будівництвах

— 189 —

суміші готують на при об’єктних механізова­них бетонозмішувальних установках.

Робітників, які виконують бетонні роботи, забезпечують спецодягом, окулярами і респіраторами.

Арматуру для залізобетонних робіт нині заготовляють і обробляють переважно в добре оснащених механізмами спеціалізованих цехах і доставляють на будівельний май­данчик у готовому вигляді.

При невеликих обсягах арматурних робіт арматуру за­готовляють у майстернях, оснащених механізмами і вер­статами. Для безпеки виконання робіт основні операції в цих майстернях відділяють від другорядних, а верстати розставляють так, щоб виключити перехрестя потоків ар­матури та розворот стрижнів для обробки другого кінця.

Виконуючи роботи, пов'язані із заготовкою арматури, місця для її розмотування та виправлення обгороджують. Для попередження розлітання відрізків арматури передба­чають спеціальні пристрої. Між двосторонніми верстатами встановлюють запобіжну сітку заввишки 1 м. Заготовлену арматуру складають у відведених для цього спеціальних місцях.

Під час виконання робіт, пов'язаних з натягненням ар­матури, потрібно у місцях переходу працюючих робити за­хисні огорожі заввишки не менш як 1,8 м. Устаткування для натягнення арматури обладнують сигналізацією, що приводиться в дію при включенні приводу. У місцях, де заготовлюється арматура, не повинні перебувати люди ближче ніж за 1 м від арматурних стержнів.

Елементи каркасів арматури пакетують, враховуючи умови піднімання, складування і транспортування їх до місця монтажу.

Конструкції опалубки для вкладання арматури і бетон­ної суміші у монолітні конструкції будівель повинні бути надійними. Опалубні роботи складаються із встановлення підтримувальних риштувань, виготовлення опалубки та її монтажу. Опалубку, підтримувальні риштування, а також робочі настили виконують відповідно до ПВР і робочих креслень.

— 190 —

При бетонуванні опалубка несе значні навантаження, тому опорні її частини (стояки, підкладки) потрібно вста­новлювати на надійній основі, щоб не допустити до осі­дання забетонованих конструкцій.

Часто опалубку виготовляють і поставляють у вигляді великих елементів разом з арматурними каркасами, що є просторовими конструкціями. У цих випадках монтаж опа­лубки, а також влаштування підтримувальних риштувань виконують, додержуючи всіх вимог техніки безпеки, що належать до монтажних робіт. При проведенні опалубних робіт індустріальними методами затрачають менше зу­силь, оскільки виконують менше побічних операцій.

Опалубку з готових елементів збирають так, щоб під час подання монтажним механізмом наступного елемента не пошкоджувались раніше встановлені конструкції чи їхні частини. При встановленні елементів опалубки в кілька ярусів кожний наступний ярус слід установлювати після закріплення нижнього. На опалубці не повинно бути об­ладнання і матеріалів, не передбачених ПВР, а на насти­лі опалубки - людей, які безпосередньо не беруть участі у проведенні робіт. Розбирають опалубку (після досягнен­ня бетоном заданої міцності) з дозволу виконроба, а осо­бливо відповідальних конструкцій (за переліком, встанов­леним проектом) - з дозволу головного інженера.

Перед бетонуванням конструкцій кожної зміни переві­ряють стан опалубки, помостів, огорож і драбин. Виявлені недоліки ліквідують до початку виконання робіт. Бункери та інші посудини для подання бетону до місць укладання обладнують справними затворами з замками, що запобі­гають зайвому вивантаженню суміші. Переміщувати бун­кер можна тільки при закритому затворі, а відстань між ним і вкладеним бетоном не повинна перевищувати 1 м.

Розбирати опалубку можна після того, як бетон набере необхідної стійкості. Для цього повинні бути відсутні на­вантаження і дефект у роботі, а також вжиті заходи проти падіння елементів опалубки і обвалення риштувань.

При ущільненні бетонної суміші електровібраторами перевіряють їхню надійність і вживають заходів щодо за­хисту від ураження електричним струмом. Під час роботи потрібно

— 191 —

стежити за надійністю кріплення самого вібрато­ра. Не можна проводити з вібратором, який працює, будь-які операції. Переміщують його тільки за допомогою гнуч­ких тяг, категорично забороняється переміщувати його за струмовідні шланги. Вібратори виключають через кожні 30...35 хв. для охолодження, а також під час перерв чи при переході на інше місце роботи.

При електропрогріванні зону електропрогрівання обго­роджують, роблять світлову сигналізацію і знаки безпеки, встановлюють кругло добовий нагляд електромонтерів. Для прогрівання застосовують тільки ізольовані гнучкі кабелі. Відкриту арматуру залізобетонних конструкцій за­землюють.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 561 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...